Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструція

Корпус диференціала з кришкою; шестірні приводних валів; сателіти осі яких розташовані паралельно приводним валам у порожнинах чашки диференціалу. Парні гіпоїдні сателіти створюють між собою гіпоїдні пари.

Принцип дії

Гіпоїдні шестірні розклинюючись, частково блокують диференціал. При використанні диференціала повний крутний момент розподіляється між осями (наприклад: 4Раннер) 40% на переднью вісь та 60% на задню вісь. Спрацювання проходить при 20-30% різниці у моментах, що передаються на приводні вали. Компактна конструкція диференціала спрощує розташування у агрегатах трансмісії. Використовуються як міжосьові та і як між колісні.

Рис. 3.11.19. Міжосьовий гіпоїдний диференціал Torsen з вісями сателітів паралельними вісям приводних валів:

1,3- права та ліва півосьові шестірні; 2- корпус диференціала;

4,6- сателіти зв’язані з правою та лівою півосьовими шестернями;

5,7- вихідні вали.

Рис. 3.11.20. Схема передачі крутного моменту диференціалом осі сателітів якого перпендикулярні осям приводних валів

Рис. 3.11.21. Гіпоїдний диференціал Zexel Torsen 1з сателітами, які розташовані перпендикулярно осям приводних валів

Конструкція

Гіпоїдні пари-шестірні привідних валів та сателіти. Кожен привідний вал має свої сателіти, що з’єднанні з сателітами протилежного приводного вала прямозубим зачепленням. Парні сателіти з’єднані між собою з зовнішньої сторони сонячних шестірен.

Принцип дії

Під час прямолінійного руху та рівних крутних моментах на привідних валах гіпоїдні пари “сателіт-ведуча шестірня” або зупинені або обертаються забезпечуючи рух. На повороті дороги, або слизькій поверхні дороги як тільки диференціал пробує передати крутний момент на один з приводних валів, гіпоїдна пара цього вала розклинюється і блокується з чашкою диференціала і здійснюється часткове блокування диференціала. Діференціал працює в діапазоні відношень крутного моменту - від 2.5/1 до 5.0/1 і є один з самих потужних. Діапазон спрацювання здійснюється кутом повороту осі черв’яка.

Рис. 3.11.22. Міжосьовий планетарний диференціал Torsen3

4 Раннер Тойота

Рис. 3.11.23. Міжосьовий планетарний диференціал torsen 5

4 Раннер Тойота

Диференціали Т-3 компанії  Zexel Torsen використовуються в основному як міжосьові. Використання планетарної конструкції дозволяє перерозподілити крутний момент між осями в необхідній пропорції. Наприклад, встановлений на 4 Раннере диференціал Т-3 компанії  Zexel Torsen 4-го покоління дозволяє перерозподілити 40% загального крутного моменту на передню вісь і 60% на задню вісь. Спрацювання часткового блокування проходить при 20-30% різниці у розмірі передаваємих на вісі крутних моментів.

Диференціали компанії Zexel Torsen використовуються на автомобілях 4 Раннер Тойота (Supra, Celica, Rav4, Lexus IS300, RX300 тощо), та позашляховиках (4Runner (Hilux Surf), Land-Cruiser, Mega-Cruiser, Lexus GX470) і автобусах (Coaster Mini-Bus).

Рис3.1.24. Диференціал Schaeffler з циліндричними зубчатими сателітами