Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція

Конічний симетричний диференціал. Блок фрикційних дисків (позначено червоними точками) між привідними валами та чашкою диференціала.

Принцип дії

Шестірні приводних валів при збільшенні крутного моменту пересуваючисть на приводних валах з більшою силою притискають диски.

При виникненні різниці у кутових швидкостях приводних валів та корпуса, диски під дією сили тертя стримують виникнення цієї різниці. Якщо величина крутного моменту буде більшою сили тертя дисків, приводний вал з малим опором руху буде обертатись з більшою швидкістю, ніж протилежний приводний вал. Таке блокування працює у невеликому діапазоні відношень моментів приводних валів. Часто, фрикційні диски піджимають пружинами. Застосування фрикційних керованих дисків диференціала дозволяє перерозподілити крутний момент та направляти більший крутний момент на зовнішній привідний вал коліс та покращити керованість на повороті.

Рис. 3.11.10. Самоблокувальний героторний дисковий диференціал

Gerodisk (Hydra-Loсk 1 з насосом позашляховика Chrysler)

Конструкція

Конічний симетричний диференціал, фрикційне зчеплення між напіввісями і чашкою, героторний насос з поршнем.

Принцип дії

Американська компания ASHA Corp. встановила пакет фрикціонів LSD диференціалу елементом блокування, що складається з насоса з поршнем (Героторний диференціал). При виникненні різниці у кутових швидкостях привідних валів коліс, насос нагнітає масло у простір над поршнем, який стискає фрикційні диски та блокує диференціал. Така конструкція отримала назву Gerodisk (Hydra-Lock) та установлюється на позашляховики Chrysler. Майже для всіх friction based диференціалів необхідно використовувати спеціальне масло, яке містить присадки, що забезпечують нормальну работу фрикційних блоків.  

Рис 3.11.11. Диференціал з віскозною муфтою visco lock small

Диференціал складається з конічного планетарного ряду та муфти блокування одного з приводних валів з чашкою диференціалу.

Віскомуфта монтується співвісно  приводному валу таким чином, що один її привід жорстко закріплений до чашки диференціалу, а другий – до приводного валу. Під час прямолінійного руху кутові швидкості чашки і приводних валів рівні, або мало відрізняються і муфта обертається як одно ціле. Як тільки один з приводних валів починає обертатись з більшою кутовою швидкістю, ніж другий у віскомуфті між дисками появляється тертя і вона блокується. Чим вище різниця у кутових швидкостях, тим сильніше тертя між дисками і ступінь блокування диференціалу. По мірі вирівнювання кутових швидкостей чашки та приводного вала тертя між дисками зменшується, що приводить до розблокування.  Як міжосьовий диференціал встановлюється на позашляховиках:  Toyota Rav4, Lexus RX300  тощо.

Рис. 3.11.12. Будова диференціалу підвищеного тертя автомобіля ГАЗ-66:

Рис .3.11.13. Кулачковий диференціал підвищеного тертя БТР-60,

ГАЗ-66

Кулачкові та зубчаті колісні  пари, при малій різниці в кутових швидкостях приводних валів, змінюють своє кутове взаємне розташування, але при буксуванні заклинюються та блокують приводні вали. Ця властивість негативно позначається під час руху автомобіля на повороті з великими швидкостями. Кулачкові диференціали підвищеного тертя встановлюються на техніку військового та спеціального призначення: ГАЗ-66, БТР-60, Detroit Locker, Detroit E-Z Locker (фірми Tractech).