Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розпеч ДТП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
50.16 Кб
Скачать

Глава 3. Огляд місця дтп 3.

1. ВИЗНАЧЕННЯ ТА ФІКСАЦІЯ СЛІДІВ НА МІСЦІ ПРИГОДИ

Огляд місць скоєння ДТП відіграє суттєву (якщо не визна¬чальну) роль, впливаючи як на строки, так і на якість розслідування. Цей огляд провадиться слідчим, дізнавачем або інспектором ДАІ. Зазначені особи можуть залучати для огляду місця ДТП та транспортних засобів також спеціалістів-автотехніків. Використання знань спеціаліста сприяє повноті, об'єктивності та всебічності дослідження обставин пригоди, виявлення слідів та інших об'єктів, що містять пошукову та доказову інформацію.

Дії спеціаліста визначаються при цьому вимогами КПК та ві-домчими нормативними актами.

Спеціаліст-автотехнік обов'язково (або при першій можли¬вості) повинен залучатися для участі в огляді місця ДТП з людськими жертвами, а також у випадках, коли водій разом з транспортним засобом втік з місця пригоди. При інших обставинах питання про залучення спеціаліста-автотехніка вирішується слідчим на його розсуд.

Участь спеціаліста-автотехніка в огляді місця ДТП чи транс-портних засобів полягає у наданні допомоги слідчому при вирішенні специфічних питань, що належать до галузі автомобільної техніки.

Основними задачами, при вирішенні яких необхідна допомога спеціаліста-автотехніка, є такі:

• оперативне виявлення, фіксація слідів та вилучення інших об'єктів, що мають значення для аналізу механізму пригоди;

• визначення технічного стану транспортного засобу в момент ДТП (чи до нього, в момент і після нього);

• подання орієнтуючої інформації про марку, модель, особли¬вості транспортного засобу, що втік з місця пригоди;

• встановлення технічних причин та умов, що сприяли виник¬ненню ДТП.

На місці ДТП об'єктами огляду повинні бути: дорожнє полот¬но, дорожні знаки, перешкоди штучного або природнього характеру, транспорті засоби, їх сліди, тіла загиблих і т. ін.

Однією з особливостей огляду місця ДТП є негайність його проведення з метою забезпечення повноти, всебічності та об'єк¬тивності дослідження обстановки на місці пригоди. Інтенсивний рух транспорту та пішоходів, зміна погодних умов можуть змінити фактичну обстановку, знищити чи пошкодити сліди та інші речові докази.

Сам перебіг подій та їх наслідки виникають внаслідок взає¬модії чотирьох основних елементів: дорожньої обстановки, транс¬портного засобу, водія та перешкоди.

Якщо розглядати такий елемент як дорожня обстановка, то вона сама по собі та її окремі деталі можуть бути технічною причи¬ною ДТП, а саме: незадовільне планування доріг; недосконалість дорожнього покриття, споруд та засобів регулювання, дефекти до¬рожнього полотна; мала пропускна спроможність вулиць; незадо¬вільна оглядовість, особливо на перехрестях; погана видимість, зокрема і в темноті, в умовах туману, пересіченої місцевості, на поворотах; відсутність освітлення чи погана видимість дорожніх знаків та вуличних магістралей і вкрай несприятливі метеорологічні умови і т. ін.

Другий елемент - транспортний засіб - може бути найбільш активним в розвитку механізму ДТП.

Всі автотранспортні засоби можна розділити на дві групи: 1. Транспортні засоби, що мають несправності, особливо тих агре¬гатів та вузлів, що впливають на безпеку руху.

2. Транспортні засоби справні, але за іншими технічними причи¬нами об'єктивного характеру приймали участь у ДТП.

Третій елемент ДТП - водій - потребує специфічного дослід¬ження на місці пригоди у вигляді огляду з метою визначення його психофізіологічного стану (зокрема, чи не знаходився він у стані алкогольного сп'яніння, чи у хворобливому стані, а також які його навики управління).

Четвертим і одним із найважливіших елементів ДТП є пішохід або пасажир (перешкода), якщо йому (їм) спричинені тілесні уш¬кодження.

