Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розпеч ДТП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
50.16 Кб
Скачать

Тема 3 Планування розслідування

План

1 Висування слідчих версій.

2. План розслідування.

3. Допит свідків.

4. Слідчий експеримент.

5. Допит обвинуваченого.

1 Висування слідчих версій.

При розслідуванні ДТП, як правило, в першу чергу висуваються версії про причини пригоди, які охоплюють сутність досліджуваної події. Найбільш типові:

- технічна несправність ТЗ;

- порушення правил безпеки руху водіїв;

- грубе порушення безпеки руху іншими учасниками руху;

- незадовільні дорожні умови;

- випадковий збіг обставин, який не міг бути охоплений передбаченнями учасників руху;

- інсценування пригоди з метою покриття іншого злочину;

- використання ТЗ в якості ОРУДИЯ злочину.

Якщо водій зник з місця пригоди, висуваються висуваються версії про суб'єкт злочину, які в основному носять загальний характер:

- машиною керував водій;

- машиною керувала стороння особа.

Можуть висуватися також версії про ТЗ, який був учасником ДТП, якщо водій зник з місця пригоди. Зазвичай це припущення про:

- тип ТЗ - вантажний, легковий;

- марку - ВАЗ, ГАЗ, Мерседес;

- модель - ВАЗ- ; ГАЗ - ; Мерседес

Версії можуть будуватися і по механізму досліджуваної пригоди та винуватості її учасників.

Особливе місце займають пошукові версії. Вони можуть висуваться у зв'язку із розшуком водія, свідків або ТЗ. Всі версії перевіряються паралельно, за допомогою окремих слідчих та оперативно-пошукових дій.

2. План розслідування.

Першочергові слідчі та пошукові дії передбачають висування обґрунтованих версій та складання плану розслідування. Однак слідчі та пошукові заходи плануються і до складання загального плану. В плані розслідування, з урахуванням висунутих версій, передбачається:

- розробка та перевірка версій про категорії осіб, які підозрюються в скоєнні злочину та про можливе місце з находження розшукуваного ТЗ, а також використання можливостей інших служб ВВС та проведення спільних з ними заходів;

- функціональні обов'язки співробітників і в зв'язку з цим визначається їхній об'єм роботи; розраховуються залучені сили та засоби, плануються заходи, строки та способи їх виконання.

Плани попередніх слідчих дій та оперативно-розшукових заходів затверджуються та контролюються керівниками міського (районного) органу внутрішніх справ, в містах з районним поділом - керівниками управлінь внутрішніх справ міст, а в необхідних випадках - керівниками УВС області.

За рішенням керівників УВС, ВВС контроль за виконанням запланованих заходів покладається на керівників апаратів карного розшуку, які безпосередньо приймали участь в розробці планів. Крім того вони організовують проведення розшукові заходи;

- в розшуку ТЗ приймає участь особовий склад усіх служб з урахуванням виконуваних ними функціональних обов'язків.

Інформування працівників відповідних служб про розшукуваний ТЗ здійснюють керівники підрозділів на оперативних нарадах; дані про розшукуваний ТЗ працівники, які несуть патрульно-постову службу фіксують в службових книгах встановленої форми.

Керівники відповідних підрозділів контролюють записи в службових книгах та своєчасне поновлення інформації про розшукуваний транспорт.

З метою виявлення розшукуваного ТЗ проводяться огляди дворів, вулиць, провулків, лісопарків та інших місць можливого знаходження ТЗ. Обстежуються автогосподарства, кооперативні гаражі та автостоянки індивідуального транспорту.

Встановлюються розшукувані ТЗ і по даних, які виявлені в процесі технічних оглядів, при перевірці технічного стану ТЗ, надзорі за рухом, регіструванні та перерегіструванні ТЗ (шляхом виявлення документів із слідами травлення, підчисток, дописок, тощо), при перевірці безгосподарного ТЗ.

При надходженні інформації про можливе місцезнаходження розшукуваного ТЗ на території, яка обслуговується іншим органом внутрішніх справ, йому направляється розшукове завдання, в якому вказані:

- дані про обставини скоєння ДТП, угону, крадіжки ТЗ;

- інформація про розшукуваний ТЗ та його прикмети, в тому числі про обивку сидінь та салону, показниках спідометра і по марці бензину, на якому працює двигун;

- місце можливого знаходження розшукуваного ТЗ;

- заходи, які необхідно провести;

- дії, які необхідно провести при обнаруженні автомобіля.

Протягом 10 діб з моменту отримання завдання ініціатору розшуку

має бути видана інформація про його результати. Про виявлення розшукуваного ТЗ та затриманих злочинцях негайно інформує ВВС.

Для проведення спільних оперативно-розшукових заходів працівники органів внутрішніх справ, які здійснюють розшук конкретного ТЗ відряджаються в інші міста, райони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]