Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція механічних ступінчатих коробок передач

Картер коробки передач з кришкою, вали, підшипники та шестерні передачі крутного моменту, механізми вирівнювання кутових швидкостей включаємих шестерень та валів, або системи контролю за кутовими швидкостями включаємих шестерень та валів, механізми та системи керування коробкою передач. Планетарні коробки передач передбачають наявність шестерні внутрішнього зачеплення (коронної), зовнішнього зачеплення (сонячної), водила з сателітами, блокувальних муфт, гальм і механізмів та систем керування.

На сучасних автомобілях використовуються ступінчаті коробки передач з нерухомими або рухомими осями валів. Коробки передач з рухомими осями валів називають планетарними. Коробки передач з нерухомими осями валів, поділяють на дво (передньоприводні автомобілі), три, чотиривальні.

В коробках передач автомобілів усі шестірні (крім шестірні заднього ходу) косозубі. Основним недоліком косозубих шестірень є виникнення осьових навантажень на валах. Такі навантаження значно зменшують довговічність роботи підшипників. Тому, при конструюванні коробок передач, необхідно врівноважувати осьові зусилля, які виникають в зубчастих колесах одного вала.

Аналіз автомобільного парку показує, що попит на автомобілі з підвищеним комфортом керування привів останнім часом до випуску значної кількості автомобілів з автоматичним керуванням коробкою передач. Незважаючи на складність конструкції, зниження коефіцієнта корисної дії, велику собівартість, автомобільні заводи продовжують випускати автомобілі з гідротрансформаторами та планетарними коробками передач або механічними коробками передач з фрикційним, гідравлічним або електричним включенням передач та електронним керуванням. На легкових автомобілях з двигуном невеликої потужності все більше використовуються варіаторні (фрикційні клиноремінні) коробки передач. Все це свідчить про те, що в майбутньому зменшиться кількість коробок передач з механічним ручним керуванням. Цікавою є конструкція коробки передач з двома силовими потоками фірми Фольксфаген (DSG), яка використовується з подвійним зчепленням і дозволяє автоматизувати процес переключання передач без розриву силового потоку, дещо зменшити витрати палива. Таких коробок передач вже виготовлено більше міліона штук. Гідромеханічні коробки передач у разі удосконалення конструкції, збільшення коефіцієнта корисної дії, зменшення собівартості та підвищення надійності можуть продовжити витіснення механічних коробок передач. Механічні автоматизовані коробки передач, які поєднують позитивні якості механічних та автоматичних коробок передач і дозволяють двигуну працювати на найбільш економічних режимах і тим самим зменшити витрати палива, а також створюють необхідний комфорт керування, знаходять широке застосування.

Рис. 3.8.2. Пятиступінчата двовальна з постійним зачепленням шестірен коробка передач передньопривідного легкового автомобіля з

поперечним розташуванням двигуна

На ведучому валу 5 розташовані ведучі шестірні першої 11, другої 6, третьої 5, четвертої 4 та п’ятої 2 передач. Шестірні ведучого вала жорстко закріплені на валу на шліцах. На веденому валу 19 розташовані відповідно ведені шестірні та маточини, муфти синхронізаторів першої і другої передач 32, третьої і четвертої передач 37, п’ятої передачі 42. Шестірні вторинного вала розташовані на голчатих підшипниках. Вмикання передач здійснюється за допомогою синхронізаторів, які вирівнюють за допомогою вирівнюючих пристроїв кутові швидкості деталей коробки передач, що з’єднуються і вмикають передачу крутного моменту. Маточини синхронізаторів передач розташовані на вторинному валу на шліцах. Частина вторинного вала, що знаходиться ліворуч опирається на кульовий підшипник, а права частина на роликопідшипник. У коробці передач передньоприводного автомобіля розташована косозуба циліндрична головна передача, диференціал. Передача крутного моменту здійснюється через первинний вал, ведучу та ведену шестірні відповідної передачі, муфти, маточини синхронізаторів до вторинного валу і до головної передачі та міжколісного диференціалу. Передача крутного моменту у двовальних коробках передач здійснюється тільки однією парою шестірен.

Мащення шестірен та підшипників здійснюється розбризкуванням мастила, яке знаходиться у нижній частині картера..

