Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Принцип дії

Під час руху автомобіля по прямій рівній поверхні колеса отримують рівнозначний опір і обертаються з однаковою частотою. Сателіти навколо своєї осі не обертаються і на обидва ведучі колеса передаються рівні за величиною крутні моменти. Під час руху на повороті зовнішнє колесо починає обертатись з більшою кутовою швидкістю разом з приводним валом та шестірнею, так як долає більшу відстань, а внутрішнє з меншою кутовою швидкістю, так як долає меншу відстань. Сателіти при цьому обкочуються по внутрішній шестірні приводного вала, що сповільнює кутову швидкість обертання. Наскільки зменшується кутова швидкість внутрішнього приводного вала настільки збільшується кутова швидкість обертання зовнішнього приводного вала. Така позитивна якість диференціала дозволяє рухатись при поворотах автомобіля та по нерівностях дороги. Разом з тим при знаходженні одного з коліс однієї вісі на слизькій ділянці, воно починає обертатись з максимальною кутовою швидкістю, а друге колесо пробуксовує або повністю зупиняється. Така властивість диференціала негативно впливає на прохідність автомобіля. Для підвищення прохідності у диференціалах застосовують примусове або автоматичне блокування, тобто сателіти навколо своєї шестірні майже не обертаються, або не обертаються. При цьому крутний момент передається повністю до того колеса, що має краще зчеплення з поверхнею дороги. Блокування може бути частковим або повним.

Рис. 3.11.14. Зубчатий диференціал Detroit Locker1 підвищеного тертя з автоматичним блокуванням

Рис. 3.11.15. Зубчатий диференціал Detroit E- Z Locker1підвищеного тертя

з автоматичним блокуванням

Кулачкові та зубчасті  пари при невеликій різниці в кутових швидкостях привідних валів  мають можливість взаємно провертатися (перескакуватти), а при буксуванні заклинюються і блокують приводні вали один з іншим, або вимикають один з привідних валів в момент виникнення невеликої різниці у кутових швидкостях.

 

Рис. 3.11.16. Міжосьовий диференціал підвищеного тертя Torsen автомобіля Audi Quattro:

1-корпус; 2,4- передня та задня шестірні; 3- черв’ячні сателіти; 5- фланець карданної передачі; 6- ось сателітів; 7- прямозубі шестірні; 8- ведений вал;

9- ведучий вал; А- силовий потік до передньої вісі; В- силовий потік до задньої вісі.

Рис. 3.11.17. Гіпоїдний самозаклинювальний диференціал Quaife1.

Аналогічну конструкцію мають диференціали True Trac компанії Tractech

Конструція

Корпус диференціала; шестерні приводних валів; сателіти, осі яких розташовані паралельно приводним валам у кишенях чашки диференціала. Парні гіпоїдні сателіти створюють між собою гіпоїдні пари, які з’єднують шестірні приводних валів.

Принцип дії

Під час обертання приводних валів з шестірнями з різними кутовими швидкостями, гіпоїдні шестірні розклинюючись, частково блокують диференціал і вирівнюють кутові швидкості приводних валів.

.

Рис3.11.18. Деталі гіпоїдного самозаклинювального диференціала T-2 компанії Zexel Torsen

В порівнянні з Zexel Torsen Т-1 такі диференціали мають менший діапазон роботи блокування, але більш чутливі до різниці передаваємого моменту і спрацьовують раніше (починаючи від 1.4/1).

Диференціали компанії Zexel Torsen використовуються на автомобілях 4 Раннер Тойота (Supra, Celica, Rav4, Lexus IS300, RX300 тощо), та позашляховиках (4Runner (Hilux Surf), Land-Cruiser, Mega-Cruiser, Lexus GX470) і автобусах (Coaster Mini-Bus).