Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

75. Участь урср у вирішенні Дунайської проблеми після завершення іі світової війни.

Дунайська конференція розпочала свою роботу 30 липня 1948 року в Белграді. В ній брали участь придунайські країни (СРСР, Україна (окрема делегація), Румунія, Болгарія, Югославія, Угорщина, Чехословаччина. Окрім цього представники РМЗС, США, Великобританії і Франції).

Делегацію УССР очолював А. Барановський.

Завдання конференції:

Замінити конвенції 1921 року про Дунай

Позиції держав:

Західні країни – залишити все на своїх місцях.

Радянський Союз запропонував принцип свободи судноплавства, але невійськовим судам, а військові суда недунайських країн – забороненялися;дунайські країни можуть використовувати територію з боку заінтересованих країн (якщо війна між двома придунайськими країнами).

Позиція УРСР – промосковська.

Різні підходи відзначилися на роботі конференції.Тривали дискусії щодо процедурних питань : країни радянського блоку наполягали на тому, щоб ухвалити всі рішення простою більшістю. Західні д – ви вважили, що при розв’язанні принципово важливих питань рішення можуть ухвалюватися більшістю у дві третини.окрім того дискусія була під час обговорення проекту нової конвенції, внесеного СРСР.

На відміну від конвенції 1921 в поняття «Дунай» включалася лише судноплавна його частина від Ульма до Чорного моря через Сулинське гирло, без приток і обхідних каналів. Барановський 5.8.48 сказав, що в управлінні судноплавством на Дунаї мають брати участь тільки придунайські країни. Так, Радян. Проект конвенції був прийнятий за основу.

Представник УРСР Демченко виступив на конференції проти того, щоб у сцдноплавство на Дунаї втручалися недунайські країни. Переважна більшість поправок і проозицій західних держав відкидалася домінуючим радянським блоком.

Гостро стояло питання про склад Дунайської комісії. Більшість під проводом СРСР виступили проти того, щоб у ній брали участь недунайські країни.

Завершення конференції. Висновки.

Після 3х тижнів протистояння Дунайська конференція завершила свою роботу. Інтереси блоку СРСР взяли гору завдяки «системі голосування». За нову Дунайську конвенцію загалом проголосувало сім придунайських д – в , проти – США. Представники ВБ та Франції не брали участі в голосуванні.

Т.ч., фактично, рішення ухвалювалося «радянським блоком». Представники делегації УРСР, що захищали радянську лінію опинилися поза межами комісії.Глава рад. Делегації Вишинський заявив, що інтереси України буде представляти СРСР. Т.ч. Москва позбавила УРСР права мати свого представника в Дунайській комісії.( її членом Україна стане лише в 1990 р).

18. 8. 48- підписання нової Конвенції про режим судноплавства на Дунаї. Від імені УРСР її підписав Барановський. Окрім того було підписано додаток про те, що Австрія увійде до складу Дунайської комісії після врегулювання з нею питання про мирний договір, а також спец протокол, у якому констатувалася втрата чинності Дун. Конвенції 1921року.Президія УРСР ратифікувала Конвенцію про режим судноплавства на Дунаї 18 лютого 1949 року, 11 травня 1949 р. вона набрала чинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]