Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

49, Проблема множинного представництва в процесі створення оон та місце урср в ній.

Створення ООН.

січень 1942- 26 країн підписали Вашингтонську декларацію, де була розроблена стратегія влаштування повоєнного світу. Домовились про створення міжн.організації, котра б базувалась на принципах демократичного світу.(Ініціатори: СРСР, США, ВБ)

1943- Московська декларація міністрів закордонних справ СРСР, США, ВБ, Китай (уряд Гоміндан/Чан Кайши)

Листопад/грудень 1943-Тегеранська декларація глав урядів СРСР, США ВБ

Серпень/вересень 1944 – рішення конференції в Думбатрон-Оксі. Вперше піднято питання радянською делегацією про участь УРСР в установчій конференції ООН.

Лютий 1945- Ялтинська (Кримська конф.). Згода учасників конференції на участь двох республік (Білорусь/Україна) в майбутній організацій.

***

Конференції в Думбартон-Оксі; в Ялті Питання про участь України як члена-засновника у створенні та діяльності ООН було поставлене радянською стороною на конференції у Думбартон-Оксі (серпень-вересень 1944р.). Представники США й Англії посилалися на свою неготовність відповісти на вимогу надати право участі у майбутній організації 15-ти союзним республікам СРСР. Особливо гострою виявилась позиція Рузвельта, котрий вбачаючи у пропозиції СРСР зайняти домінантне становище у пост воєнному світі висунув контрпропозицію про включення в статусі первинних членів ООН 50 американських штатів. Аргументом до цієї позиції була невідповідність радянської Конституції, котра не давала союзним республікам здійснювати власну зовнішню політику. Саме в даному контексті були прийняті поправки до Конституції СРСР: 1 лютого 1944 р.лбб сесія Верховної Ради СРСР схвалила закон "Про надання Союзним республікам повноважень у галузі зовнішніх зносин та про перетворення у зв'язку з цим Народного Комісаріату Закордонних Справ із загальносоюзного в союзно-республіканський комісаріат".

У Ялті подібну пропозицію було поновлено у зміненій редакції: тепер йшлося вже про дві-три республіки: Україну, Білорусію і, можливо, Литву.

8 лютого зафіксовано спільну позицію всіх учасників конференції: «делегації Великобританії та Сполучених Штатів підтримують СРСР в тому, щоб серед первинних членів організації були дві радянські республіки» (заявив представник ВБ. Іден.).

Установча конференція ООН в Сан-Франциско відкрилась 25 квітня 1945р., в котрій прийняло участь 50 країн. Україна та Білорусь поки що не мали офіційного письмового запрошення на конференцію.

Заява уряду України.Уряд України звернувся безпосередньо до держав з офіційною заявою. У офіційній Заяві містився аналіз нового міжнародного статусу України. Наголошувалося, що вона на підставі закону, прийнятого 4 березня 1945р. Верховною Радою УРСР (1 лютого 1944 ВР СРСР), «відновила право, що раніше належало їй і яким вона добровільно поступилася СРСР у 1922р. на встановлення безпосередніх зносин з іноземними державами, укладення угод з ними, незалежне представництво на міжнародних конференціях і в органах, створюваних останніми». Далі у Заяві акцентувалося на причинах зацікавленості України в охороні власної та міжнародної безпеки, на її внеску в справу перемоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]