Рис. 3.8.3. Механічна двовальна пятиступінчата та тривальна з двома веденими валами шестиступінчата з постійним зачепленням шестірен коробки передач передньоприводних автомобілів:

1,9-ведучі вали; 2,8,11-ведені вали; 3,10-синхронізатори; 4,12-головні передачі; 5,13-диференціали; 6,14-привідні вали коліс.

У більшості автомобілів використовуються коробки передач з постійним зачепленням шестірен. Коробки передач з введенням шестірен в зачеплення майже не використовуються.

Синхронізатори у двовальній коробці передач розташовані на ведучому та веденому валах, у тривальній коробці передач на ведених валах.

Двовальні коробки передач прості за конструкцією і мають малу масу, але довжина двовальної коробки передач з кількістю передач більше п’яти стає надто великою. Для усенення цього недоліку на легкових автомобілях (Audi, Volkswagen, Toyota тощо) почали застосовувати коробки передач з двома веденими валами (ЕА61).

Особливістю такої коробки передач є те, що передача крутного моменту на кожній передачі здійснюється за допомогою лише двох валів. Тому така коробка передач класифікується як двовальна. Ведене зубчасте колесо головної передачі постійно знаходиться у зачепленні з двома ведучими зубчастими колесами, розташованими на першому і другому вторинних валах. Діаметри ведучих коліс головної передачі різні і головна передача має два різних передаточних числа.

Збільшення кількості ведених валів дозволяє збільшити кількість передач, зменшити ширину коробки передач та збільшити жорсткість.

Рис. 3.8.4. Схема механічної тривальної триступінчатої коробки передач

Триступінчата коробка передач використовується рідко.

Передача крутного моменту здійснюється: на першій передачі через постйно увімкнені шестірні 2, 14, проміжний вал 15, шестірні 12 та непостійного зачеплення 6 і до вторинного валу 3; на другій передачі через постйно увімкнені шестірні 2, 14, проміжний вал 15, шестірні 13,5 муфту і маточину до вторинного валу 3; на третій прямій ппеередачі: з ведучого вала 1 до вторинного вала 3; на передачі заднього ходу : через постйно увімкнені шестірні 2, 14, проміжний вал 15,шестірні 9,11 та шестірню непостійного зачеплення 6 і до вторинного валу 3.

Рис. 3.8.5. Тривальна механічна п’ятиступінчата коробка передач

автомобіля ИЖ-2126 з приводом на задні колеса

Первинний вал 1 опирається передньою частиною на шарикопідшипник колінчастого вала, задньою частиною на підшипник 3 корпуса коробки передач 45.

Проміжний вал 44 опирається лівою частиною на роликовий та правою частиною на шарикопідшипники. Вторинний вал 31 переднім кінцем опирається на голчатий підшипник первинного вала 1, а заднім кінцем на шарикопідшипник 25 корпуса коробки передач. Маточини синхронізаторів розташовані на шліцах вторинного вала. Шестірні вторинного вала розташовані на голчатих підшипниках. У кришці 5 коробки передач розташований механізм керування коробкою передач з важелем 22.

Рис. 3.8.6. Тривальна механічна коробка передач задньоприводного автомобіля з подовжувачем вторинного вала:

1,20,29-вали; 2-кришка; 3- вимикач світла; 4,21-манжети; 5, 25-підшипники; 6,8,10,11,23,26,28-шестірні; 7-сапун,; 9,19-картера; 12-шток, 14-пружина;

15-важіль; 17-ковпак; 27-болти.

Коробка передач з трьома синхронізаторами та постійним зачепленням зубчатих коліс. Первинний вал 1 опирається на шарикопідшипники колінчастого вала та корпуса коробки передачи 19. Зубчаті колеса проміжного вала 29 виконані як одне ціле з валом і опираються на підшипники корпуса коробки передач. Вторинний вал подовжений і опирається на голчатий підшипник первинного вала, середньою частиною на шарикопідшипник корпуса та кінець вала на додаткову опору 22 подовжувача у виді сталебабітового підшипника. При такій конструкції коробки передач, зменшується довжина карданної передачі. Разом з тим картер подовжувача може стати причиною підвищення рівня шуму.

