Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

5.2. Підприємства

з повним циклом обслуговування

Різновидами підприємств оптової торгівлі з повним циклом обслуговування є незалежний оптовик, дистриб'ютор, оптовик-консигнант і торговий дім.

Незалежний оптовик— це підприємство оптової торгівлі, яке торгує від свого імені і має право власності на товар.

Він спеціалізується на придбанні товарів у виробників (опто­виків) за свій рахунок і самостійно реалізує їх покупцям І клієн­там. За своєю спеціалізацією такий торговий посередник може виступати як:

а) продавець товарів виробничо-технічного призначення, який обслуговує виробників;

б) продавець, який реалізує споживчі товари іншим оптови­ кам, роздрібним підприємствам і підприємцям.

Основні функції незалежного оптовика:

  • вивчення ринку, формування клієнтури;

  • укладення договорів як із оптовими продавцями, так і з оп­ товими покупцями;

  • зберігання товарів на власних чи орендованих складах;

  • самостійне встановлення цін на товари, організація оптового продажу;

  • організація реклами.

Незалежний оптовик, крім основної діяльності із закупівлі і реалізації товарів, може надавати суб'єктам товарного ринку по­вний набір послуг, а саме:

  1. Комерційні послуги (посередницькі з пошуку необхідних товарів, постачальників, оптових покупців, маркетингові дослі­ дження, допомога в рекламуванні товарів та ін.).

  2. Технологічні послуги (фасування, підсортування, пакуван­ ня, обмірювання, нарізка, розкрій; виготовлення тари, нестандар­ тних виробів; складання складної техніки та меблів; монтаж устаткування; налагодження, обкатування, регулювання машин, механізмів, устаткування).

  3. Інформаційно-консультаційні послуги (забезпечення ви­ робників, покупців науково-технічною, економічною, право­ вою, рекламною інформацією, а також товарною інформацією щодо асортименту, якості, правил експлуатації, способів вико­ ристання; науково-технічне й організаційно-правове консуль­ тування).

  1. Фінансово-розрахункові і кредитні послуги (участь у розра­ хунках, видача комерційних грошових позичок виробникам і по­ купцям товарів, інвестування виробництва найбільш дефіцитних і перспективних товарів).

  2. Орендні і прокатні послуги (надання в оренду складської, виробничої, службової та іншої площі, машин, устаткування; ви­ дача напрокат устаткування, приладів, інструментів, тари, кон­ тейнерів, підйомно-транспортних машин, механізмів, транспорт­ них засобів та ін.).

  3. Транспортно-експедиційні послуги (централізована достав­ ка товарів у роздрібну торговельну мережу і доставка великога­ баритних товарів додому споживачам, організація доставки окремих матеріалів, виробів, продуктів спеціальними транспорт­ ними засобами, одержання вантажів з пунктів відправлення або призначення за дорученнями покупців, посилкове відправлення штучних І дрібних партій товарів та ін.).

Дистриб'ютор -— це підприємство оптової торгівлі з повним циклом обслуговування, яке торгує від свого імені, має право власності на товар, але на відміну від незалежного оптовика, реа­лізує товари тільки на певній території, узгодженій в договорі з постач ал ь н иком.

Взаємовідносини між партнерами визначаються двоми типами договорів. Спочатку вони укладають договір про надання права на продаж товарів певної номенклатури на певній території. По­тім постачальник і дистриб'ютор укладають окремі договори ку­пі в лі-продажу, в яких узгоджуються кількість, якість товарів, їх ціна, умови поставки, умови гарантії експлуатації та якості, фор­ми платежу і розрахунків, строки поставки, порядок розгляду претензій та ін.

Дистриб'ютор може мати такі обов'язки:

* організація окремого складу для зберігання товарів поста­ чальника;

4 централізована доставка товарів оптовим покупцям, тому числі в роздрібну мережу;

* рекламування товарів на обумовленій території;

4 демонстрація товарів на складі чи в залі товарних зрізків; 4 участь в організації мерчандайзингової мережі постачаль­ника;

* проведення презентацій, науково-технічних конференцій тощо.

Таким чином, дистриб'ютор є постійною ланкою у збутовій мережі постачальника, в тому числі виробника. Тому він зо-

дов'язаний дотримуватися інтересів постачальника і діяти в межах повноважень згідно з договором про надання права на продаж.

Постачальники (виробники) називають дистриб'юторами та­кож незалежних оптовиків, асортимент яких частково складаєть­ся з їх товарів і з якими вони мають договори про надання права на продаж.

Оптовик-консигнант постачає товари на склад консигнатора і протягом обумовленого строку вони мають бути продані. До моменту продажу товарів третім особам вони є власністю конси­гнанта. Після продажу товарів зі складу консигнанту перерахо­вуються кошти за них, а непродані товари повертаються власнику.

