Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

10.5. Дрібнороздрібна торговельна мережа

Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією із форм позамагазинного продажу товарів, при якій приміщення не мають торговельного залу для покупців.

Об'єкти дрібнороздрібної торговельної мережі поділяються на:

# стаціонарні пункти некапітальної забудови — кіоски, ларі, ларьки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, тор­говельні автомати;

» засоби пересувної мережі — автомагазини, автокафе, авто-розвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

Розміщення пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі здійснюється суб'єктом господарської діяльності з письмового дозволу місцевого органу державної виконавчої влади (органу місцевого самоврядування) та за погодженням з органами держа­вного санітарно-епідеміологічного нагляду, пожежної охорони, державної автоінспекції та архітектури.

Будівництво, розміщення стаціонарних об'єктів допускається лише в місцях, визначених відповідним дозволом, а точок пере­сувної мережі —г в районах вулиць, площ та інших орієнтирів, що вказані в дозволах, за умови дотримання правил безпеки руху транспорту й пішоходів.

Стаціонарні пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, як правило, повинні бути типовими, відповідати вимогам норматив­них документів щодо санітарії, охорони праці, техніки безпеки, відповідати естетичним вимогам, архітектурно вписуватись у на­вколишнє середовище. Вони обладнуються електроосвітленням. При розміщенні стаціонарних об'єктів дрібнороздрібної торгове­льної мережі на ділянках без твердого покриття вздовж їх фасадів проводиться необхідний благоустрій.

Основні вимоги до дрібнороздрібної мережі. У кожному ста­ціонарному пункті дрібнороздрібної торговельної мережі повинні бути санітарні правила та санітарний журнал, а також Книга від­гуків і пропозицій встановленого зразка, яка надається покупцю на першу його вимогу.

Забороняється торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами на території дошкільних, навчальних, лікувальних за­кладів, в гуртожитках і на прилеглих територіях, у місцях прове­дення спортивних змагань та в інших місцях, визначених місце­вими органами державної виконавчої влади.

У разі систематичного порушення працівниками пунктів дріб­нороздрібної торговельної мережі вимог законодавства, цих пра­вил, інших нормативних актів дозвіл на його розміщення анулю­ється відповідним місцевим органом державної виконавчої влади (органом місцевого самоврядування) за поданням органів держа­вного контролю і нагляду та правоохоронних органів або на під­ставі обгрунтованих письмових скарг споживачів.

Пункти дрібнороздрібної торговельної мережі повинні мати копії ліцензій на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та роздрібну торгівлю алкогольними напоями, завірені підписом відповідальної особи та печаткою органу, що їх видав. Оригінал дозволу на право торгівлі у відведеному місці та копії ліцензій зберігаються у працівника пункту дрібнороздрібної торговельної мережі, пред'являються ним за вимогою службових осіб органів державного контролю і нагляду та органів внутрішніх справ.

Режим роботи пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі встановлюється суб'єктом господарської діяльності за погоджен­ням з місцевими органами державної виконавчої влади з ураху­ванням місць її розташування, товарної спеціалізації та забезпе­чення зручностей для покупців в ранкові години до відкриття магазинів, в обідню перерву та вечірні години, коли магазини за­чинені. Режим роботи повинен додержуватися суб'єктами госпо­дарської діяльності всіх форм власності.

Рекламно-інформаційне оформлення пункту дрібнороздрібної торговельної мережі повинно бути типовим для даного суб'єкта господарської діяльності. На видному місці розміщується свідоц­тво про державну реєстрацію, інформація про адресу і номер те­лефону суб'єкта господарської діяльності, якому належить цей пункт, прізвище, ім'я та по батькові продавця, а також режим ро­боти.

На кузовах автомагазинів, автокафе, авторозвозок, автоприче-пів, автоцистерн повинен бути нанесений фарбою чіткий напис,

що вказує найменування, адресу суб'єкта господарської діяльно­сті, номер точки пересувної торговельної мережі та номер теле­фону суб'єкта господарської діяльності. На автотранспорт, що перевозить продовольчу сировину та продовольчі товари для дрі­бнороздрібної торговельної мережі, повинен бути оформлений санітарний паспорт.

У разі здійснення виїзної (виносної) торгівлі на робочому міс­ці продавця встановлюється табличка із зазначенням назви, місця розташування і номера телефону суб'єкта господарської діяльно­сті, що організував торгівлю, а також прізвища, імені та по бать­кові продавця. На робочому місці громадянина-підприємця вста­новлюється табличка із зазначенням його адреси, номера свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта господерської дія­льності та назви органу, що здійснив цю реєстрацію.

Пункт дрібнороздрібної торговельної мережі повинен бути за­безпечений відповідним інвентарем та обладнанням, а у разі здійснення продажу продовольчих товарів, що швидко псують­ся, — холодильним устаткуванням. Засоби вимірювання, що ви­користовуються при продажу товарів, повинні бути у справному стані, мати чітке державне повірочне тавро та в установленому порядку періодично перевірятися.

Пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, які торгують напоями на розлив, продовольчими товарами та продукцією гро­мадського харчування без упаковки, повинні бути підключені до водопровідної та каналізаційної мережі, мати місця для миття рук, обладнання, інвентаря (або посуд одноразового використан­ня), комплект миючих і дезінфікуючих засобів, дозволених Міні­стерством охорони здоров'я України, бачки з кришками для зби­рання відходів. Прилавки мають бути закриті водонепроникними матеріалами. Забороняється продаж харчових продуктів і напоїв із застосуванням посуду одноразового використання при відсут­ності ємкостей для його збору і подальшої утилізації, а також по­вторне використання цього посуду.

Всі працівники дрібнороздрібної торговельної мережі при оформленні на роботу обов'язково проходять інструктаж з пи­тань охорони праці, протипожежної безпеки, санітарного міні­муму, додержання вимог нормативних документів та актів щодо продажу товарів і торговельного обслуговування покупців. Суб'єкт господарської діяльності несе відповідальність за дотри­мання працівниками дрібнороздрібної торговельної мережі нор­мативних документів та актів щодо продажу товарів та торгове­льного обслуговування покупців.

Працівники пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів, підля­гають в установленому порядку обов'язковому систематичному медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особис­ті медичні книжки, що зберігаються на робочих місцях працівни­ків. Особи, які не пройшли своєчасно чергове медичне обстежен­ня, до роботи не допускаються.

Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі під час ви­конання своїх обов'язків повинні:

• бути охайно одягнені в формений чи санітарний одяг і го­ ловні убори;

» додержуватися правил особистої гігієни, тримати робоче місце, приміщення та навколишню територію в належному сані­тарному стані, не палити на робочому місці, бути з покупцями ввічливими;

• мати при собі паспорт, який пред'являється на вимогу слу­ жбових осіб органів державного контролю і нагляду та правоохо­ ронних органів.

Забороняється допускати в пункти дрібнороздрібної торго­вельної мережі сторонніх осіб за винятком представників ор­ганів державного контролю і нагляду та правоохоронних ор­ганів, які пред'явили службове посвідчення для проведення перевірки в межах компетенції, наданої їм законодавством.

Організація продазісу товарів. Працівники пунктів дрібноро­здрібної торговельної мережі на товари, що одержані для прода­жу, в обов'язковому порядку повинні мати:

  • товарно-транспортні накладні, прибутково-видаткові накла­ дні, приймальні акти, заборні листи тощо із зазначенням назви, сорту, кількості, ціни та загальної вартості товару:

  • копії сертифікатів відповідності або свідоцтв про визнання іноземного сертифіката в державній системі сертифікації, завіре­ ні печаткою суб'єкта господарської діяльності, від якого одержа­ ні товари, що підлягають обов'язковій сертифікації;

  • копії гігієнічних висновків, завірених печаткою суб'єкта гос­ подарської діяльності, від якого одержані ці товари, стосовно то­ варів, що не підлягають обов'язковій сертифікації відповідно до затвердженого Міністерством охорони здоров'я України переліку;

  • документи, що засвідчують відповідність якості товарів ви­ могам нормативних документів (для імпортних товарів — копії сертифікатів, викладені мовою країни-експортера і українською або російською мовою та завірені печаткою суб'єкта господарсь­ кої діяльності, від якого одержані ці товари).

Суб'єкт господарської діяльності, у підпорядкуванні якого є пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, зобов'язаний мати на всі товари, що реалізуються в цих пунктах, вищезазначені до­кументи.

Кожна партія продукції громадського харчування, яка реалізу­ється в дрібнороздрібній мережі, повинна мати посвідчення про якість із зазначенням найменування підприємства-виготівника, його адреси, документації, відповідно до якої вона виготовлена, дати виготовлення, кінцевого строку реалізації, маси одиниці розфасовки (упаковки), а також документ про якість одержаної продукції і ціни за одиницю розфасовки або ваги продукції. За­бороняється приймання та продаж товарів, що надійшли без су­провідних документів, із простроченим терміном реалізації.

Перед початком торгівлі товари, що надійшли до продажу, розпаковують і розкладають на прилавках і полицях стаціонар­них пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі, а також в роз­возках і розносках. Перевіряється справність ваговимірювальних приладів, електронних контрольно-касових апаратів та інвентарю.

Зразки товарів, продукції громадського харчування, що є у продажу, викладають (виставляють) в стаціонарних пунктах дрі­бнороздрібної торговельної мережі з урахуванням санітарних правил, умов товарного сусідства. Продукція громадського хар­чування та продовольчі товари, що не мають упаковки, повинні бути вкриті від пилу прозорою плівкою, корзини закриті чистою тканиною. У пунктах дрібнороздрібної торговельної мережі за­бороняється зберігати продовольчі товари на підлозі у відкритій тарі, тримати сторонні речі.

Зразки товарів, що є у продажу, повинні бути виставлені у ви­дному для покупців місці та мати ярлики цін (цінники).

Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі зобов'язані надавати покупцям відповідно до законодавства необхідну, до­ступну та достовірну інформацію про товари, що є у продажу. Всі товари повинні бути забезпечені відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів» інформацією про ці това­ри, викладеною письмово українською мовою відповідно до за­кону. Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі повинні надати покупцям повну можливість відібрати товари, ознайомити з їх особливостями, якістю та правилами користування ними, зо­бов'язані відпускати товари покупцям повною мірою і вагою за готівку.

Покупець має право на вільний вибір товару, перевірку його якості, міри, ваги та ціни. Ваговимірювальні прилади мають зна-

ходитись на видному для покупця місці. На вимогу покупця про­давець зобов'язаний надати йому можливість перевірити вагу відпущеного товару, а також ознайомитися з документами, що підтверджують ціну та якість товару. Забороняється змушувати покупців до придбання будь-яких додаткових товарів до основної покупки або одержання замість здачі будь-яких товарів.

При продажу продукції громадського харчування повинен за­стосовуватись відповідний інвентар (щипці, виделки, совки, ло­патки тощо). Забороняється продаж з кухонного інвентарю (каст­руль, сотейників тощо), що безпосередньо застосовується для приготування їжі. Нефасовані продовольчі товари та продукція громадського харчування передаються покупцю упакованими в папір, паперові серветки, поліетиленові кульки харчового при­значення або в тару покупця, непродовольчі товари — в папір, коробки, поліетиленові кульки, інший пакувальний матеріал. У разі продажу товару або продукції громадського харчування не­належної якості продавець зобов'язаний замінити їх на якісні або повернути покупцю сплачені гроші.

10. 6. Роздрібна торгівля на ринках

Важливим елементом інфраструктури товарного ринку є роздрібні ринки, роль яких у просуванні споживчих товарів і задо­воленні попиту на них в сучасних умовах зростає. Зміни, які відбу­валися в економіці України, перебудова державного та суспільного секторів, проведення реформ в агропромисловому комплексі, роз­виток підприємництва, а також поява таких негативних явищ як безробіття та падіння життєвого рівня більшості населення, призве­ли до перерозподілу ролі каналів товароруху, зокрема на користь ринків. Раніше на ринках в основному продавали сільськогосподар­ську продукцію і не торгували новими непродовольчими товарами, не було так званих «неформальних» («стихійних») ринків.

Ринок— це підприємство, створене на відведеній земельній ділянці, функціональними обов'язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі ку-півлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від по­питу і пропозицій.

Ринок як підприємство має права юридичної особи, відокремле­не майно, самостійний баланс, свій фірмовий бланк, печатку, розра­хунковий та інші рахунки в установах банків, діє на засадах само-

оплатності і самофінансування, може від свого імені укладати гос­подарські договори і несе за них повну майнову відповідальність.

Ринок діє на основі статуту, який затверджується власником (власниками) майна. Ринок має право створювати філіали і за­тверджувати положення про них.

Продавцями на ринках можуть бути:

  • фізичні особи — громадяни України;

  • іноземні громадяни;

  • особи без громадянства;

  • підприємці;

  • юридичні особи незалежно від форм власності.

Для сфери торгівлі України характерна різноманітність рин­ків, які класифікуються за різними ознаками:

  1. за формою власності: державні, приватні, колективні (у тому числі споживчої кооперації), спільні, з іноземними інвестиціями;

  1. за видом економічної діяльності: роздрібні, оптові;

  1. за товарною спеціалізацією: з продажу продовольчих това­ рів; непродовольчих товарів; транспортних засобів тощо; змішані (сільськогосподарська продукція та інші продукти харчування, непродовольчі товари);

  1. за місцем знаходження: міські, селищні, сільські;

  2. за часом діяльності: постійно діючі, сезонні, ранкові, вечірні;

  3. за технічніш виконанням: криті, відкриті, комбіновані.

Станом на 1 січня 2003 р. в Україні функціонувало 2863 рин­ки. В порявнянні з 1991 р. їх кількість збільшилася в 1,8 рази (табл. 10.1). За спеціалізацією домінують змішані (продовольчо-речові) ринки, які становлять 51 % із загалу.

Таблиг^я 10.1

ДИНАМІКА РОЗВИТКУ РИНКІВ В УКРАЇНІ У 1991—2003 рр.* (на початок року; одиниць)

1991

1996

1999

2000

2002

2003

Всього

у тому числі

речові

змішані

1576

1282

2120

2320

2715

2863

353

1472

Загальні вимоги до ринку. Територія ринку повинна мати ві­докремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового

' Статистичний щорічник України за 2002 рік / Держкомстат України. — К.: Консу­льтант, 2003. —С. 317.

та комунального секторів ділянку землі, підземні чи наземні пе­реходи для пішоходів, стоянки для транспортних засобів відвіду­вачів, безпечні для руху пішоходів входи і виходи, штучне освіт­лення території ринку, автостоянок та під'їздів, телефонний зв'язок, електро- та водопостачання, водовідведення. Робота рин­ків не повинна погіршувати санітарний та екологічний стан міс­цевості й негативно впливати на умови проживання населення.