Рис. 3.8.7. Механічна тривальна пятиступінчата коробка передач

автомобіля ЗИЛ-131:

1. Шестірня другої передачі проміжного вала; 2. Шестірня заднього ходу;

3. Шестірня третьої передачі веденого вала; 4. Шестірня четвертої передачі; 5. Проміжний вал; 6. Шестірня постійного зачеплення; 7. Картер коробки передач; 8. Шестірня третьої передачі; 9. Шестірня четвертої передачі;

10. Конічне кільце синхронізатора; 12. Каретка синхронізаторів четвертої та п’ятої передач; 13. Первинний вал коробки передач; 14. Направляюча втулка муфти виключення зчеплення з кришкою підшипника первинного вала;

15. Шестірня постійного зачеплення; 16. Стрижні переключання першої передачі та заднього ходу; 17. Головка стержня переключателя; 18. Кришка картера коробки передач; 19. Ось проміжного важеля; 20. 21.Корпус важеля; 22. Важіль переключання передач; 23. Проміжний важіль; 24. Вилка переключання четвертої та п’ятої передач; 25. Вилка переключання другої та третьої передач; 26. Кульовий фіксатор стержня; 27. Стрижень переключання четвертої та п’ятої передач; 28. Стрижень переключання другої та третьої передач; 29. Каретка синхронізаторів другої та третьої передач; 30. Шестірня другої передачі; 31. Вилка переключання першої передачі та заднього ходу; 32. Шестірня першої передачі та заднього ходу4 33. Трубка вентиляції картера коробки передач; 34. Кришка сальника; 35. Фланець вала кріплення кардана; 36. Ведений вторинний вал; 37. Маслозгінна шайба; 38. Кришка заднього підшипника вторинного вала; 39. Кришка заднього підшипника проміжного вала; 40. Шестірня першої передачі; 41. Кришка люка;

42. Пробка зливання мастила.

У кришці 18 коробки передач розташований механізм керування коробкою передач з важелем 22.

Передньою опорою первинного вала 13 служить шарикопідшипник колінчастого вала, задньою шарикопідшипник, розташований в картері коробки передач 7.

Проміжний вал 5 опирається зі сторони зчеплення на роликопідшипник та іншим кінцем на шарикопідшипник, розташування якого фіксується стопорним кільцем і гайкою.

Зубчасте колесо першої передачі 40 виготовлено за одно ціле з проміжним валом, інші зубчаті колеса 1,2,3,4,6 установлені на шпонках. Зубасті колеса 6,15 які з’єднують первинний та проміжний вали та зубчаті колеса 1,3,4,8,9,30 другої, третьої та четвертої передач косозубі. Зубчаті колеса 8,9,30 другої, третьої, четвертої передач з синхронізаторами вільно обертаються на вторинному валу.

Вторинний вал опирається на шарикопідшипник, розташований у картері коробки передач та голчатий підшипник, розташований у первинному валу. Шестірня першої передачі і заднього ходу 32 вторинного вала пересувається по валу на шліцах і вмикання передачі здійснюється шляхом введення шестірні в зачеплення з шестірнею 40 першої передачі проміжного вала.

При вмиканні першої передачі крутний момент з первинного вала коробки передач через шестірні 6,15 передається до проміжного вала 5 та через шестірні 40,32 до вторинного вала коробки передач.

При вмиканні передачі заднього ходу крутний момент з шестірні 2 передається до малого блоку шестірен заднього ходу, шестірні 32 і на вторинний вал коробки передач. Вторинний вал при цьому обертається у другу сторону.

При вмиканні інших передач використовуються синхронізатори. При вмиканні п’ятої прямої передачі між собою поєднуються ведучий первинний та ведений вторинний вали.

Мащення контактних поверхонь зубів шестірен та підшипників здійснюється розбризкуванням мастила, що знаходиться у нижній частині картера коробки передач.

Особливістю коробки передач є наявність стоянкового гальма, барабан якого розташований на вторинному валу коробки передач. В корпусі коробки передач знаходяться люки для встановлення коробки відбирання потужності.

Рис. 3.8.8. Схеми силових потоків коробки передач автомобіля ЗИЛ-131:

1.Первинний вал коробки передач; 2. Ведуча шестірня постійного зачеплення; 3. Зубчатий вінець включення каретки синхронізатора;

4. Конусне кільце синхронізатора; 5. Каретка синхронізаторів четвертої та п’ятої передач; 6. Зубчаті вінці каретки синхронізатора; 7. Шестірня четвертої передачі вторинного вала; 8. Шестірня третьої передачі вторинного валу; 9. Каретка синхронізаторів другої та третьої передач; 10. Шестірня другої передачі вторинного валу; 11. Вторинний вал; 12. Шестірня першої передачі; 13. Вісь блока шестірень заднього ходу; 14.Шестірня заднього ходу; 15. Вторинний вал; 16. Шестірня першої передачі; 17. Шестірня другої передачі вторинного вала; 18.Шестірня заднього ходу блока шестерен заднього ходу; 19. Шестірня заднього ходу вторинного вала; 20. Шестірня третьої передачі вторинного вала; 21. Шестірня четвертої передачі вторинного валу; 22. Шестірня постійного зачеплення вторинного вала.