Така форма взаємовідносин з покупцем змушує консигнанта ретельно формувати свій асортимент, підтримувати товарні запа­си на оптимальному рівні, встановлювати такі ціни, які б не га­льмували подальше просування товарів до кінцевого споживача.

Оптовий продаж через консигнаційні склади найчастіше за­стосовують з метою виходу на нові ринки збуту, виведення на ринок нових або маловідомих товарів. Оптовик-консигнант чітко обумовлює територію, в межах якої консигнатор повинен прода­вати товари. Це робиться для того, щоб інші, такі самі консигна­тори, не конкурували між собою і утримували ціни на однаково­му рівні.

Оскільки товари, що перебувають на складі, залишаються у власності консигнанта, він має право спостерігати за ходом реа­лізації, відвідувати склад, демонстраційні зали та інші місця збе­рігання товарів.

Після отримання плати за продані товари оптовик-консигнант сплачує консигнатору винагороду. Здебільшого вона визначаєть­ся як відсоток від вартості товару. Крім цієї основної винагороди може бути сплачена додаткова винагорода за кількість товарів, проданих понад обумовлену норму або за більш високою ціною.

Оптовики-консигнанти також успішно продають товари ши­рокої номенклатури, користуючись роздрібною торговельною мережею (продаж іграшок, книг, парфумерно-косметичних това­рів, напоїв тощо). В цьому разі консигнатором є роздрібне торго­вельне підприємство, яке забезпечує зберігання товарів консиг­нанта у складських приміщеннях та їх розміщення в торговому залі. Оптовик-консигнант за власні кошти встановлює торгове устаткування для зберігання товарів, забезпечує роздрібне під­приємство рекламними матеріалами, організовує викладку това­рів і дегустації, а також підтримує оптимальний рівень товарних запасів і різноманітність асортименту.

Торговий дім. У більшості західних країн торгові доми спеці­алізуються на зовнішньоторговельних операціях, фінансуванні і кредитуванні експорту товарів і послуг. Вони мають широку ме­режу зарубіжних філій, представництв, дочірніх фірм.

Найбільшу кількість торгових домів мають США, Канада, Швеція, Швейцарія, Індія, Сінгапур, Бразилія, Японія. Проте їх роль у кожній з цих країн неоднакова. Так, за оцінкою експертів, в Японії частка торгових домів у загальній кількості торгових по­середників, які займаються зовнішньо-економічною діяльністю, становить 65-70 %, а в США — тільки 8-Ю %. Японські торгові доми приваблюють покупців широким асортиментом товарів (20-30 тис. найменувань). Завдяки багатопрофільності та універ­сальності торгового асортименту вони мають змогу швидко пе­реходити з одних товарних груп на інші, здійснювати найбільш прибуткові види операцій та обирати перспективні ринки збуту. Високий рівень сервісу, потужна інформаційна база і глобальна мережа комунікацій також сприяють діяльності торгових домів та їх подальшому розвитку.

Призначення торгових домів, які функціонують в країнах сві­ту, — це зовнішньоторговельна діяльність і оптова торгівля імпор­тованими товарами на внутрішньоому ринку своєї країни. Вони закуповують товари у виробників чи оптовиків своєї країни і екс­портують в інші країни; закуповують товари за кордоном і прода­ють їх виробникам, підприємствам оптової і роздрібної торгівлі.

Втім, торгові доми, на відміну від звичайного підприємства оптової торгівлі з повним циклом обслуговування, проникають у сферу виробництва, нерідко виконують операції виробничого, фінансово-кредитного та інвестиційного характеру. Вони мають не тільки складське і транспортне господарство, а й виробничі об'єкти, власну роздрібну мережу.

До основних, найбільш типових функцій торгових домів на­лежать:

  • посередницька діяльність у сфері зовнішньоекономічної дія­ льності;

  • експорт-імпорт товарів (від свого імені і за власні кошти);

  • дослідження кон'юнктури товарних ринків та інформаційне обслуговування;

  • оптова і роздрібна торгівля на внутрішньому ринку країни;

  • організація виробництва і збут конкурентоспроможних то­ варів;

  • об'єднання середніх і малих виробників, фінансування їх збутової діяльності

  • інвестування у виробництво, придбання підприємств у по­ вну власність;

  • передача обладнання в оренду або лізинг;

  • надання кредитів;

  • інвестиційне співробітництво з іноземними партнерами в будівництві об'єктів;

  • надання інших послуг (у сфері страхування, транспортуван­ ня, складування, ремонту та обслуговування устаткування, інжи­ нірингу).

Торговий дім, як тип великого торгового посередника, може бути більш наближеним до виробників, чи навпаки, — до спожи­вачів. У першому випадку він нагадує торгово-виробниче під­приємство, а в другому — оптово-роздрібне.

В Україні словосполучення «торговий дім» використовують хто як хоче, аби був той дім. Навіть звичайний універсам «Дар­ниця» (м. Київ) перейменували в «Торговий дім».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]