Адміністрація ринку узгоджує з місцевим органом самовряду­вання режим роботи ринку. З територіальними установами дер­жавної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медици­ни, пожежного нагляду, архітектурно-будівельної комісії, державтоінспекції узгоджується проектна документація щодо функціонального планування території ринку, розміщення при­міщень, торговельних місць і об'єктів, їх кількість і розмір, за­безпечення їх торговельно-технологічним обладнанням. Адмініс­трація ринку забезпечує утримання території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.

На вході до ринку розміщується вивіска із зазначенням повної назви ринку і його власника, спеціалізації ринку, режиму роботи, а також графічно виконаний план території з позначенням усіх стаціонарних об'єктів (обов'язково лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи), пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.

На видному, доступному для огляду місці встановлюється стенд, на якому розміщуються:

  • копія свідоцтва про реєстрацію ринку як суб'єкта підприєм­ ницької діяльності;

  • правила торгівлі на ринку;

  • витяги із Закону України «Про захист прав споживачів»;

  • витяги з нормативно-правових актів щодо застосування ре­ єстраторів розрахункових операцій та відповідальності за не­ сплату ринкового збору;

  • ставки ринкового збору, тарифи плати за послуги та правила їх надання;

  • ветеринарно-санітарні правила для ринків;

  • інформація про адресу і номери телефонів органів, що за­ безпечують державний захист прав споживачів;

  • місцезнаходження і телефон суб'єкта господарювання;

  • інформація про місцезнаходження книги відгуків і пропо­ зицій.

Для потреб і зручностей продавців і покупців на території ри­нку або поруч можуть відкриватися магазини, заклади громадсь-

кого харчування, підприємства побутового обслуговування, те­лефонного зв'язку, каси продажу квитків на транспорт, готелі.

На спеціально виділених рядах (секціях) змішаних ринків здій­снюється реалізація таких товарів: сільгосппродуктів, продоволь­чих товарів, непродовольчих товарів, живої худоби, птиці, кор­мів, домашніх тварин, декоративних птахів, акваріумних риб, посадкового матеріалу плодово-ягідних культур, овочевої і квіт­кової розсади, живих квітів, насіння овочевих культур і квітів.

На території відкритого ринку, у критих ринках та павільйо­нах, де реалізуються продукти рослинного і тваринного похо­дження, повинні бути обладнані спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса і битої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду,'олії тощо.

Торговельне (робоче) місце продавця повинно бути належним чином обладнано (криті або відкриті столи, прилавки), мати площу для викладки і зберігання запасів товарів. Одне торгове­льне місце на прилавках (столах) дорівнює одному погонному метру; при продажу продукції (товарів) з транспортного засобу, причепу, візка (у тому числі ручного), у контейнерах, кіосках, палатках — двом повним чи неповним квадратним метрам за­йманої площі.

Місця для продажу продукції (товарів) з транспортних засобів виділяються на спеціально облаштованих та розмічених майдан­чиках, що не створює небезпеки для покупців (пішоходів). Продаж продовольчих і непродовольчих товарів здійснюється в окремих зонах цих майданчиків згідно із затвердженою адміністрацією ри­нку схемою дислокації торговельних місць на ринку. У відведених місцях торгівлі пересування транспортних засобів дозволяється лише до початку торгівлі та після її завершення. Використання транспортних стоянок для продажу товарів не допускається.

Спеціалізовані зони, ряди прилавків (столів) та майданчики обладнуються наочними позначеннями про їх призначення. Усі торговельні місця позначаються номерами. Продавцям забороня­ється використовувати торговельні місця не за призначенням.

На торгововельному місці продавця (юридичної особи) уста­новлюється табличка із зазначенням назви, місцезнаходження і номера телефону суб'єкта підприємницької діяльності, що орга­нізував торгівлю, прізвища, імені та по батькові продавця. Крім того, розміщується копія ліцензії у разі здійснення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

На торговельному місці продав ця-підприємця установлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, но-

13*

мера свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприєм­ницької діяльності та назви органу, що здійснив цю реєстрацію, прізвища, імені, по батькові його продавця, а також розміщується копія патенту за фіксованим розміром податку чи копія свідоцтва про сплату єдиного податку та копія ліцензії у разі здійснення го­сподарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

У разі зайняття торговельного місця на умовах оренди на робо­чому місці продавця повинна бути копія укладеної з адміністраці­єю ринку угоди про оренду, а на умовах суборенди — копія такої угоди з суб'єктом підприємницької діяльності (орендодавцем).

Взаємовідносини між продавцями та адміністрацією рин­ку. У разі надходження на ринок продукції в кількості, що пере­вищує технічні можливості ринку щодо її розміщення, диспетчер (або інша відповідальна особа ринку) зобов'язаний повідомити про це адміністрацію ринку та по змозі допомогти розмістити ЇЇ для продажу на іншому ринку.

