Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

82. Діяльність урср в міжнародних організаціях 1945-1990 рр

У 1958 р було відкрито Постійне представництво УРСР при ООН, яке очолив Удовиченко. Однак насправді дипломатичну діяльність від імені УРСР здійснювали представники посольств СРСР.

Важливим напрямом діяльності постійного представництва УРСР при ООН була підготовка аналітичних матеріалів. Для розуміння їх суті назвемо кілька заголовків: про агресивні дії воєнної авіації США, про агресивні дії Бельгії..

Загалом же, ключовим словом у матеріалах ПП УРСР при ООН було досьє на тему життя і діяльності українських емігрантів, внутрішню боротьбу в націоналістичному таборі й успіхи прогресивних українців.

УРСР була непостійним членом РБ ООН на період 1948-49 та 1984-85

Одним з найактивніших напрямків міжнародної діяльності УРСР у межах системи ООН є ЮНЕСКО. 2 квітня 1954 р. УРСР стала повноправним членом ЮНЕСКО після ухвалення Статуту з питань освіти, науки та культури.

У ЮНЕСКО українські представники працювали з дещо більшою відкритістю й активністю. Річ у тім, що в Москві розглядали ЮНЕСКО противагою іншим міжнародним організаціям, де, мовляв, домінували США. Тож й активність української дипломатії в ЮНЕСКО реалізовувалася переважно на відстоюванні «переваг» соціалістичної системи та критиці буржуазних ідеології.

Ще одним напрямом діяльності УРСР в оон є робота в економічних підрозділах. На початку 1948 р. делегація УРСР уже вкотре одержала запрошення взяти участь у роботі Європейської економічної комісії. Після традиційних погоджень з Москвою, зокрема з керівником відділу ООН МЗС СРСР, була одержана відповідь, погоджена з Молотовим: «Делегація УРСР на третю сесію Економічної комісії для Європи має складатися з керівника делегації, одного делегата (він же експерт) та перекладача. Такий самий склад повинен представляти УРСР на конференції зі свободи інформації». МЗС УРСР радилася із завідувачем економічного відділу МЗС СРСР про те, якої думки має дотримуватися УРСР у питанні, внесеному Бельгією: «Економічні відносини з Німеччиною». Впадає в око, що важливі матеріали, які одержували делегації УРСР на міжнародних економічних форумах, спочатку надсилалися до Москви, а вже після затвердження тамтешніми чиновниками - до Києва.

Показовою є позиція уряду УРСР щодо резолюції Соціально-економічної ради ООН від 27 квітня 1953 р. Згідно з нею Рада рекомендувала приєднатися до Міжнародної конвенції 1926 р. щодо рабства тим державам, які ще не зробили цього на своїх територіях, а також територіях, що не є самоврядними або опікуваними. Доклавши текст Конвенції, Генсек ООН просив МЗС УРСР підписати її від імені Республіки. Зволікання Києва було викликане самим визначенням рабства як «статусу чи умови життя особистості, стосовно якої реалізується право власності». Якщо взяти до уваги статус тогочасних колгоспників, то стають зрозумілими сумніви радянських делегацій.

Також заслуговує на увагу той факт, що на вимогу направляти до Соціально-економічної ради ООН інформацію про заходи в соціальній сфері Секретаріат ООН одержував переважно матеріали ЦК КПУ про п’ятирічні плани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]