Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція

Педаль вимкнення зчеплення, головний циліндр зчеплення, бачок з робочою рідиною, робочий циліндр, трубопроводи, елементи автоматичних систем керування.

Принцип дії

При натисканні водієм на педаль зчеплення, штовхач тисне на поршень головного циліндра зчеплення і стискує робочу рідину, яка по трубопроводам передає тиск на поршень робочого циліндра. Пересуваючись під тиском поршень через штовхач відхиляє нижню частину вилки виключення зчеплення, яка верхньою частиною, що переміщається у зворотньому напряму тисне на вижимний підшипник. Пересуваючись, підшипник тисне на важелі виключення зчеплення, або діафрагмову пружину і відтискає ведучий натискний диск від веденого, що припиняє передачу крутного моменту від двигуна до коробки передач і дає можливість вімкнути (вимкнути) передачу або переключитись на іншу. При відпусканні педалі зчеплення тиск у трубопроводах зменшується до атмосферного і деталі повертаються у вихідне положення.

Рис. 3.7.42. Гідравлічний привод зчеплення з концентричним силовим циліндром

Принцип дії

Принцип дії аналогічний гідравлічному приводу з розташуванням робочого циліндра поза зчепленням. Схема гідравлічного приводу з концентричним силовим циліндром спрощує конструкцію приводу.

Комбінований гідропневматичний привід зчеплення з підсилювачем

Установлюється на автомобілях великої вантажопідйомності де є пневмосистема. Пневматичний підсилювач істотно зменшує зусилля водія на педалі зчеплення.

До конструкції приводу входить педаль керування зчепленням, головний циліндр, пневматичний підсилювач розташований у одному блоці зі слідкуючим пристроєм, робочий циліндр, трубопроводи, робоча рідина.

Рис. 3.7.43. Пневматичний підсилювач та головний циліндр приводу керування зчепленням автомобіля КАМАЗ-4310:

23. Впускний клапан; 24. Випускний клапан; 25. Сідло діафрагми;

26. Діафрагма; 27. Корпус слідкуючого поршня; 28. Сапун; 29. Слідкуючий поршень; 30. Перепускний клапан; 31. Сферична регулювальна гайка;

32. Штовхач поршня; 33. Задній корпус; 34. Поршень виключення зчеплення; 35,37. Розпірні втулки; 36. Шток поршня; 38. Манжета поршня; 39. Корпус комбінованого ущільнення; 40. Пневматичний поршень; 41. Сідло клапана; 42. Стержень клапанів; 43. Гідравлічний трубопровід; 44. Важіль;

45. Штовхач поршня; 46. Ексцентричний палець; 47,53. Верхній та нижній упори; 48. Відтяжна пружина; 49. Трубопровід; 50. Пневмопідсилювач приводу зчеплення; 51. Педаль; 52. Головний циліндр; 54. Кронштейн;

55. Компенсаційний бачок; 56. Пробка бачка; 57. Штовхач поршня головного циліндра; 58. Поршень.

Принцип дії

При виключанні зчеплення водій натискає на педаль і його зусилля через важіль, шток передається до поршня 58 головного циліндра, який стискуює робочу рідину, що по трубопроводах надходить до корпусу слідкуючого пристрою 27, який забезпечує пропорцію між силою тиску водія і тиском повітря у циліндрі пневмопідсилювача 50. Одночасно від головного циліндра рідина під тиском надходить до робочого циліндра підсилювача. Сумарне зусилля обумовлене тиском повітря в пневмопідсилювачі та робочої рідини у робочому циліндрі передається на штовхач 32 і муфту з підшипником вимикання зчеплення, яка переміщуючись виключає передачу крутного моменту зчепленням.

Пневматичний підсилювач складається з корпуса підсилювача 33, слідкуючого пристрою з робочою мембраною слідкуючого типу 26, слідкуючий поршень з манжетою, клапани 24,30, мембрана і пружини.

При відпущеній педалі зчеплення пневматичний поршень 40 знаходиться у крайньому лівому положенні. Тиск у порожнині перед поршнем та за ним відповідає атмосферному. Положення силового поршня 34 виключення зчеплення визначається упором його штовхача у днище пневматичного поршня. У слідкуючому пристрої при цьому випускний клапан 24 відкритий, а впускний 23 закритий.

При натисканні на педаль зчеплення робоча рідина надходить до отвору між розпірними втулками 35,37, створюючи тиск у порожнині циліндра вимикання зчеплення і біля торця слідкуючого поршня. Під тиском робочої рідини слідкуючий поршень діє на блок клапанів, закриваючи випускний клапан 24 і відкриваючи впускний клапан 23. Стиснене повітря що надходить до пневмоциліндра. Під тиском повітря пневматичний поршень 40 переміщується натискаючи на шток поршня 36. У результаті на штовхач 32 поршня 34 вимикання зчеплення діє сумарне зусилля, що забезпечує повне вимикання зчеплення при натисканні водієм на педаль із силою 150Н.