Рис. 3.8.9. Тривальна пятиступінчата коробка передач автомобіля КАМАЗ

Призначена для установлення на автомобілі, що працюють без причепа. Для експлуатації автомобіля з причепом установлюють редуктор-подільник.

Рис. 3.8.10. П’ятитиступінчата тривальна коробка передач та двоступінчатий подільник автомобіля КАМАЗ-5320:

1. Первинний вал подільника; 2. Роликовий підшипник ведучого вала;

3. Шестірня первинного вала подільника; 4. Первинний вал коробки передач; 5. Синхронізатор подільника; 6,23. Регулювальні прокладки;

7. Кришка підшипника вторинного вала; 8. Шток важеля переключання передач; 9. Захисне кільце; 10. Сухар опори важеля; 11. Опора штока;

12. Синхронізатори четвертої та п’ятої передач; 13. Шестірня четвертої передачі вторинного вала; 14. Опора важеля переключання передач;

15. Шестірня третьої передачі вторинного вала4 16. Синхронізатори другої та третьої передач; 17. Блок шестірень заднього ходу; 18. Вісь шестірен заднього ходу; 19. Шестірня другої передачі вторинного вала; 20. Шестірня заднього ходу вторинного вала; 21. Муфта включення першої передачі та заднього ходу; 22. Шестірня першої передачі вторинного вала;

24. Вторинний вал коробки передач; 25. Привод спідометра; 26. Кришка заднього підшипника вторинного вала; 27. Сферичний роликовий підшипник; 28. Картер коробки передач; 29. Проміжний вал коробки передач; 30. Шестірня третьої передачі проміжного вала; 31. Шестірня четвертої передачі проміжного вала; 32. Шестірня приводу проміжного вала;

33. Роліковий підшипник; 34. Картер подільника; 35. Проміжний вал подільника; 36. Шестірня приводу проміжного вала; 37. Шарикопідшипник проміжного вала подільника.

Редуктор-подільник в два рази збільшує кількість передач, що важливо при експлуатації автомобілів з причепами та у важких дорожніх умовах.

Під час вмикання нижчої передачі муфта синхронізатора подільника переміщується у напряму первинного вала коробки передач і з’єднує ведучий вал 1 подільника з первинним валом 4 коробки передач. Шестірня первинного вала 4 коробки передач передає крутний момент до шестірні 32 проміжного вала, яка за допомогою шпонки жорстко закріплена на валу.

У цьому випадку коробка передач працює як пятиступінчата.

Під час вмикання вищої передачі муфта синхронізатора подільника переміщується вліво до повного з’єднання муфти ведучого вала з ведучою шестірнею подільника, крутний момент передається через шестірні 3,36 на ведений вал 35 подільника, який з’єднаний шліцами з проміжним валом коробки передач, коробка передач працює на підвищуючих передачах. Крутний момент на всіх передачах зменшується у 0,81 рази, а швидкість збільшується в 1,22 рази.

Це дає можливість при невеликих навантаженнях автомобілю працювати з більш низькою витратою палива з підвищеними швидкостями.

Первинний вал 4 коробки передач виконаний як одно ціле з ведучою шестірнею, яка знаходиться у постійному зачепленні з шестірнею 32 проміжного вала 29. Ведуча шестірня первинного вала 4 під час вмикання прямої передачі конусною частиною та зубчатим вінцем з’єднується з вторинним валом коробки передач. Одним кінцем первинний вал 4 опирається на голчатий підшипник вала подільника 1, а другим на шарикопідшипник у корпусі коробки передач. Вторинний вал 24 одним кінцем опирається на підшипник у первинному валу 4, а другим кінцем на шарикопідшипник корпуса коробки передач. На вторинному валу 24 розташовані три синхронізатори перемикання передач та на голчатих підшипниках зубчаті колеса першої, другої, третьої, четвертої передач та передачі заднього ходу. Проміжний вал 29 одним кінцем опирається на шарикопідшипник, а другим кінцем на роликовий підшипник.

