Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розпеч ДТП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
50.16 Кб
Скачать

3. Допит свідків.

По справах про ДТП при допиті свідків найчастіше допитують:

- свідків-очевидців події;

- медичних працівників, які надали допомогу потерпілому;

- співробітників міліції, які безпосередньо обізнані про деталі ДТП;

- інших осіб, які можуть дати характеристику учасника ДТП. Медичні працівники в якості свідків допитуються в тих випадках, коли

потерпілий помер при транспортуванні або лікувальному закладі. При цьому виясняється чи говорив потерпілий щось про обставини ДТП перед смертю і що саме.

У ході допиту свідків слідчий повинен не тільки фіксувати їхні показання в процесі допиту, але й попросити, щоб вони самостійно намалювали схему побаченої ними ДНІ. У таких випадках до протоколу допиту додається схема підписана свідком.

При допиті свідків виясняються всі обставини ДТП, які бачив свідок, а саме:

- яким був рух ТЗ;

- які були метеорологічні умови;

- яким був стан дорожнього покриття;

- якими були дії учасників ДНІ під час та після скоєння ДТП, тощо. Оцінюючи показання свідків треба мати також на увазі і те, що деякі з них

можуть бути в тій чи іншій мірі зацікавлені в ході справи.

4. Слідчий експеримент.

При розлідуванні ДТП слідчий експеримент проводиться з метою встановлення:

- видимості в конкретній дорожній обстановці;

- опізнання марки ТЗ з певного місця;

  • наявності чи відсутності у водія професійних навичок по- виконанню певного маневру, технічному обслуговуванню та ремонту ТЗ;

  • можливості маневрування (розвороту, повороту) на певній ділянці дороги;

  • гальмівних якостей ТЗ, тощо.

Можливі також слідчі експерименти для встановлення механізму виникнення слідів на дорожньому полотні або визначення фактичних показників динаміки автомобіля:

  • його прискорення;

  • шляху та часу розгону на певних передачах;

  • фактичного шляху;

  • часу гальмування.

При проведенні експериментів з транспортом, який рухається особливу увагу необхідно приділяти забезпеченню безпеки як самих учасників, так і оточуючих. До участі в експерименті завжди доцільно залучати фахівців в галузі транспортної техніки.

При розслідуванні ДТП важливе значення мають документи, в яких відображаються дії осіб, відповідальних за технічний стан ТЗ. До них відносяться службові інструкції та накази, підписки та ін. Але в першу чергу необхідно оглянути та вилучити особову картку та листок технічного обслуговування ТЗ. В особовій картці відображаються дані про пробіг протягом кожного дня, про простій, технічне обслуговування та ремонт; в листку технічного обслуговування - заявка водія на виконання робіт, хто та коли їх виконав. Ці дані завіряються відповідальними за виконану роботу та її якість. Оформлений відповідним чином листок технічного обслуговування це документ, який засвідчує справність ТЗ.

Якщо в пригоді приймали участь трамваї та тролейбуси, то огляду, а в деяких випадках і вилученню, також підлягають всі документи, які фіксують технічний стан та ремонтні роботи. До них відносяться:

  • технічний паспорт тролейбуса (трамвая);

  • тролейбусні (трамвайні) книги, в яких вказані несправності, що виявлені водієм на лінії та відмітки майстра про їх усунення;

  • книги ремонту, які знаходяться в депо з відмітками про плановий ремонт по заявці водія;

  • облікові відомості ремонтних робіт та ін.

Необхідність в огляді та вилученні оригіналів документів в деяких випадках пояснюється тим, що зацікавлені особи можуть внести в них відповідні зміни або знищити взагалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]