Джерелами доходів ринку є послуги, які він надає продавцям за окрему плату. Тарифи плати за послуги встановлюються адмі­ністрацією ринку на підставі калькуляції, узгодженої з місцевим органом влади. Розмір плати за послуги повинен забезпечити по­криття витрат з утримання ринку. Вартість послуги розрахову­ється окремо для фізичних і юридичних осіб залежно від розмі­щення торговельних місць (у приміщенні, на відкритих майданчиках) та асортименту товарів, що реалізуються. До плат­них послуг належать:

  • бронювання торговельних місць;

  • прокат торговельного інвентарю, обладнання, засобів вимі­ рювальної техніки, санітарного одягу;

  • зберігання особистих речей і продукції в камерах схову, на складах і в холодильниках;

  • розрубка м'яса;

  • утримання торговельного місця в належному стані;

  • інформаційні оголошення рекламного та довідкового харак­ теру;

  • забезпечення місцями в готелях і на автостоянках за наявно­ сті їх на ринку;

  • консультації спеціалістів;

  • вантажно-розвантажувальні роботи і транспортні послуги;

  • приймання для подальшого продажу сільгосппродуктів та інших товарів у бюро торгових послуг.

Адміністрація ринку прл наданні продавцям торговельних місць на визначений термін укладає з ними письмову угоду.

Адміністрація ринку повинна забезпечувати централізоване прання санітарного та спеціального одягу, миття та дезінфекцію торговельного інвентарю, обладнання, засобів вимірювальної техніки, що надаються продавцям.

Продавцям (фізичним особам, які не є підприємцями) забороня­ється використовувати власний санітарний та спеціальний одяг, то­рговельний інвентар та засоби вимірювальної техніки. Продавці-підприємці можуть мати свій санітарний чи інший одяг, торговель­ний інвентар, засоби вимірювальної техніки. Засоби вимірювальної техніки, які використовуються продавцями на ринку, повинні бути в справному стані, мати повірочне тавро територіального органу Де­ржстандарту України та проходити періодичну повірку.

Продавці повинні дотримуватися Правил користування засо­бами вимірювальної техніки у сфері торгівлі, громадського хар­чування та надання послуг.

За право займання торговельного місця ринок справляє рин­ковий збір. Продавці на ринках зобов'язані сплатити ринковий збір до початку торгівлі. Справляння ринкового збору, плати за утримання торговельного місця в належному стані й інші послу­ги ринку здійснюють касири та контролери ринку із застосуван­ням реєстраторів розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з видачею касових чеків.

Ринковий збір та інші платежі справляються після проведення ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного та рос­линного походження до початку торгівлі. Торгівля без докумен­тів, що підтверджують сплату ринкового збору, послуги за утри­мання торговельного місця в належному стані та інших послуг ринку, забороняється. Відповідальність за сплату ринкового збо­ру несуть продавці на ринку та адміністрація ринку.

При справлянні ринкового збору початком торгівлі вважається час, що настає через дві години з початку роботи ринку.

За письмовою угодою з адміністрацією ринку платники рин­кового збору можуть сплачувати ринковий збір через установи банків, у тому числі у вигляді передоплати.

Документи про сплату ринкового збору та за утримання тор­говельного місця в належному стані повинні зберігатися продав­цем до закінчення торгівлі, забороняється передавати їх особам, які перебувають на ринку.

За видані напрокат санітарний одяг, торговельний інвентар, обладнання продавець вносить заставну плату, розмір якої вста-

новлюється адміністрацією ринку. Облік цих операцій прово­диться із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Заставна плата повертається платнику після повернення у робо­чому стані взятих напрокат інвентарю, санітарного одягу та ін­ших предметів. У разі втрати речей або їх псування продавець відшкодовує ринку завданий збиток з урахуванням унесеної за­ставної плати.

Продавці зобов'язані надавати покупцям відомості про това­ри, не допускати порушення прав споживачів, бути ввічливими, охайно одягненими, відпускати товар упакованим або в тару по­купця повною мірою і вагою, їм забороняється палити, розпивати спиртні напої і приймати їжу на торговельному місці. Особи в нетверезому стані не допускаються до торгівлі на ринку.

На вимогу покупців продавці зобов'язані пред'явити їм ви­сновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про від­повідність продуктів, що реалізуються, ветеринарно-санітарним нормам.

Розрахунки з покупцями за товари, придбані на ринку, здійс­нюються відповідно до встановленого законодавством порядку. На вимогу покупця продавець (суб'єкт підприємницької діяльно­сті, який звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі. В товарному чеку зазначаються:

  • найменування суб'єкта господарювання;

  • найменування ринку, ряд та номер торговельного місця;

  • найменування товару;

  • ціна товару;

  • дата продажу;

  • прізвище, ініціали продавця та його підпис.

Якщо покупцю продано неякісний товар, він має право вима­гати від продавця (суб'єкта підприємницької діяльності) задово­лення своїх вимог, передбачених Законом України «Про захист прав споживачів». У разі продажу товару з недоліками без попе­реднього застереження продавцем, який не є суб'єктом підпри­ємницької діяльності, покупець має право замінити товар на які­сний, повернути його продавцю і одержати назад сплачені гроші або вимагати зниження ціни.