Рис. 3.8.11. Схема силових потоків у подільнику та коробці передач

автомобіля КАМАЗ-5320

Під час включення підвищуючої прискорюючої передачі подільника муфта 5 синхронізатора подільника пересувається вперед у напряму первинного вала подільника і входить у зачеплення з зубчатим колесом первинного вала подільника. У цьому випадку крутний момент передається від первинного вала счерез пару зубчатих коліс подільника до проміжного вала подільника і на проміжний вал коробки передач. Швидкість руху при вмиканні підвищуючої передачі подільника на всіх передачах зростає у 1,22 рази.

На підвищуюючих передачах подільника первинний вал коробки передач крутного моменту не передає.

При прямій нижчій передачі подільника муфта 5 синхронізатора подільника пересувається назад у напряму первинного вала коробки передач та входить у зачеплення з його зубчатими шліцами. Первинний вал подільника та первинний вал коробки передач обертаються як одно ціле.

При увімкненні першої передачі крутний момент з ведучого вала 4 коробки передач через шестірні постійного зачеплення первинного вала та проміжного 32 передається на проміжний вал 29 і через зубчаті колеса першої передачі проміжного вала та вторинного вала 22, муфту 21 та маточину синхронізатора на вторинний вал 24.

Під час увімкнення передачі заднього ходу муфта 21 пересувається уперед та входить у зачеплення з зубчатим колесом 20, яке знаходиться у постійному зачепленні з зубчатим колесом 17 блока шестірен заднього ходу. Крутний момент передається з проміжного вала 29 до шестірні 17 блока шестірен заднього ходу, зубчатого колеса 20 вторинного вала 24, який при цьому обертається у другу сторону.

Друга передача вмикається шляхом пересування муфти синхронізатора другої та третьої передачі 16 назад до входження в зачеплення шестірнею другої передачі. Крутний момент з проміжного вала 29 через шестірню другої передачі проміжного вала передається до шестірні 19 вторинного вала, муфти та маточини синхронізатора другої та третьої передачі і до вторинного вала 24.

Третя передача вмикається шляхом пересуванням муфти синхронізатора другої та третьої передачі 16 вперед та входження в зачеплення шестірнею третьої передачі 15. Крутний момент з проміжного вала 29 через шестірню третьої передачі проміжного вала передається до шестірні 15 вторинного вала 24, муфти та маточини синхронізатора другої та третьої передачі і до вторинного вала 24.

Четверта передача вмикається шляхом пересуванням муфти синхронізатора четвертої та прямої п’ятої передачі 12 назад та входження в зачеплення шестірнею четвертої передачі 13. Крутний момент з проміжного вала 29 через шестірню четвертої передачі проміжного вала передається до шестірні 13 вторинного вала 24, муфти та маточини синхронізатора четвертої та пятої передач і до вторинного вала 24.

Пята передача пряма вмикається шляхом пересуванням муфти синхронізатора четвертої та прямої п’ятої передачі 12 вперед та входження в зачеплення з первинним валом. Крутний момент передається з первинного вала на вторинний.

Рис. 3.8.12. 9-ти ступінчата полегшена коробка передач G221(GD5) АКОР Мерседес з механічним керуванням, планетарним демультиплікатором та знижувальною передачею

Планетарна додаткова коробка передач (демультиплікатор) розташована в одному корпусі з коробкою передач. Всі вали за виключенняи задньої частини вторинного вала, опираються кінцями на роликопідшипники. Задній кінець вторинного вала опирається на шарикопідшипник. Мащення деталей здійснються розбризкуванням та насосом під тиском.

На автомобілях АКОР Мерседес використовуються також 16-ти ступінчаті коробки передач G240(G2) з механічним керуванням та коробки передач G211(GD3) з електропневматичною системою керування Telligent, що дозволяє використовувати двигун у найбільш економному режимі роботи.

Рис. 3.8.13. Силовий потік коробки передач G221 (GD5) автомобіля

АКОР Мерседес на другій передачі

Вмикання другої передачі здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора другої передачі вліво до введення в зачеплення з шестірнею другої передачі вторинного вала. Муфта пересувається по шліцах маточини синхронізатора першої та другої передач яка теж розташована на валу на шліцах. При цьому крутний момент з ведучої шестірні первинного вала передається на шестірню постійного зачеплення проміжного вала і дальше через шестірні постійного зачеплення другої передачі проміжного та вторинного вала, муфту та маточину до вторинного вала і через планетарний редуктор до вихідного вала та карданної передачі.

