Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Повоєнна відбудова в Україні

Зміна державної символіки УРСР: у листопаді 1949 р. – новий прапор з і світло-блакитною (лазуровою) стрічкою. Змінено герб, створено на початку 50-х державний гімн УРСР.

1949-1953 рр. – І секретар КП(б)У – А. Мельников. Делегація УСРС в ООН не мала самостійності, окремих посольств в зарубіжних країнах теж не було створено.

В цей час – кампанія принизливих перевірок колишніх радянських військовополонених та громадян, вивезених на примусові роботи до Німеччини. Багато з них були звинувачені у державній зраді, депортовані до Сибіру, запроторені до ГУЛАГУ.

Договори про приєднання до УРСР західноукраїнських земель: 29 червня 1945 р. – договір СРСР з Чехословаччиною про входження Закарпаття до складу УРСР; 16 серпня 1945 р. – договір з Польщею, за яким радянсько-польський кордон проходив за 5-6 км. від “лінії Керзона” на користь Польщі. У подальшому невеликі корекції кордону на початку 50-х рр.; 1 лютого 1947 р. – радянсько-румунський договір закріпив Північну Буковину та південну Бесарабію за УРСР.

Квітень-травень 1947 р. – операція “Вісла” – примусове виселення на захід і північ Польщі українського населення із “Закерзоння”, що здійснювалося польською владою.

Особливості відбудови гоподарства: знову першочергове значення надавалося важкій промисловості, траспорту, енергетиці (четверта п’ятирічка). В Україну направлялася частина обладнання і сировини, які СРСР отримував у вигляді репарацій з Німеччини. Евакуйовані під час війни підприємства було вирішено не повертати в Україну, але їй не було компенсовано ці втрати додатковим фінансуванням зруйнованої економіки. Частка вкладів у загальносоюзному обліку була меншою, ніж частка втрат України у війні (17% проти 43%). Відбудова здійснювалася за старими технологіями, що було негативом для перспективи. Розробка Львівсько-Волинського вуглевидобувного басейну, видобуток нафти на Прикарпатті, нові родовища у Полтавській та Харківській областях. На початку 50-х – почалося спорудження великих електростанцій (зокрема Каховська ГЕС). Самовіддана праця населення на відбудові.

Сільське господарство. Голодомор 1946-47 рр. – в результаті посухи та недороду, але держава не вжила заходів, щоб запобігти продовольчій катастрофі: урожай у західних та північних областях давав можливість перерозподілити хліб для посушливих південних областей, але цього не дозволили зробити, обсяги хлібозаготівель не були зменшені, а за кордон навіть вивозилося зерно на експорт і просто як братню допомогу. Фактична реквізиція продовольства прирікала селян на голод (жертви – 1 млн осіб).

4 червня 1947 р. – Закон про кримінальну відповідальність державного і громадського майна (фактичне відновлення закону “про п’ять колосків”).

Колгоспники й після 1947 р. виживали за рахунок присадибних господарств, адже на них було накладено маса податків (на городні культури, фруктові дерева), зберігалися обмеження у пересуванні колгоспників. Фінансування с/г – за “залишковим принципом”.

21 лютого 1948 р.указ про виселення осіб, які “злісно ухиляються від трудової діяльності”. Загальні збори колгоспників за “громадськими вироками”, а фактично за вказівкою партійних і державних органів, ухвалювали рішення про депортацію до Сибіру тих, хто не виробив мінімуму трудоднів у колгоспі.

Соціальні умови життя – важкі (нестача житла, дефіцти одягу і товарів першої необхідності), у 1947 р. – грабіжницька грошова реформа (великі суми заощаджень обмінювалися обмінювалися за невигідним співвідношенням старих і нових грошей), 1947 р. – скасована карткова система розподілу продуктів, покращилося медичне обслуговування.

У Західній Україні – відновилася перервана війною радянізація. Широка індустріалізація регіону, а тому – збільшення кількості робітників, які мали стати соціальною опорою нової влади. 1950 р. – рік суцільної колективізації.

З 1945 р. – репресії проти УГКЦ, заарештовано митрополита Й. Сліпого Березень 1946 р. – на Львівському церковному соборі “ініціативна група” на чолі з Г. Костельником виступила за повернення УГКЦ до православ’я та ліквідацію Берестейської унії. УГКЦ перейшла на нелегальне становище.

Боротьба з ОУН-УПА. Бандера у цей час – за кордоном, УПА очолював Р. Шухевич (псевдонім – Тарас Чупринка). 1945-46 рр. – апогей протистояння військ НКВС та УПА. Віроломство і провокації, терор з обох сторін. Депортації сімей оунівців та співчуваючих у північні райони та до Сибіру (1944-52 рр. – майже 500 тис. осіб). Радянська влада неодноразово оголошувала амністію для повстанців, щоб послабити рух ОУН-УПА. УПА здійснювала збройно-пропагандитські рейди до Чехослоавччини, румунії, Угорщини. 5 березня 1950 р. – загибель Р. Шухевича, збройна боротьба поступово стала затухати.

Освіта і культура. Погане фінансування, хоча населення сподівалося на покращення умов для їх розвитку, зросла національна свідомість українців. Створено фонд всеобучуматеріальна підтримка тим батькам, які не могли забезпечити потрібного мінімуму для навчання. Поширення заочної і вечірньої форм навчання. 1953 р. – впровадження обов’язкового семирічного навчання. Продовження русифікації освіти, закриття національних шкіл.

На чолі АН УРСР – О. Паладін. 1946 р. – запущено перший експериментальний атомний реактор. 1948-51 рр. – під керівництвом С. Лебєдєва створена перша в СРСР МЕОМ. За технологією електрозварювання під флюсом споруджено газопровід Дашава-Київ. Серпень 1948 р. – ідеологічна кампанія проти генетики, очолена Т. Лисенком (“лисенківщина”), вона оголошена лженаукою.

Література і мистецтво. Письменники: О. ГончарПрапороносці”, М. СтельмахВелика рідня”, ЯновськийКиївські оповідання”, В. НекрасовВ окопах Сталінграда”. Театральні діячі: Гмиря, Юра, Ужвій, Литвиненко-Вольгемут.

Посилення ідеологічного тиску держави. З серпня 1946 р. – кампанію проти художньої інтелігенції очолив А. Жданов (“жданівщина”). Вийшли постанови про перекручення в “Нарисі історії української літератури”, “Про журнал “”Перець”, “Про журнал “Вітчизна”. Критика О. Вишні та його ”Мисливських усмішок” за “ідеологічні помилки”. У березні 1947 р. із призначенням на посаду І секретаря КП(б)У Л. Кагановича (був на ній до грудня 1947 р., а потім – знову Хрущов) кампанія набула ще ширшого розмаху. Клеймували письменників Сенченка та Яновського, Малишка, Рильского ярликами “буржуазного націоналізму”, “петлюрівщини”. Змусили Яновського переробити його роман “Жива вода”. У цьому ж напрямі – критика багатьох істориків. Лише від’їзд Кагановича врятував багатьох від арешту та ув’язнення.

1948 р. – антисемітська (проти євреїв) кампанія боротьби з “безрідним космополітизмом”. Євреїв звинувачували у тому, що вони не мають батьківщини, патріотичних почуттів, є ідеологічно нестійкі.

1951 р. – кампанія критики вірша Сосюри “Любіть Україну”, засуджена опера Данькевича “Богдан Хмельницький”. Це тривало до смерті Сталіна.