Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

12.2. Права та обов'язки лізингодавця

Лізингодавець має право:

1) інвестувати на придбання предмета лізингу як власні, так і залучені та позичкові кошти;

2) здійснювати перевірки дотримання лізингоодержувачем умов користування предметом лізингу та його утримання;

  1. відмовитися від договору лізингу у випадках, передбачених договором лізингу або законом;

  2. вимагати розірвання договору та повернення предмета лі­ зингу;

  3. стягувати з лізингоодержувача прострочену заборгованість у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса;

  4. вимагати від лізингоодержувача відшкодування збитків;

  5. вимагати поверення предмета лізингу та виконання грошо­ вих зобов'язань за договором сублізингу безпосередньо йому в разі невиконання чи прострочення виконання грошових зо­ бов'язань лізингоодержувачем за договором лізингу.

Лізингодавець зобов 'язаний:

  1. у передбачені договором строки надати лізингоодержувачу предмет лізингу у стані, що відповідає його призначенню та умо­ вам договору;

  2. попередити лізингоодержувача про відомі йому особливі властивості та недоліки предмета лізингу, що можуть становити небезпеку для життя, здоров'я, майна лізингоодержувача чи ін­ ших осіб або призводити до пошкодження самого предмета лізи­ нгу під час користування ним;

  3. відповідно до умов договору своєчасно та у повному обсязі виконувати зобов'язання щодо утримання предмета лізингу;

  1. відшкодовувати лізингоодержувачу витрати на поліпшення предмета лізингу, на його утримання або усунення недоліків у порядку та випадках, передбачених законом та/або договором;

  2. прийняти предмет лізингу в разі дострокового розірвання договору лізингу або в разі закінчення строку користування предметом лізингу.

12.3. Права та обов'язки лізингоодержувача

Лізингоодержувач має право:

  1. обирати предмет лізингу та продавця або встановлювати специфікацію предмета лізингу і доручити вибір лізингодавцю;

  2. відмовитися від прийняття предмета лізингу, який не відпо­ відає його призначенню та/або умовам договору, специфікаціям;

  3. вимагати розірвання договору лізингу або відмовитися від нього у передбачених законом та договором лізингу випадках;

  4. вимагати від лізингодавця відшкодування збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням умов договору лізингу.

Лізингоодержувач зобов 'язаний:

  1. прийняти предмет лізингу та користування ним відповідно до його призначення та умов договору;

  2. відповідно до умов договору своєчасно та у повному обсязі виконувати зобов'язання щодо утримання предмета лізингу, під­ тримувати його у справному стані;

  3. своєчасно сплачувати лізингові платежі;

  4. надавати лізингодавцеві доступ до предмета лізингу і за­ безпечувати можливість здійснення перевірки умов його викори­ стання та утримання;

  5. письмово повідомляти лізингодавця, а в гарантійний строк і продавця предмета про всі випадки виявлення несправностей предмета лізингу, його поломок або збоїв у роботі;

  6. письмово повідомляти про порушення строків проведення або непроведення поточного чи сезонного технічного обслугову­ вання та про будь-які інші обставини, що можуть негативно по­ значитися на стані предмета лізингу, — негайно, але у будь-якому разі не пізніше другого робочого дня після дня настання вищеза­ значених подій чи фактів, якщо інше не встановлено договором;

  7. у разі закінчення строку лізингу, а також у разі достроково­ го розірвання договору лізингу та в інших випадках дострокового повернення предмета лізингу— повернути предмет у стані, в

Якщо платежі здійснюються рівними частинами, то розмір лізи­нгового платежу визначається за формулою складних відсотків:

якому його було прийнято у володіння, з урахуванням нормаль­ного зносу, або у стані, обумовленому договором.

З моменту передачі предмета лізингу у володіння лізингооде-ржувачу ризик випадкового знищення або випадкового пошко­дження предмета лізингу переходить до лізингоодержувача, якщо інше не встановлено договором. Предмет лізингу та/або пов'язані із виконанням лізингових договорів ризики підлягають страху­ванню у разі, якщо їх обов'язковість встановлена законом або до­говором. Витрати на страхування за договором лізингу несе лізи-нгоодержувач, якщо інше не встановлено договором.

Лізингоодержувач протягом усього часу перебування предме­та лізингу в його користуванні повинен підтримувати його у справному стані. Протягом строку лізингу він несе витрати на утримання предмета лізингу, пов'язані з його експлуатацією, технічним обслуговуванням, ремонтом, якщо інше не встановле­но даговором або законом.