Рис. 3.8.14. Силовий потік коробки передач G221(GD5) АКОР Мерседес на третій передачі:

Синхронізатори вмикання передач: 1, 2, 3, 4; Синхронізатор: С – знижувальної передачі; R - передачі заднього ходу; Синхронізатор керування передачами міжосьового диференціалу RL,RH

Вмикання третьої передачі здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора третьої передачі вправо до введення в зачеплення з шестірнею третьої передачі вторинного вала. Муфта пересувається по шліцах маточини синхронізатора третьої та четвертої передач яка теж розташована на валу на шліцах. При цьому крутний момент з ведучої шестірні первинного вала передається на шестірню постійного зачеплення проміжного вала і дальше через шестірні постійного зачеплення третьої передачі проміжного та вторинного вала, муфту та маточину до вторинного вала і через планетарний редуктор до вихідного вала та карданної передачі.

Вмикання четвертої передачі здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора третьої та четвертої передач вліво до введення в зачеплення з первинним валом. При цьому крутний момент передається з первинного вала через муфту та маточину синхронізатора третьої та четвертої передач до вторинного вала і через планетарний редуктор до вихідного вала та карданної передачі.

Рис. 3.8.15. Силовий потік коробки передач G221 (GD5) автомобіля

АКОР Мерседес на зижувальній передачі

Вмикання знижувальної передачі здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора знижувальної передачі вліво до введення в зачеплення з шестірнею знижувальної передачі вторинного вала. Муфта пересувається по шліцах маточини синхронізатора знижувальної передачі та передачі заднього ходу яка теж розташована на валу на шліцах. При цьому крутний момент з ведучої шестірні первинного вала передається на шестірню постійного зачеплення проміжного вала і дальше через шестірні постійного зачеплення знижувальної передачі проміжного та вторинного вала, муфту та маточину до вторинного вала і через планетарний редуктор до вихідного вала та карданної передачі.

Рис. 3.8.16. Силовий потік коробки передач G221 (GD5) автомобіля

АКОР Мерседес на передачі заднього ходу

Вмикання передачі заднього ходу здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора передачі заднього ходу вправо до введення в зачеплення з шестірнею передачі заднього ходу вторинного вала. Муфта пересувається по шліцах маточини синхронізатора знижувальної передачі та передачі заднього ходу яка теж розташована на валу на шліцах. При цьому крутний момент з ведучої шестірні первинного вала передається на шестірню постійного зачеплення проміжного вала і дальше через шестерню постійного зачеплення проміжного вала з блоком шестірен заднього ходу, шестірню заднього ходу вторинного вала, муфту та маточину до вторинного вала і через планетарний редуктор до вихідного вала та карданної передачі.

Рис. 3.8.17. Механічна двовальна шестиступенева коробка передач ОАЗ повноприводного автомобіля А6 Ауді з міжосьовим та міжколісним диференціалом

Первинний вал опирається на шарикопідшипник та голчатий підшипник зі сторони зчеплення та на роликовий підшипник з другого кінця. Шестірні першої, другої передач та заднього ходу виготовлені за одне ціле з валом. На валу розташовані синхронізатори включення 4-6 передач. Всі інші шестірні опираються на голчаті підшипники.

Вторинний вал з синхронізаторами першої та другої передач порожнистий, виготовлений за одне ціле з шестірнями третьої та четвертої передач. Опирається на три роликопідшипники, які забезпечують необхідну жорсткість вала.

У порожнистому вторинному валу розташований ведучий вал головної передачі приводу передніх коліс.

У передачі крутного моменту на всіх передачах, за виключенням передачі заднього ходу, приймають участь дві шестірні на первинному та вторинному валах.

Крутний момент на 4-6 передачах з первинного вала через маточини, муфти синхронізаторів та шестірні відповідних передач передається до вторинного вала і до міжосьового диференціала де перерозподіляється між ведучим валом головної передачі переднього моста та валом приводу задніх коліс. При вмиканні першої та другої передач , крутний момент з шестірен первинного вала передається до шестірен відповідної передачі вторинного вала і через маточини та муфту синхронізатора до вторинного вала та до міжосьового диференціалу.

