Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

8.1. Вибір постачальників

Вибір постачальників передує закупівельній діяльності підприємства оптової торгівлі, встановленню з ним комерційних зв'язків і здійснюється в три етапи.

1. Пошук потенційних постачальників. При цьому можуть за­ стосовуватися такі методи:

  • оголошення конкурсу (тендеру);

  • вивчення рекламних матеріалів (фірмових каталогів, оголо­ шень у засобах массової інформації тощо);

  • відвідування виставок і ярмарків;

  • листування і особисті контакти з можливими постачальни­ ками.

У результаті наведених заходів формується список потенцій­них постачальників, що постійно оновлюється і доповнюється.

2. Аналіз потенційних постачальників. Складений перелік по­ тенційних постачальників аналізується на основі спеціальних критеріїв, які дають змогу здійснити відбір постачальників. Та-

ких критеріїв може бути кілька десятків. Проте зазвичай обме­жуються ціною та якістю товарів, а також надійністю поставок, під якою розуміють дотримання постачальником зобов'язань щодо строків поставки, асортименту, комплектності, якості та кі­лькості пропонованих товарів.

До інших критеріїв, які треба мати на увазі при виборі поста­чальника, належать:

  • віддаленість постачальника від торговельного підприємства- покупця;

  • строки виконання поточних і екстрених замовлень;

  • наявність резервних виробничих потужностей;

  • рівень організації управління якістю у постачальника;

  • психологічний клімату постачальника;

  • спроможність забезпечити поставку запасних частин протя­ гом усього строку служби технічно складних товарів, що закупо­ вуються;

  • фінансовий стан постачальника, його кредитоспроможність тощо.

У результаті аналізу потенційних постачальників формується перелік конкретних постачальників, з якими проводиться пере-ддоговірна робота — переговори, листування, узгодження текстів договорів та ін.

3. Оцінка результатів роботи з постачальниками, з якими раніше укладалися договори. На вибір постачальника суттєвий вплив мають результати роботи з тими постачальниками, з якими вже працював або працює оптовик. Для цього розробляється спе­ціальна шкала оцінок, яка дає змогу розрахувати рейтинг поста­чальника.

Рейтинг постачальника (К) визначається за формулою:

Таким чином, рейтинг розраховується як сума добутків ваго­мості критерію на його оцінку для певного постачальника. Порі­внюючи рейтинг (суму балів) різних постачальників, відбирають найкращих з них.

У процесі проведення переговорів з'ясовують базисні умови поставки, мінімальні норми відвантаження, рівень знижок на пе-

вну кількість товарів, витрати на вантажно-розвантажувальні ро­боти, транспортування, страхування, супроводження вантажу та значення інших вартісних показників, умови оплати за товари. За допомогою техніко-економічних розрахунків здійснюють кінце­вий вибір постачальника і укладають з ним договір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]