Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

47. Причини створення нкзс урср наприкінці Другої світової війни.

Після перемоги над нацистською Німеччиною та її союзниками в світі виникли передумови для створення нової системи міжнародних відносин, для якої визначною рисою стало набуття СРСР статусу впливового та визначального актора міжнародних відносин. У новій міжнародно-політичній ситуації Кремль також вирішив використати "українське питання" в своїх цілях. Йдеться про зміни у політиці керівництва СРСР щодо союзних республік.

У зв’язку з цим 28 січня 1944 року почала роботу Х сесія ВР СРСР, на якій 1 лютого з доповіддю «Про перетворення Наркомату оборони і НКЗС із загальносоюзних у союзно-республіканські наркомати» виступив Голова Раднаркому, - В. Молотов. Після обговорення ВР ухвалила закон: «Про надання союзним республікам повноважень у галузі зовнішніх зносин». Статтею 18-б закон увійшов, як поправка, до Конституції СРСР.

Такий крок означав повернення членам радянської федерації зовнішньополітичної функції, безцеремонне ампутованої 1923 р. 

За директивою з Москви VI сесія ВР УРСР 4 березня 1944 р. ухвалила закон « Про утворення НКЗС УРСР». Відповідні зміни до Конституції УРСР - ст.15-б. Відповідно до змін, республікам СРСР (в тому числі УРСР) надавалося право брати участь у міжнародних відносинах у формі призначення і відкликання своїх повноважних представників в інших країнах, вступу в безпосередні дипломатичні зв’язки з іноземними державами. У той же час, ст.45 Конституції УРСР передбачала, що у питаннях зовнішньополітичної діяльності УРСР мала керуватися загальносоюзними принципами відносин з іноземними державами.

Безсумніву радянське керівництво мало певні мотиви щодо появи УРСР на міжнародній арені:

По-перше, СРСР подолав передвоєнну зовнішньополітичну ізоляцію, здобув престиж впливового члена антигітлерівської коаліції й для майбутніх дій на світовій арені потребував поліпшення свого іміджу.

По-друге, на той час розпочинались дискусії про утворення міжнародної організації безпеки, й СРСР мав намір включити до неї суб'єктів федерації, щоб одержати більшу кількість голосів.

По-третє, в роки війни зруйнувалося чимало штучних бар'єрів між народами, зокрема радянська "граница на замке", зросла національна свідомість людей. Потрібен був клапан для "випуску пари" - саме надання вищезазначених повноважень їм і стало.

По-четверте, ймовірно, що відчайдушна боротьба ОУН-УПА за незалежність України певною мірою спонукала Кремль до внесення модифікацій у структуру державного управління СРСР - і тому місце для України в ООН потрібне було для збереження цілісності СРСР як держави.

Від самого початку свого створення НКЗС почала реалізацію наданих можливостей. Важливо, що діяльність була спрямована не на налагодження безпосередніх відносин з іноземними державами, а з метою вступу до ООН, участі в обстоюванні справедливих кордонів, а також поточної співпраці із сусідніми країнами.

Постановами Політбюро ЦК КП(б) України, одночасно зі створенням НКЗС, наркомом закордонних справ став О. Корнійчук.

В НКЗС УРСР було створено політичний, протокольно-консульський, секретно-шифрувальний та кілька обслуговуючих відділів. Загальний штат Наркомату мав включати 75 співробітників.

У перші місяці 1944 р. формувався апарат НКЗС, виконувалися окремі доручення союзного НКЗС й уряду республіки.

Згодом замість Корнійчука було поставлено Д. Мануїльського.

Матеріально-технічне забезпечення новоствореної НКЗС було дуже поганим.

Була погано налагоджена система керівництва республіканськими наркоматами.

Практична діяльність НКЗС України:

  • Восени 1944 року Україну відвідала делегація Польського комітету національного визволення, побували з офіційними візитами прем’єр-міністр Югославії І. Шубашич.

  • Восени 1944 року було ретельно підготовлено проект угоди між урядом УРСР та Польським комітетом нац. визволення про евакуацію польського населення з території УРСР і укр. - з території Польщі.

  • НКЗС УРСР підготував Угоду з Адміністрацією допомоги при ООН, за якою УРСР і БРСР мала отримати 250 млн. дол.

Поза увагою центрального керівництва залишалися пропозиції НКЗС УРСР щодо потенційних міжнародних проектів, які не відповідали баченню СРСР.

Отже, діяльність НКЗС УРСР значним чином обмежувалося інтересами СРСР й основними напрямами діяльності наркомату стали: участь у створені ООН; участь у розв’язанні повоєнних проблем у Європі; розв’язання питань територій і кордонів УРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]