Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція

Три пари сателітів, шестірні приводних валів, корпус диференціалу з веденою шестірнею головної передачі.

Кожен сателіт закріплений у корпусі диференціалу і однією стороною з’єднаний з шестірнею приводного вала колеса, а другою стороною з другим сателітом, який з’єднаний з другою шестірнею другого приводного вала колеса.

Принцип дії

При обертанні приводних валів з рівною кутовою швидкістю і передачі однакових крутних моментів сателіти з шестірнями приводних валів обертаються як одно ціле. Під час знаходження одного з коліс на слизькій поверхні дороги диференціал перерозподіляє крутний момент до колеса на слизькій поверхні і воно починає обертатися з великою кутовою швидкістю. Інше колесо не отримуючи крутний момент обертатись не буде і як результат автомобіль припиняє рух.

Данний тип диференціала дозволяє до 30% зменшити вагу та до 70% зменшує габарити по ширині у порівнянні з іншими диференціалами. Перспективний при використанні у передньоприводних автомобілях.

Рис. 3.11.25. Диференціали та карданна передача повноприводного 4MOTION Golf

Автоматичні системи керування роботою диференціала

 У сучасному автомобілі застосовуються багато автоматичних електронних систем керування та контролю за рухом автомобіля. З кінця 1980-х років діє система контролю за тяговим зусиллям та зчепленням коліс з дорогою - Traction Control. Тойота, наприклад, встановила систему Traction Control на Lexus LS400 у 1989 (90) роках. Принцип дії: Датчики обертання, встановлені на контролюємих колесах, фіксують буксування одного з коліс відносно іншого і система автоматично гальмує колесо, що буксує тим самим збільшуючи на нього навантаження та примушуючи дифференціал передавати крутний момент на колесо з добрим зчепленням з поверхнею дороги. При значному буксуванню, автоматична система керування обмежує подачу палива в циліндри та знижує потужність двигуна. Робота такої системи дуже ефективна на задньоприводних автомобілях (Mercedes ML, BMW X5). Електронна система контролю за гальмівними зусиллями, при застосуванні у диференціалах жорсткого блокування або самоблокувальних диференціалів, вдало доповнює систему розподілу крутного моменту. Прикладом тому є висока керованість та прохідність позашляховиків Тойота 4Runner (Hilux Surf), Prado, Lexus GX470 у яких використовується міжосьовий диференціал Torsen T-3 з можливістю жорсткого блокування, а також електронна система контролю гальмівних зусиль і тяги та рядом багатьох інших функцій, що допомогають водію у керуванні автомобілем. 

  Наприклад система Dual Pump System з двома насосами, автоматично гальмуюча колесо, що буксує і перерозподіляє крутний момент на колесо з кращим зчепленням з поверхнею дороги. Застосовується у повноприводних автомобілях Honda. Позитивна сторона: працює автоматично, економить паливо. Негативна сторона: обмежена прохідність та буксирування, складність.

Аналогічно працюють електронні системи контролю тяги і зчеплення коліс -Traction Control.