Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

8.3. Договір купівлі-продажу товарів у межах України

За договором купівлі-продажу одна сторона (про­давець) передає або зобов'язується передати товар у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобо­в'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Предметом договору купівлі-продажу може бути:

  • товар, який є у продавця на момент укладення договору;

  • товар, який буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому.

За договором купівлї-продажу продавець зобов'язаний пере­дати покупцеві:

4 товар, визначений договором;

• приналежності і документи (технічний паспорт, сертифікат відповідності тощо), що стосуються товару.

Строк передачі товару покупцеві встановлюється договором, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, то поку­пець має право вимагати передачу товару у будь-який час, а про­давець повинен передати товар у 7-денний строк від дня пред'яв­лення вимоги.

Моментом виконання обов'язку продавця передати товар є:

  • вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;

  • надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

Товар вважається наданим у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передавання по­купцеві у належному місці і покупець поінформований про це. Готовий до передавання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований для цілей цього договору, зокрема шляхом мар­кування.

Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язок про­давця доставити товар або передати товар за його місцезнахо­дженням, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважа­ється виконаним у момент здачі товару перевізникові або орга­нізації зв'язку для доставки покупцеві.

Покупець має право відмовитися від договору купівлі-про­дажу, якщо продавець:

  • не передав товар у строк, визначений договором;

  • не передав покупцеві приналежності товару та документи, що стосуються товару.

Якщо право власності переходить до покупця раніше від пе-редання товару, продавець зобов'язаний до передання зберігати товар, не допускаючи його погіршення. Необхідні для цього ви­трати покупець зобов'язаний відшкодувати продавцеві, якщо ін­ше не встановлено договором.

Кількість товару. Кількість товару, що продається, встанов­люється у договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях ви­міру або грошовому вираженні. Умова щодо кількості товару може бути погоджена шляхом встановлення у договорі купівлі-продажу порядку визначення цієї кількості.

Траплються випадки, коли продавець помилково чи навмисно передає покупцеві меншу або більшу кількість товарів, ніж та, що передбачена договором. Таке відбувається при транспортуванні товарів постачальником або за його рахунок транспортною орга­нізацією, наприклад залізницею, автотранспортним підприємст­вом та ін. Якщо покупець отримав меншу кількість товару, він має право:

  • вимагати від продавця передання кількості товару, якої не вистачає;

  • відмовитися від усієї партії товару та її оплати;

  • відмовитися від усієї партії та вимагати повернення грошо­ вих сум за сплачений товар.

У разі отримання більшої кількості товару, покупець зо­бов'язаний:

  • повідомити про це продавця, щоб він розпорядився надлиш­ ками свого товару;

  • оплатити додатково прийнятий товар, якщо продавець не розпорядиться ним в розумний строк після одержання повідом­ лення.

Ціна, за якою приймається додаткова кількість товару, може бути такою самою, як і на товар, прийнятий відповідно до дого­вору, або іншою за домовленістю сторін.

Асортимент товару. Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар в асортименті, погодженому сторонами в до­говорі (за видами, моделями, розмірами, кольорами або інши­ми ознаками). Якщо асортимент договором не встановлений або не був визначений у, порядку, передбаченому договором

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]