Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція гідромеханічної коробки передач

Гідротрансформатор (з насосним колесом, зв’язаним з колінчастим валом, турбінним колесом, зв’язаним з ведучим валом коробки передач та реакторним колесом встановленим на роликовій муфті вільного ходу), коробка передач, системи подачі оливи, мащення, охолодження оливи, керування з датчиками, золотниковим приладдям, контролер режимів.

Найбільше розповсюдження на легкових, вантажних автомобілях та автобусах отримали гідромеханічні передачі з планетарними коробками передач.

Гідромеханічні передачі з дво, три, багатовальними коробками передач в основному застосовуються на вантажних автомобілях та автобусах. Для переключання передач в більшості схем використовуюся багатодискові муфти, що працюють у маслі та електронні системи керування.

Рис. 3.8.42. Гідромеханічна коробка передач 7G-Tronik-перша у світі семиступінчата коробка передач ( Мercedes – Benz ) з автоматичним керуванням

Рис. 3.8.43. Конструкція гідромеханічної коробки передач 7G-Tronik з автоматичним керуванням:

1- ведучий вал; 2- фрикціон блокування гідротрансформатора з гасником крутильних коливань; 3- масляний насос з датчиком тиску; 4- фрикціони і планетарні передачі; 5- вихідний вал; 6- стоянкові гальма; 7- селектор;

8- електронний блок керування; 9- електронний блок переключення передач; 10- високошвидкісні соленоїди; 11- гідротрансформатор.

Рис. 3.8.44. Сучасна чотириступінчата гідромеханічна коробка

передач з приводом на задні колеса

Рис. 3.8.45. Шести ступінчата коробка передач 09L Ауді А8 з автоматичним керуванням

Рис. 3.8.46. Гідромеханічна шестиступенева коробка передач передньопривідного автомобіля VW транспортер з гідротрансформатором, планетарними редукторами, електрогідравлічним приводом перемикання передач та автоматичним керуванням

Виробник-японський концерн Аіsin AW CO. Передбачена муфта блокування гідротрансформатора

Рис.3.8.47. Коробка передач та гідротрансформатор VW Транспортер

.

.

Рис. 3.8.48. Автоматизована коробка передач Easytronic, що керується електронікою:

1- крокові двигуни; 2- автоматичне зчеплення; 3- механізм переключання передач; 4- блок керування зчепленням.

Рис. 3.8.49. Планетарна коробка передач Tiptronic з автоматичним керуванням для двигуна V6 FSI з гідротрансформатором та трьома зчепленнями

Рис. 3.8.50. Роботизована гідромеханічна коробка передач передньо

приводного автомобіля

3.8.3. Планетарні коробки передач

Рис. 3.8.51. Гідромеханічна шестиступінчата коробка передач автомобіля Ауді з планетарними редукторами, гідротрансформатором та автоматичним електрогідравлічним керуванням

У модульному блоку розташовано гідротрансформатор, одинарний та подвійний планетарні ряди, подвійна головна передача, диференціал, багатодискові муфти та гальма планетарних рядів. Модуль гідророзподільників системи керування розташований у мастильній ванні, а електронний блок керування окремо у корпусі.

Гідротрансформатор зі привареним зубчастим вінцем для запуску двигуна та блокувальною муфтою з гасником крутильних коливань.

Гідротрансформатор використовується при рушанні з місця, а блокувальна муфта блокує гідротрансформатор при установленому русі. Блокувальна муфта забезпечує передачу крутного моменту при повному або частковому розблокуванні гідротрансформатора та повне блокування.

Багатодискові муфти К1, К2, К3 призначені для забезпечення передачі крутного моменту до планетарних рядів.

Багатодискові гальма В1, В2 та обгінна муфта призначені для передачі реактивних моментів на картер модульного блоку. Обгінна муфта працює паралельно з гальмом В2.

Рис. 3.8.52. Схема шести ступінчатої планетарної коробки передач Ауді з автоматичним круванням та гідротрансформатором.

К1, К2, К3 – фрикційні поєднувальні дискові муфти.

В1, В2, – фрикційні дискові гальмівні елементи

Крутний момент передається від гідротрансформатора через одинарний планетарний ряд до здвоєного планетарного ряду до подвійної головної передачі та диференціалу та ведучих коліс.

Керування одинарним планетарним рядом здійснюється з використанням багатодискових муфт К1, К 3 та багатодискового гальма В1.

Керування подвійним планетарним рядом здійснюється шляхом використання багатодискової муфти К2, гальма В2 та обгінної муфти.

Рис. 3.8.53. Гідромуфта у розрізу

Рис. 3.8.54. Деталі гідротрансформатора

А. Б. В. Г. Д. Е.

Рис. 3.8.55. Схеми планетарних передач:

1-ведучий вал з сонячною шестірнею (А, В, Г, Д, Е); 2- ведений вал; 3-корпус редуктора; 4- водило (А, Д), гальма сонячної шестірні першого планетарного ряду (Е); 5- сателіти (А, Б, Д), гальма водила редукторів (Е); 6- епіциклічна шестірня (А, Б).

Рис. 3.8.56. Планетарна коробка передач у розрізу

Рис. 3.8.57. Чотирисателітний планетарний ряд

Рис. 3.8.58. Схема чотирисателітного планетарного ряду

Рис. 3.8.59. Планетарний ряд міжосьового диференціала

Рис. 3.8.60. Схема гідромеханічної коробки передач з трьома планетарними рядами

Рис. 3.8.61. Шестірні планетарного ряду коробки передач

3.8.4. Системи охолодження та мащення ступінчатих коробок передач

Призначення

Система охолодження: Слугує для охолодження масла, яка подається до гідротрансформатора та у бустери включання передач.

Система мащення: Слугує для зменшення тертя і зносу робочих поверхонь та відведення тепла.

Конструкція

Системи охолодження: Мастильні насоси, охолоджувач масла, фільтри, клапани та золотникові обладнання, трубопроводи підведення та відведення масла до робочих механізмів (гідроциліндрів), маслозбірник.

Система мащення: Насос, мастильні трубопроводи, регулювальні клапани.

Рис 5.62. Охолодження рідини ATF коробки передач автомобіля VW Pаssаt з автоматичним керуванням

Призначення

Охолодження рідини, що використовується у системі керування автоматичною коробкою передач.

Рідина трансмісії з автоматичним керуванням, може виконувати у деяких конструкціях самі різні функції: передавання крутного моменту в гідротрансформаторі від двигуна до коробки передач, забезпечення функціонування системи керування й контролю, роботу фрикційних муфт блоків, змащення й охолодження поверхонь тертя. Для цього використовується спеціальне високоякісне мінеральне масло, яке отримане з нафти й змішане з декількома особливими добавками і називається мастильною гідравлічною трансмісійною рідиною. Використання інших типів масел знижує експлуатаційні характеристики й найчастіше приводить до відмови роботи гідромеханічної трансмісії.

Рис. 3.8.63. Схема мащення та керування переключанням передач

Рис. 3.8.64. Насос для масла коробки передач з внутрішнім зачепленням