Працівники ринку повинні бути одягнуті в одяг, що відпові­дає санітарним вимогам, а контролери повинні мати нагрудну табличку або спеціальну пов'язку на рукаві. Працівники, які без­посередньо продають або надають послуги з продажу продоволь­чих товарів (продавці, рубачі м'яса та інші), підлягають обов'яз-

ковому медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особові медичні книжки. Особи, які не пройшли медичне обсте­ження, до роботи не допускаються.

Ринок повинен мати:

4 зареєстрований санітарний журнал;

• книгу відгуків і пропозицій, яка має міститися у приміщен­ ні адміністрації ринку на видному і доступному місці;

• журнал реєстрації перевірок установленого зразка. Адміністрація ринку забезпечує постійне вивезення відходів

і сміття, а також після закінчення роботи ринку належне очищен­ня (з вологим прибиранням) та дезінфекцію всіх приміщень, тор­гових об'єктів і торговельних місць ринку. Поточне прибирання проводиться безперервно впродовж усього дня за умови захище­ності продукції (товарів) від забруднення та дотримання норм

охорони праці.

Адміністрація ринку зобов'язана забезпечити регулярне про­ведення спеціальних санітарних заходів за щомісячним графіком: знищення комах, гризунів, шкідників (дезінфекція, дезінсекція, дератизація). Інформація про санітарні дні з прибирання терито­рії, приміщень, обладнання та інвернарю вивішується на видному місці при вході на ринок та в приміщенні адміністрації.

Адміністрація ринку зобов'язана створити на ринку необхідні умови для здійснення правоохоронними і контрольними органа­ми діяльності згідно з їх повноваженнями.

За угоду купівлі-продажу, укладену на ринку між продавцем і покупцем, адміністрація ринку відповідальності не несе.

Адміністрація ринку зобов 'язана:

  • підтримувати територію ринку в належному санітарно- технічному і протипожежному стані, забезпечувати розвиток матеріально-технічної бази ринку, оснащувати його необхід­ ним обладнанням та інвентарем, засобами вимірювальної тех­ ніки;

  • дотримуватися затвердженого режиму роботи ринку;

  • справляти ринковий збір, контролювати його оплату про­ давцями та перераховувати цей збір до місцевого бюджету в тер­ міни та в обсягах, передбачених чинним законодавством;

  • забезпечувати продавців на ринку торговельними місцями за профілем торгівлі, спеціальним одягом залежно від виду харчової продукції, що реалізується, засобами вимірювальної техніки і то­ рговельним інвентарем, зберігання харчової продукції на скла­ дах, у холодильниках та інших приміщеннях ринку відповідно до санітарних норм і правил; забезпечувати безпечний та безперешкодний рух людей та транспортних засобів, здійснювати контроль за додержанням ви­мог щодо паркування транспортних засобів;

  • узгоджувати свою роботу з установами державної санітар­ но-епідеміологічної служби, лабораторією ветеринарної експер­ тизи на ринку, карантинною інспекцією та іншими органами з попередженням та недопущеням порушень санітарних норм і правил;

  • надавати в користування лабораторіям ветеринарно-санітар­ ної експертизи пристосовані службові приміщення;

  • не допускати до продажу товарів, що заборонені;

  • створювати належні умови для додержання продавцями правил торгівлі, санітарного і протипожежного стану, прави­ льного використання засобів вимірювальної техніки, інвента­ рю ринку, підвищення рівня культури торгівлі та безпечних умов праці;

  • надавати продавцям інформацію щодо вимог правил торгівлі на ринках, ветеринарно-санітарних правил на ринках, правил протипожежної безпеки, рівня цін тощо (стенди, місцеві газети, радіо, листівки);

  • установити на доступному місці достатню кількість контро­ льних вагів з відповідними інформаційними табличками та обов'язково зазначити їх місцезнаходження на графічно викона­ ному плані території ринку;

  • здійснювати контроль за використанням продавцями торго­ вельних місць за призначенням;

  • забезпечувати дотримання продавцями вимог правил торгів­ лі продовольчими і непродовольчими товарами.

Контроль за дотриманням правил торгівлі на ринках здійсню­ється посадовими особами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у межах своєї компетенції. За згодою контроль­них органів проведення перевірок роботи суб'єктів підприємни­цької діяльності, які здійснюють свою діяльність на території ри­нку, відбувається в присутності представників адміністрації ринку.

Торгівля непродовольчими товарами. На ринках дозволяєть­ся реалізовувати як нові непродовольчі товари, так і ті, що були в користуванні, крім заборонених до продажу. Продаж непродово­льчих товарів здійснюється з додержанням Правил продажу не­продовольчих товарів, санітарних норм і правил, інших нормати­вно-правових актів, які регламентують торговельну діяльність та захист прав споживачів.