Лізингоодержувач має право поліпшити річ, яка є предметом договору лізингу, але лише за згодою лізингодавця. Якщо поліп­шення здійснене без дозволу лізингодавця, лізингоодержувач має право вилучити здійснені ним поліпшення за умови, що такі по­ліпшення можуть бути відділені від предмета лізингу без шкоди для нього. Якщо поліпшення речі зроблено за згодою лізингодав­ця, лізингоодержувач має право на відшкодовування вартості не­обхідних витрат або на зарахування їх вартості у рахунок лізин­гових влатежів.

12.4. Лізингові платежі

Лізингові платежі, які здійснює лізингоодержувач лі­зин годавцю, можуть включати:

  • суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

  • платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно;

  • компенсацію відсотків за кредитом;

  • інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов'язані з ви­ конанням договору лізингу.

Розміри, способи, форма і строки внесення лізингових платежів, умови їх переогляду визначаються в договорі лізингу за згодою сто­рін. Період, за який вносяться платіж, може бути нерівномірним.

Існує багато формул для розрахунку лізингових платежів.

де П — лізинговий платіж, грн;

В — вартість предмета лізингу, грн;

Р — відсоткова ставка (у вигляді коефіцієнта як частка від 1);

І — кількість виплат платежу, разів.

Якщо договором передбачається часткова оплата вартості майна, то загальну суму платежу необхідно визначати з ураху­ванням його остаточної вартості.

Реальний приклад. Зазвичай українські підприємства, незале­жно від їх розміру, не поспішають купувати автотранспорт за власні кошти — для цього необхідно відволікати значні фінансо­ві ресурси. А якщо йдеться про цілий парк автомобілів, тоді до проблеми заморожування обігових коштів додається тягар різно­го роду організаційних і технічних проблем. І в цій ситуації на допомогу приходить лізинг.

За даними досліджень агентства «Автоконсалтинг», найбіль­шим попитом на ринку лізингу автомобілів користується «Пежо» (22 % всього парку). Цьому є просте пояснення— лізингом цих машин займається безпосередньо офіційний імпортер легкових і комерційних автомобілів, компанія «Ілта».

«Ілта» стартувала в цьому бізнесі в 2001 р. й за три роки стала одним із найсерйозніших гравців на ринку, завоювавши довіру більш ніж 80 компаній-клієнтів, серед яких є невеликі приватні фірми, представницькі офіси іноземних підприємств, великі ви­робничі тадистриб'юторські компанії.

Одним із лізингоодержувачів компанії «Ілта» є ВО «Київ-Конті» (м. Донецьк) — - велике кондитерське об'єднання, що співпрацює з нею з кінця 2002 р.

Парк дочірнього підприємства цього об'єднання з назвою «Скандик Юг» налічує 34 лізингових автомобілі «Пежо». Лізинг став оптимальним варіантом формування автопарку. Основними його перевагами є:

  • звільнення об'єднання від клопоту, пов'язаного з придбан­ ням і підтримкою машин у справному стані;

  • рівномірний розподіл платежів у часі та віднесення їх на ва­ лові витрати;

  • можливості постійного оновлення парку.

З метою підвищення привабливості лізингу автомобілів фі­нансовий директор ВО «Київ-Конті» пропонує лізингодавцям зменшити частку початкового лізингового платежу за рахунок щомісячних виплат, а також залучати дешевші кредитні ресурси, що дасть змогу скоротити вартість лізингових послуг.

Головною стратегією компанії «Ілта» є надання повного ком­плексу послуг «з перших рук», без посередників. Саме так вигля­дає оптимальний варіант роботи з постачальником, коли послуги з лізингу надаються ним безпосередньо, оперативно та за реаль­ною вартістю.

Питання для самоперевірки

  1. Визначте сутність поняття «лізинг».

  2. Що є предметом лізингу?

  3. Що не може бути предметом лізингу?

  4. Назвіть суб'єктів лізингу.

  5. Які істотні умови повинен містити договір лізингу?

  6. За якої умови лізингоодержувач має право відмовитися від договору лізингу в односторонньому порядку?

  7. За яких умов лізингодавець має право відмовитися від до­ говору лізингу?

  8. Які права має лізингодавець?

  9. Які обов'язки має лізингодавець?

  1. Які права має лізингоодержувач ?

  2. Які обов'язки має лізингоодержувач?

  3. З якого моменту ризик випадкового знищення або випа­ дкового пошкодження предмета лізингу переходить до лі- зингоодержувача?

  4. Чи має право лізингоодержувач поліпшити річ без зго­ ди лізингодавця?

  5. Що може входити до складу лізингових платежів?

ПЕРСОНАЛЬНИЙ ПРОДАЖ

Ключові слова та поняття: персональний продаж, тор­говий агент, мережа торгових агентів, торгові презе­нтації, форми організації персонального продажу, спеці­алізація торгових агентів, норма числа відвідувань, норма часу для пошуку нових покупців, норма продажу, ефективність роботи торгового агента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]