Рис. 3.8.18. Роботизовані автоматичні механічні коробки передач задньоприводних автомобілів

Рис. 3.8.19. Шестиступінчата механічна коробка передач Audi TT 3.2 Quattro

з двома зчепленнями та автоматичним керуванням:

1-колінчастий вал; 2- первинний вал1; 3-первинний вал2; 4-зчеплення з первинним валом2; 5- зчеплення з первинним валом1; 6,14-ведучі шестірні головної передачі; 7-13 шестірні 1-6 передач; 15-ведена шестірня головної передачі.

Рис. 3.8.20. Схема силових потоків механічної коробки передач з двома зчепленнями та автоматичним керуванням

Рис. 3.8.21. Механічна ступінчата коробка передач DSG(Direct Shift Gearbox) передньоприводного автомобіля WV з подвійним силовим потоком та автоматичним керуванням, які використовуються з подвійним зчепленням

Рис. 3.8.22. Механічна коробка передач з двома зчепленнями та автоматичним керуванням

Рис. 3.8.23. Первинні порожнинні вали коробки передач з двома зчепленнями

У порожнині первинного вала 1 розташовується вал приводу мастильного насоса.

Рис. 3.8.24. Будова первинного вала 1 коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.25. Будова первинного порожнистого вала 2

коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.26. Конструкція вторинного вала 1 коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.27. Конструкція вторинного вала 2 коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.28. Конструкція вала заднього ходу коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.29. Головна передача та диференціал коробки передач з двома зчепленнями

Рис. 3.8.30. Схема передачі крутного моменту на першій передачі

Передача вмикається пересуванням муфти синхронізатора від зчеплення до шестірні першої передачі та введенням муфти в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 1 через шестірні з постійним зачепленням першої передачі первинного вала 1 та вторинного вала 1 до муфти та маточини синхронізатора першої передачі, вторинного вала 1 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.31. Схема передачі крутного моменту на другій передачі

Передача вмикається шляхом пересування муфти синхронізатора другої передачі на вторинному валу 1 до муфти зчеплення та до шестірні другої передачі і входження в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 2 через шестірні з постійним зачепленням другої передачі первинного вала 2 та вторинного вала 1 до муфти та маточини синхронізатора другої передачі, вторинного вала 1 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.32. Схема передачі крутного моменту на третій передачі

Передача вмикається пересуванням муфти синхронізатора у напряму зчеплення до шестірні третьої передачі та введенням муфти в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 1 через шестірні з постійним зачепленням третьої передачі первинного вала 1 та вторинного вала 1 до муфти та маточини синхронізатора третьої передачі, вторинного вала 1 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.33. Схема передачі крутного моменту на четвертій передачі

Передача вмикається шляхом пересування муфти синхронізатора четвертої передачі на вторинному валу 1 від муфти зчеплення та до шестірні четвертої передачі і входження в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 2 через шестірні з постійним зачепленням четвертої передачі первинного вала 2 та вторинного вала 1 до муфти та маточини синхронізатора четвертої передачі, вторинного вала 1 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.34. Схема передачі крутного моменту на п’ятій передачі

Передача вмикається шляхом пересування муфти синхронізатора п’ятої передачі на вторинному валу 2 від муфти зчеплення та до шестірні п’ятої передачі і входження в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 1 через шестірні з постійним зачепленням п’ятої передачі первинного вала 1 та вторинного вала 2 до муфти та маточини синхронізатора п’ятої передачі, вторинного вала 2 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.35. Схема передачі крутного моменту на шостій передачі

Передача вмикається шляхом пересування муфти синхронізатора шостої передачі на вторинному валу 2 від муфти зчеплення та до шестірні шостої передачі і входження в зачеплення з шестірнею. Крутний момент передається з первинного валу 2 через шестірні з постійним зачепленням шостої передачі первинного вала 2 та вторинного вала 2 до муфти та маточини синхронізатора шостої передачі, вторинного вала 2 і ведучої шестірні головної передачі.

Рис. 3.8.36. Схема передачі крутного моменту на передачі заднього ходу

Вмикання передачі заднього ходу здійснюється шляхом пересування муфти синхронізатора передачі заднього ходу вторинного вала до муфти. При цьому крутний момент з первинного вала 1 через шестірню заднього ходу первинної передачі передається до блока шестірен заднього ходу та до шестірні заднього ходу вторинного вала 1 і через муфту та маточину синхронізатора задньої передачі до вторинного вала 1 і ведучої шестірні головної передачі.