Окремі непродовольчі товари можна продавати на ринках тільки за таких умов:

  • нові товари, які підлягають обоє 'язковій сертифікації, — за наявності копій сертифіката відповідності чи свідоцтва про ви­ знання іноземного сертифіката;

  • предмети гігієни, санітарії, товари побутової хімії, ігра­ шки для немовлят — лише в індивідуальній споживчій тарі із зазначенням на ній необхідної для споживача інформації відпо­ відно до чинного законодавства. На кожній іграшці або індиві­ дуальній споживчій тарі повинна бути зазначена необхідна до­ ступна достовірна інформація відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів». Перевірка іграшок на звук повинна проводитися за допомогою повітродувного устат­ кування;

*• косметично-пармумерні вироби — за додержання темпера­турних режимів у місцях, не доступних попаданню прямих соня­чних променів;

* газові плити — за наявності документів, що підтверджують їх придатність до подальшої експлуатації, які видані відповідни­ ми службами газового господарства;

Ф транспортні засоби (автомобілі, автобуси, мотоцикли всіх типів і моделей, самохідні машини, причепи, напівпричепи, мо­токоляски і номерні агрегати до них) — спеціально виділеного для них місця або створення спеціального ринку згідно з Прави­лами торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами;

* меблі, одяг та головні убори з натурального хутра, елект­ ропобутові та телерадіотовари — розміщення в приміщеннях, пристосованих для торгівлі цими товарами. В експлуатаційних документах (інструкції з експлуатації, паспорті, етикетці, гаран­ тійному талоні) нової побутової техніки продавцем обов'язково робиться відмітка про продаж;

*• шкури цінних порід звірів, одяг та головні убори з них — за відповідного їх маркування та наявності документів, що підтвер­джують законність їх придбання;

4 примірники аудіовізуальних творів і фонограм — через спеціалізовані підприємства торгівлі, спеціалізовані відділи (сек­ції) підприємств з універсальним асортиментом товарів;

Ф ювелірні та інші вироби з дорогоцінних металів, дорогоцін­ного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння — за наявності ліцензії;

  • пестициди та агрохімікати — за наявності ліцензії;

  • ліки, лікарські рослини —- за наявності ліцензії.

Адміністрація ринку при розробці проекту планування ринку повинна передбачити спеціальні зони і обладнання їх необхід­ним устаткуванням для примірки покупцями одягу і взуття. Для продажу товарів, що були в користуванні, відводяться спеціаль­ні місця.

На ринках з продажу непродовольчих товарів дозволяється здійснювати торгівлю продовольчими товарами (змішані ринки) з додержанням вимог законодавства та Правил продажу продо­вольчих товарів.

На ринку забороняється продавати:

4 вогнепальну, газову, пневматичну, холодну зброю, бойові припаси та спеціальні засоби самооборони;

4 готове армійське спорядження, а також тканини, які вико­ристовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, формене обмундирування;

4 білизну зі штампом організацій і підприємств;

4 наркотичні засоби;

4 пальне для транспортних засобів, гас, мазут;

4 балони з побутовим газом;

4 піротехнічні вироби та вибухові засоби;

4 порнографічні видання.

Торгівля продовольчими товарами. Продаж продовольчих товарів на ринках здійснюється з додержанням Ветеринарно-санітарних правил для ринків, Правил продажу продовольчих то­варів, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, ін­ших нормативно-правових актів, які регулюють торговельну дія­льність та захист прав споживачів.

Підставами для зайняття продавцем місця на ринку за профі­лем торгівлі є:

  • висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної екс­ пертизи на ринку (експертний висновок, етикетка) щодо якості та безпеки продукції у ветеринарному відношенні;

  • наявність документів про сплату ринкового збору і наданих послуг.

  • На ринках дозволяється продавати харчові продукти, не за­ боронені для реалізації. Такі харчові продукти можна продавати тільки за таких умов:

  • готові м 'ясні вироби і м 'ясні напівфабрикати, молоко і мо­ лочні продукти, консерви, курячі яйця тощо промислового вироб­ ництва — за наявності документів, що підтверджують їх якість і безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про ви­ знання іноземного сертифіката, якщо продукція підлягає обов'яз-

ковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтвер­джує належну її якість, а також відповідних ветеринарних доку­ментів);

  • м 'ясо, отримане від забою худоби у власних чи фермерських господарствах, — за наявності ветеринарної довідки про перед- забійний клінічний стан тварин або ветеринарного свідоцтва (до­ відки), виданих місцевою установою державної ветеринарної ме­ дицини, та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітар­ ної експертизи на ринку;

  • молоко і молочну продукцію, отриману від власних чи фер­ мерських господарств,-- за наявності довідки про клінічний огляд тварин і епізоотичний стан місцевості, виданої установою державної ветеринарної медицини за місцем вироблення продук­ ції, особової медичної книжки продавця та за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

  • курячі яйця, отримані від власних чи фермерських госпо­ дарств, — за наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою устано­ вою державної ветеринарної медицини, та за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

  • мед, отриманий від власних чи фермерських господарств, при продажу в межах району проживання власника — за наявно­ сті ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветери­ нарної медицини (за межами району — ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку) та наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