На поведінку пішохода суттєво впливають: умови його знаходження на вулиці (дорозі), наявність тротуарів, переходів, загорож, поганий стан дороги та ін.

Таким чином, однією з особливостей огляду місця ДТП є необхідність дослідження на місці всіх його елементів, механізму їх дії та взаємодії.

Місце ДТП завжди має на собі відбиток події: сліди кочення, гальмування, бокового ковзання, удару, пошкодження, відшарування, подряпини, переміщення і т. ін. На транспортному засобі можуть бути сліди контакту з людиною, на людині - сліди контакту з транспортним засобом.

Всі дані, зібрані на місці ДТП, в подальшому використову¬ються при дослідженні механізму пригоди та встановлення її при¬чин.

Загальний огляд

Він починається з ознайомлення із загальною обстановкою місця пригоди в цілому, яка зберігалась на момент початку огляду. Слід виконати оглядове орієнтуюче фотографування у відповідності з загальними правилами фотографування місця пригоди. При оглядовому фотографуванні бажано місце пригоди сфотографувати також зверху, наприклад, з верхніх поверхів будинків, кузова чи даху автомобіля. При фотографуванні слід застосувати прилади (масштабні лінійки великих розмірів, спеціальні квадрати з розміра¬ми сторін 0,2x0,2 м і 0,5x0,5 м чи 1,0x1,0 м), яке дозволило б потім, у разі потреби, одержати додаткові необхідні розмірні параметри навіть з фотографій. В процесі загального огляду уточнюються задачі, які повинні бути вирішені -при подальшому детальному огляді.

Межі огляду в кожному конкретному випадку визначаються, виходячи з основної мети - виявити сліди та встановити фактичні дані, які суттєві для виявлення всіх обставин пригоди. Місце ДТП може мати значну протяжність і, як це часто буває, заздалегідь визначити його межі буває важко. Слід рекомендувати лінійний спосіб огляду.

Зону огляду можна обмежити лише впевнившись, що слідів чи об'єктів, які причетні до даної ДТП, за її межами немає.

Детальний огляд

В залежності від характеру ДТП спеціаліст визначає значи¬мість об'єктів, що знаходяться на місці пригоди. Послідовність фіксації визначається стійкістю (збережуваністю) слідів. Доціль¬ніший такий порядок роботи:

• виявлення, фіксація та вилучення слідів, що характеризують транспортний засіб, у тому числі й такий, що зник з місця пригоди (осколків, розсіювачів, частинок лакофарбового по¬криття, слідів паливомастильних матеріалів, охолоджувальної рідини, інших нестійких слідів);

• визначення та фіксація даних про дорожні умови та обста¬новку;

• огляд транспортних засобів.

Спеціаліст-автотехнік може бути залучений і для огляду трупа (спільно з судово-медичним експертом). При цьому він надає до¬помогу у вирішенні питань про виникнення слідів транспортного засобу на одежі і тілі, про механізм контакту людини і транспорт¬ного і т. ін.

Окремі ділянки (вузли) місця пригоди фіксуються за правила¬ми вузлової фотозйомки: фотографуються транспортні засоби, тру¬пи, різноманітні сліди, невірно встановлені дорожні знаки, дефекти дорожнього покриття і т. ін.

Детальна зйомка застосовується для фіксації різноманітних слідів та незначних за розмірами предметів у великому масштабі. До них належать, зокрема, пошкодження на транспортному засобі, на трупі, сліди кочення, волочіння, гальмування, бокового ковзання, деталі, що відділилися від транспортного засобу, інші об'єкти.

При встановленні даних про дорожню обстановку визначаються та фіксуються:

3.1.1. Напрямок дороги, вулиці відносно сторін горизонту (по компасу), а також відносно меж населеного пункту.

3.1.2. План дороги (пряма ділянка, перехрестя і його форма, повороти, закруглення дороги, вулиці, в якій бік).

3.1.3. Поздовжній профіль дороги (горизонтальна ділянка, підйом чи ухил, їх величина і напрямок).

3.1.4. Поперечний профіль дороги (випуклий, горизонталь¬ний, двоскатний, односкатний і в який бік, величина).

3.1.5.Ширина проїзної частини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]