Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.Трансмісія 26.04.11р..docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
30.14 Mб
Скачать

Конструкція

1 – ведучий диск. 2 – ведений диск. 3 – проміжні диски.

Принцип дії

На рисуну ліворуч зображена вища передача. Проміжні диски притискаються до ведучого диска по максимальному радіусу, а до веденого диска по мінімальному радіусу.

На рисунку праворуч показано рух на мінімальній швидкості. Проміжні диски притискаються до ведучого диска по мінімальному радіусу, а до веденого диска по максимальному радіусу.

Рис. 3.8.80. Коробка передач Mazda з тороїдним варіатором

3.8.6. Модульний блок зміни величини та напряму передачі крутного моменту та перетворення енергії з одного виду на інший електромеханічної трансмісії

.

Рис. 3.8.81. Модульний блок зміни величини та напряму передачі крутного моменту електромеханічної трансмісії автомобіля Мерседес Бенц S400

Рис.3.8.82. Схема механічного та електричного силових потоків модульного блоку електромеханічної трансмісії автобусів GM з подільником двома планетарними редукторами та двома перетворювачами енергії (електродвигунами-генераторами)

Принцип дії

Крутний момент двигуна внутрішнього згоряння подільником розділяється на механічний силовий потік, який передається через редуктори до вихідного валу та другий силовий потік, направляється до електродвигуна-генератора А і перетворюється в електричний струм, що живить електродвигун В. Крутний момент від електродвигуна В передається другим планетарним редуктором до вихідного валу. Додатково паралельно використовується енергія акумуляторів при значних навантаженнях. Передача енергії здійснюється через всі планетарні редуктори з гальмуванням епіциклічної шестірні другого планетарного редуктора комбіновано. В залежності від режиму руху можливі різні варіанти поєднання елементів конструкції редукторів та гальмування сонячної шестірні першого редуктора або епіциклічної шестірні другого редуктора. Керування передачею крутного моменту планетарними редукторами здійснюється автоматичною системою керування у залежності від опору та умов руху.

Рис. 3.8.83. Схема силових потоків у планетарній коробці передач автобусів GM з подільником та двома планетарними редукторами електромеханічної трансмісії при передачі енергії від акумуляторних батарей

Вказана схема використовується під час рушання та при руху в міських умовах з використанні енергії акумуляторів.

Принцип дії

Під час початку руху автомобіля електричний струм живить електродвигун В. Крутний момент від електродвигуна В, при загальмованій епіциклічній шестірні другого редуктора, через сонячну шестірню, сателіти, водило передається до вихідного вала.

Система охолодження модульного блоку електромеханічної трансмісії

Призначення

Для охолодження силових електродвигунів та перетворювачів напруги при перетворенні електричної енергії у механічну(або навпаки).

Рис. 3.8.84. Система охолодження модульного блоку зміни величини та напряму передачі крутного моменту та перетворення енергії електромеханічної трансмісії

Конструкція рідинної системи охолодження

( незалежної від системи охолодженя двигуна внутрішнього згоряння)

Електронасос, радіатор охолодження, сорочки охолодження електродвигунів та трубопроводи.

3.8.7. Конструція елементів електричної трансмісії

До елементів електричної трансмісії відноситься генератор, тягові двигуни, перетворювачі напруги, електрична проводка, перетворювачі кінетичної енергії гальмування в електричну енергію, системи керування. Тягові електродвигуни, генератори невеликі по розмірах та масі, що дає можливість свободи компонування.

Підвищення напруги мережі живлення дозволяє значно зменшити розміри та масу електрообладнання.

Рис. 3.8.85. Електродвигун що працює на сонячній енергії

Рис. 3.8.86. Електродвигун-генератор гібридного автомобіля Porsche Gayenne

Рис. 3.8.87. Статор електродвигуна-генератора Porsche Gayenne

Рис. 3.8.88. Електродвигун та ступінчата коробка передач електромобіля Таврія

Рис. 3.8.89. Літій-іонні акумуляторні батареї електромобіля Таврія

Рис. 3.8.90. Розташування свинцевих акумуляторних батарей

електромобіля Таврія у багажному відділенні