  • рибу і рибопродукти, інші гідробіонти промислового вироб­ ництва — за наявності копії документа виробника, що підтвер­ джує належну якість, та копії сертифіката відповідності або сві­ доцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов'язковій сертифікації, а також відповідних ветеринарних документів;

  • рибу, інші гідробіонти непромислового виробництва — за наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини та висновку державної лабораторії вете­ ринарно-санітарної експертизи на ринку;

  • картоплю, овочі, фрукти, у тому числі тропічні, ягоди, ба­ штанні культури, сухофрукти, горіхи, сушені гриби окремо від солінь, квашеної та маринованої плодоовочевої продукції— за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітар­ ної експертизи на ринку;

  • продукції рослинного походження, яка доставлена для реалі­ зації від власних чи фермерських тепличних господарств і має

експертний висновок державної лабораторії ветеринарної меди­цини за місцем виходу продукції щодо якості та безпеки, — обов'язковий ветеринарний контроль (огляд), а за необхідності й лабораторного дослідження;

  • олію (крім промислової розфасовки), дикорослі плоди, ягоди та свіжі гриби — за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

  • солоно-квашені, мариновані овочі та фрукти — за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експер­ тизи на ринку та дотримання чинних ветеринарно-санітарних ви­ мог при торгівлі;

  • зернові, круп 'яні продукти, борошно в чистих мішках або іншій тарі, розміщеній на підставках, стелажах або піддонах, -за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи на ринку.

Продукція, що підлягає обов'язковій сертифікації, дозволяєть­ся до продажу за наявності копій сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, виданих у встановленому порядку.

На ринках забороняється продаж:

  • фізичними особами, які не є суб'єктами підприємницької діяльності, хліба і хлібобулочних виробів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

  • кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів із м'яса і риби (фарш, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, саль­ тисон, холодець, ікра рибна тощо), а також консервованих про­ дуктів, виготовлених у домашніх умовах (овочів, м'яса, риби, ік­ ри та інших консервів);

  • готових продуктів тваринного походження промислового виробництва-— масла вершкового, сирів, ковбас, копчення тощо без наявності документів, що засвідчують їх якість та безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов'язковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтверджує належну якість товару, а також від­ повідних ветеринарно-санітарних документів);

  • тварин, риб і рослин, занесених до Червоної книги Украї­ ни, дикорослих рослин, у тому числі лікарських, польових квітів;

  • тропічних фруктів та овочів без документів, що підтвер­ джують джерело їх придбання та проходження фітосанітарного контролю;

  • зернових, круп'яних продуктів, забруднених насінням шкі­ дливих бур'янів.

Продукція тваринного і рослинного походження, що не реалі­зована протягом робочого дня і яка не зберігалася в холодильних камерах ринків, наступного дня підлягає огляду та органолепти­чній оцінці спеціалістами державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, а за потреби — і додатковим ла­бораторним дослідженням.

Питання для самоперевірки

  1. Назвіть основні торговельні і технологічні функції мага­ зинів.

  2. На які групи поділяються магазини за формами товарної спеціалізації?

  3. Чим відрізняються вузькоспеціалізовані магазини від спеціалізованих?

  4. Порівняйте товарну спеціалізацію комбінованих і зміша­ них магазинів.

  5. Які приміщення магазину відносять до торгових?

  6. Дайте порівняльну характеристику лінійного і боксового варіантів технологічного планування. Перелічіть переваги і недоліки кожного з них.

  7. Які чинники слід враховувати при розміщенні товарних секцій (відділів) у багатоповерхових магазинах?

  8. Що таке «збірна каса»?

  9. Що таке «закупний товар» у підприємствах громадсько­ го харчування?

  1. Чим відрізняється заклад громадського харчування від підприємства громадського харчування?

  2. На які типи поділяються заклади (підприємства) гро­ мадського харчування?

  3. Назвіть класи ресторанів і барів.

  4. Дайте розгорнуту характеристику методів обслугову­ вання в закладах громадського харчування.

  5. Які обов'язки покладені на начальника пасажирського поїзда щодо роботи вагона-ресторана/кафе?

  6. Чим відрізняється вагон-ресторан від вагона-кафе?

  7. Опишіть порядок проведення атестації вагонів- ресторанів/кафе.

  8. Які об'єкти відносяться до стаціонарних пунктів дріб­ нороздрібної торговельної мережі?

  9. З якими державними органами слід узгоджувати роз­ міщення пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі?

  10. Які специфічні вимоги пред 'являються до пунктів дріб­ нороздрібної торговельної мережі, що торгують напоями

на розлив, продовольчими товарами і продукцією громадсь­кого харчування без упаковки?

  1. Дайте визначення поняття «ринок» як суб'єкта госпо­ дарювання.

  2. За якими ознаками класифікуються ринки?

  3. Перелічіть основні вимоги до облаштування ринку.

  4. Що таке ринковий збір?

  5. Назвіть джерела доходів ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]