Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шканова Инфраструктура товарного рынка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

11.4. Органи управління і підрозділи товарної біржі

Органами управління біржею є загальні збори членів біржі, біржовий комітет (рада біржі), правління (дирекція) біржі.

Вищим органом управління товарної біржі є загальні збори членів біржі. В роботі загальних зборів без права вирішального голосу можуть брати участь співробітники біржі та інші запро­шені особи.

До компетенції загальних зборів належать:

  • розгляд і затвердження правил роботи біржі;

  • визначення розміру вступного і щорічних членських внесків, що сплачуються членами біржі, розміру біржового збору з угод, вхідної плати з постійних і разових відвідувачів, які не є членами біржі, плати за послуги та інших платежів і зборів;

  • вибори членів біржового комітету та його голови, членів ре­ візійної комісії та її голови, біржового арбітражу та його голови, звільнення членів комісії від виконуваних обов'язків;

  • розгляд і вирішення питань про виключення і прийняття но­ вих членів біржі;

• розгляд і затвердження річних звітів біржового комітету про господарсько-фінансову діяльність біржі, звітів ревізійної комісії, ухвалення або відміна рішень біржового комітету.

Рішення загальних зборів вважається прийнятим, якщо за ньо­го проголосувала більшість членів біржі.

Позачергові збори можуть відбуватися на вимогу певної кіль­кості членів біржі, встановленої статутом біржі.

У періоди між загальними зборами біржею керує біржовий комітет, який очолює голова комітету. До компетенції біржово­го комітету належить:

• контроль за діяльністю правління (дирекції) біржі;

+ розпорядження фінансовими коштами та іншим майном бі­ржі, контроль за видатками правління біржі;

  • представництво біржі в державних та інших організаціях при розгляді всіх її справ;

  • створення необхідних підрозділів біржі;

  • реалізація рішень і постанов загальних зборів членів біржі;

  • здійснення контролю за дотриманням правил біржової тор­ гівлі її учасниками.

Рішення біржового комітету вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала проста більшість присутніх членів комі­тету.

З метою забезпечення організаційно-господарського функціо­нування біржі комітет створює виконавчий орган— правління (дирекцію) біржі на чолі з головою або генеральним директором біржі. Правління біржі виконує такі функції:

  • організація і ведення обліку, підготовка статистичної звітно­ сті, господарсько-фінансове забезпечення діяльності біржі;

  • придбання і продаж майна біржі та здійснення інших юри­ дичних дій від її імені на підставі розпоряджень біржового комі­ тету;

  • приймання на роботу і звільнення співробітників підрозділів біржі, які працюють за наймом і не є членами біржі;

  • організація публікації біржової комерційної інформації, рек­ лами біржі;

  • створення необхідних структурних підрозділів біржі;

  • розпорядження фінансовими коштами та іншим майном бі­ ржі, що виділяється правлінню для забезпечення її функціону­ вання;

  • організація перевірки відповідності стандартам зразків това­ рів, що реалізуються на біржі, проведення експертизи, а в необ-

хідних випадках— лабораторних аналізів І контрольних випро­бувань;

  • організація надання учасникам біржових торгів необхід­ них інформаційно-комерційних, рекламних і консультаційних послуг, забезпечення їх необхідними засобами оргтехніки та зв'язку;

  • здійснення контролю за дотриманням учасниками біржо­ вих торгів, відвідувачами і гостями встановлених біржових правил.

Контролюючим органом товарної біржі є контрольна (реві­зійна) комісія. Вона обирається загальними зборами членів това­рної біржі. Компетенція та повноваження комісії визначаються статутом товарної біржі.

Для управління товарною біржею та забезпечення її функцій на біржі створюються спеціальні підрозділи: розрахункова пала­та, біржовий арбітраж, котирувальна комісія, маклеріат (торговий відділ), реєстраційне бюро та інші підрозділи і допоміжні служ­би, необхідні для її діяльності. Підрозділи біржі діють на основі положень, що затверджуються загальними зборами членів товар­ної біржі або уповноваженим ними органом. З працівниками бір­жі, які працюють за наймом, за згодою сторін можуть укладатися трудові контракти.

Спеціальні підрозділи призначені для вдосконалення проце­дури торгів, розробки типових контрактів, забезпечення інфор­мацією про стан товарних ринків. Розрахункова палата здійснює розрахунки з членами біржі за результатами торгів. Біржовий ар­бітраж оперативно розглядає спори, пов'язані з біржовими опе­раціями.

Майно товарної біржі складається з фондів, що утворюються біржею, вартість яких відбивається на балансі біржі. Біржі також належить інше майно, набуте на підставах, не заборонених зако­ном. Майно товарної біржі формується за рахунок:

• пайових, вступних та періодичних внесків;

4 надходжень від біржових операцій та надання послуг під­розділами біржі;

4 штрафів за порушення статуту товарної біржі та правил бі­ржової торгівлі;

4 інших грошових надходжень, що не суперечать чинному законодавству.

Майно біржі належить їй на праві власності. Порядок викори­стання майна товарної біржі визначається загальними зборами її членів.

11.5. Біржові операції

та правила біржової торгівлі

Біржова операція — це угода, що відповідає сукупно­сті таких умов:

  • якщо вона являє собою купівлю-продаж, поставку та обмін товарів, допущених до обігу на товарній біржі;

  • якщо її учасниками є члени біржі;

  • якщо вона подана до реєстрації та зареєстрована на біржі не пізніше дня, наступного за здійсненням угоди.

Угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню. Зміст біржової угоди не підлягає розголошенню, за винятком найменування товару, кількості, ціни, місця і строку виконання. Цю інформацію може бути надано тільки на письмо­ву вимогу судам, органам прокуратури, служби безпеки, внутрі­шніх справ та аудиторським організаціям.

Угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі. У здійсненні біржових операцій приймають участь тільки члени біржі, маклери і брокери.

Маклер — співробітник біржі, який веде торги на біржі. Торги проводяться по секціях, спеціалізованих на певній товарній групі. В кожній секції правління (дирекція) біржі призначає маклера.

Брокери— це фізичні особи, зареєстровані на біржі відповід­но до її статуту, обов'язки яких полягають у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють, щодо здійснення біржо­вих операцій шляхом підшукування контрактів і поданні здійс­нюваних ними операцій для реєстрації на біржі. Кількість броке­рів кожної товарної біржі визначається біржовим комітетом (радою біржі).

Брокери вправі пересвідчитися в наявності та якості запропо­нованого товару, а також у платоспроможності покупця, пропо­нувати альтернативні умови контрактів та здійснювати будь-які інші дії, що не суперечать інтересам клієнтів. Брокерам заборо­няється розголошувати комерційні таємниці щодо здійснюваних за їх участю біржових операцій клієнтів, одночасно обслуговува­ти двох або більше клієнтів, інтереси яких суперечать,

Правила біржової торгівлі є основним документом, що рег­ламентує порядок здійснення біржових операцій, ведення біржо­вої торгівлі та розв'язання спорів з цих питань. Вони затверджу­ються загальними зборами членів товарної біржі або органом, ними уповноваженим.

У правилах біржової торгівлі визначається:

  • строк та місце проведення біржових операцій;

  • склад учасників біржових торгів і сукупність вимог, що ста­ вляться до них;

  • порядок здійснення та реєстрації біржових операцій;

  • порядок визначення та розмір плати за користування послу­ гами біржі;

  • відповідальність учасників та працівників біржі за невико­ нання або неналежне виконання правил біржової торгівлі;

• інші положення, встановлені органами управління біржі. На товарній біржі забороняються:

  1. купівля-продаж товарів (контрактів) однією особою безпосе­ редньо або через підставних осіб з метою впливу на динаміку цін;

  2. будь-які погоджені дії учасників біржової торгівлі, які ма­ ють своєю метою або можуть призвести до зміни чи фіксації по­ точних біржових цін;

  3. поширення неправдивих відомостей, що можуть призвести до штучної зміни кон'юнктури.

Продавці (власники товарів) перед початком торгів у письмовій формі дають брокерам доручення на продаж їх товарів. Брокеру також видається довіреність на право дії від імені продавця. Взає­мовідносини між клієнтами (продавцями і покупцями) і брокерсь­кими конторами, які належать членам біржі, можуть регулюватися спеціальними договорами на брокерське обслуговування. Брокер­ські контори до початку торгів подають на біржовий інформацій­ний канал заявку, тобто пропозицію про продаж певного товару.

Біржова торгівля проводиться на біржових зборах (або товар­них сесіях), її традиційною формою є аукціон. Кожний учасник торгів повинен мати при собі пропуск. Підставою для укладення біржових угод є усна згода брокерів щодо ціни. Згода досягається в результаті гласно проведених торгів і фіксується маклером, який обслуговує певну товарну секцію.

Відсутність брокера в секції під час оголошення маклером йо­го пропозиції розцінюється як неявка на торг. Пропонований то­вар знімається з торгів, що проводяться в цей біржовий день, а до брокера застосовуються санкції, передбачені правилами біржової торгівлі.

У разі укладення угоди брокер-продавець виписує білет (карт-ку-замовлення), який підписується покупцем і передається в ре­єстраційне бюро біржі для підготовки договору (контракту). До­говори укладаються шляхом оформлення одного документа, що підписується сторонами, а також представником біржі.

Питання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття «товарна біржа»,

  2. З якою метою створюється товарна біржа?

  3. Перелічіть основні функції товарної біржі.

  4. Які організації не мають права бути засновниками і чле­ нами товарної біржі?

  5. Який документ є підставою створення товарної біржі?

  6. Перелічіть права члена товарної біржі.

  7. Що є вищим органом управління товарною біржею?

  8. Перелічіть основні функції товарної біржі.

Задача

На підставі даних, наведених в табл. 11.1, здійсніть аналіз ди­наміки і структури бірж України.

Таблиця 11,1

КІЛЬКІСТЬ БІРЖ В УКРАЇНІ У 1992 — 2003 РР.*

(на початок року)

Біржі

1992

1996

2000

2003

Всього зареєстровано у тому числі:

66

88

365

459

універсальні

22

19

88

118

товарні І товарно-сировинні

28

25

146

201

агропромислові

4

9

28

31

фондові та їх філії

2

14

26

27

Інші

10

21

77

82

Статистичний щорічник України 2002. — К.: Держкомстат України, 2003. — С. 357.

ЛІЗИНГ

Ключові слова і поняття: фінансовий лізинг, предмет лізингу, суб'єкти лізингу, лізингодавець, лізингоодержу­вач, продавець (постачальник), сублізинг, договір лізин­гу, лізингові платежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]