Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

12.1. Предмети і суб'єкти лізингу

Лізинг (від англ. Іеазіп§ — оренда) — це різновид оре­ндних відносин і вид господарської діяльності, спрямований на інвестування тимчасово вільних або залучених фінансових кош­тів у майно, що передається юридичним або фізичним особам за певну плату в тимчасове користування.

Перша лізингова фірма з'явилась у 1952 р. у США з первісним капіталом у 20 тис. дол. У Франції перша фірма з лізингу проми­слового устаткування з'явилась у 1957 р. А в Японії лізинговий бізнес почав діяти аж у 60-ті роки.

В Україні лізингові відносини почали розвиватися з кінця 90-х рр. після прийняття Закону «Про лізинг» (1997 р.)- З 2004 р. лізи­нгові відносини регулюються Законом України «Про фінансовий лізинг» та положеннями Цивільного кодексу України.

За договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язу­ється набути у власність річ у продавця (постачальника) відпові­дно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше року за встановлену плату (лізингові платежі).

Предметом лізингу може бути неспоживна річ, визначена ін­дивідуальними ознаками та віднесена до основних фондів. Не можуть бути предметом лізингу:

  • земельні ділянки та інші природні об'єкти;

  • єдині майнові комплекси підприємств та їх відокремлені структурні підрозділи (філії, цехи, дільниці).

Суб'єктами лізингу можуть бути:

лізингодавець — юридична особа, яка передає право воло­ діння та користування предметом лізингу лізингоодержувачу;

+ лізингоодержувач — фізична або юридична особа, яка отримує право володіння та користування предметом лізингу від лізингодавця;

4 продавець (постачальник) — фізична або юридична особа, в якої лізингодавець набуває річ, що згодом буде передана як предмет лізингу;

• інші юридичні або фізичні особи, які є сторонами багато­ стороннього договору лізингу.

Сублізинг — це вид піднайму предмета лізингу, у відповіднос­ті з яким лізингоодержувач за договором лізингу передає третім особам (лізингоодержувачам за договором сублізингу) у корис­тування за плату на погоджений строк відповідно до умов дого­вору сублізингу предмет лізингу, отриманий раніше від лізинго­давця. У разі передачі предмета лізингу в сублізинг право вимоги до продавця (постачальника) переходить до лізингоодержувача за договором сублізингу. У разі передачі предмета лізингу в сублі­зинг обов'язковою умовою договору сублізингу є згода лізинго­давця за договором лізингу, що надається в письмовій формі.

Договір лізингу має бути укладений у письмовій формі. Істот­ними умовами договору є:

  • предмет лізингу;

  • строк, на який лізингоодержувачу надається право користу­ вання предметом лізингу (строк лізингу);

  • розмір лізингових платежів;

  • інші умови, щодо яких за заявою хоча б однією із сторін має бути досягнуто згоди.

Строк лізингу визначається сторонами договору.

Лізингоодержувач має право відмовитися від договору лізингу в односторонньому порядку, письмово повідомивши про це лізи­нгодавця, у разі якщо прострочення передачі предмета лізингу становить більше як ЗО днів, за умови, що договором не передба­чено іншого строку. Він також має право вимагати відшкодуван­ня збитків, у тому числі повернення платежів, що були сплачені лізингодавцю до такої відмови. Лізингодавець має право відмо­витися від договору лізингу та вимагати повернення предмета лі­зингу від лізингоодержувача у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо лізингоодержувач не спла­тив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та простро­чення сплати становить понад ЗО днів.

У разі переходу права власності на предмет лізингу від лізин-годавця до іншої особи відповідні права та обов'язки лізингодав-ця за договором лізингу переходять до нового власника предмета лізингу. Якщо сторони договору лізингу уклали договір купівлі-продажу предмета лізингу, то право власності на предмет лізингу переходить до лізингоодержувача в разі та з моменту сплати ним визначеної договором ціни, якщо договором не передбачене ін­ше. Предмет лізингу не може бути конфісковано, на нього не може бути накладено арешт у зв'язку з будь-якими діями або бездіяльністю лізингоодержувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]