Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

Українсько-російський кордон

Однією із складних ділянок в облаштуванні є кордон з Російською Федерацією.

Проблема кордону:

-сухопутний

-морський

Сухопутний. Довжина сухопутної частини україно-російського кордону є найбільшою у порівнянні з іншими сусідніми державами і складає 2063 км.

1998- Угода про делімітацію сухопут. Кордону між Росією та Україною

2003- Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон.

Відповідно до Указу Президента України від 6 грудня 2005 року українською стороною створено українську частину Спільної демаркаційної комісії. Російську частину демаркаційної комісії на сьогодні не створено, через що демаркацію кордону не розпочато.

Українсько-російський державний кордон проходить так, як це зазначено в Описі проходження державного кордону між Україною та Російською Федерацією (Додаток 1) і зображено суцільною лінією червоного кольору на картах державного кордону між Україною та Російською Федерацією (Додаток 2). Опис і карти державного кордону, які додаються до цього Договору, становлять його невід'ємну частину.(ст. 2)

Врегулювання питань, які відносяться до суміжних морських просторів, здійснюється за угодою між Договірними Сторонами відповідно до міжнародного права. При цьому ніщо в цьому Договорі не завдає шкоди позиціям України і Російської Федерації щодо статусу Азовського моря і Керченської протоки, як внутрішніх вод двох держав.(ст. 5)

17 травня 2010 – Угода між РФ та Україною про демаркацію сухопутного кордону.

Морський. Транзитні можливості Азовського регіону. Важливим аспектом боротьби за вплив в Азовському регіоні є його значний транзитний потенціал. Одним із перспективних проектів використання такого потенціалу є транспортний коридор “Європа – Азія”, який може проходити через Німеччину, Австрію, Чехію, Словаччину, Угорщину, Польщу, Україну, Росію, Казахстан, країни Середньої Азії до Китаю. Аналіз вантажообігу торгівельних портів України показує, транзит займає вагому частку у економічних показниках. 40 % вантажопотоку, що проходить через Маріупольський морський порт, припадає на транзит. Порт Маріуполь входить у трійку найбільших портів України (він знаходиться у вузлі транспортних коридорів, розташований у центрі найбільшого індустріального району України).

  • Відсутній адміністративний кордон

  • Проблема кордону у Керченській протоці та Азовському морі

Позиція України. Для України найбільш прийнятний поділ Азовського моря за географічною конфігурацією берегів з урахуванням пропорційного розрахунку за довжиною берегової лінії.(визнає Азовське море замкненим або напівзамкненим).

Рішення. Держ кордон по модифікованій середній лінії в залежності від довжини узбережжя в Азовському морі.

Звідси: Україна 65-70%

Росія 35-30%

Позиція Росії. Росія пропонує спільне володіння Азовським морем. Компромісом може слугувати надання Азовському морю статусу міжнародного (встановлення 12-мильної зони державних територіальних вод). Такий варіант невигідний для України, оскільки економічна зона зводиться до мінімуму, і ставиться під питання розробка відкритих на шельфі Азовського моря перспективних родовищ природного газу.

Рішення. Встановити кордон по поверхні води; встановити кордон по дну.(неприйнятний для України.). Росія пропонує «пакетний підхід»: вирішити всі проблеми в Азов.морі та Керч.протоці одним пакетом (кордон, рибальство, судноплавство та ін..)Україна пропонує окреме вирішення по кожному з питань.

Керченська протока. Через спірні питання транспортних артерій привабливим є Керч-Єнікальський канал – єдиний спосіб транспортного сполучення портів Каспійського із Середземним морем. Крім того, на російській території не глибоке аквоторіальне дно; по українській стороні глибоке, тому Росія та інші держави платять Україні високий лоцманський збір. Керч-Єнікальський канал у власності акціонерного товариства України «Дельта Лоцман» і належить керченському порту.

Згідно з Конвенцією Монтре 1926р. про прохід потрібно попереджувати Туреччину.

-Чорноморські держави-за 8 добу

-Нечорноморські держави – 15

-Термін перебування не більше 21 діб з тоннажністю не більше 10 тис.

2003 – криза навколо о. Тузла. Росія починає будувати дамбу в бік Керченської протоки.Причина: дамба- продовження території, тому РФ отримує підстави для претензій до перегляду кордонів в Азов.морі і Керченській протоці.

24 грудня 2003 – Договір про співробітництво й спільне використання Азовського моря й Керченської протоки

Азовське море та Керченська протока історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації. Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між Сторонами. Врегулювання питань, що відносяться до акваторії Керченської

протоки, здійснюється за угодою між Сторонами (ст. 1).

1.Торговельні судна та військові кораблі…під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства.

2. Торговельні судна під прапорами третіх держав можуть заходити в Азовське море і проходити Керченською протокою, якщо вони прямують до українського або російського порту чи повертаються з нього.

3. Військові кораблі або інші державні судна третіх держав, що експлуатуються в некомерційних цілях, можуть заходити в Азовське море та проходити Керченською протокою, якщо вони прямують з візитом чи діловим заходженням до порту однієї із Сторін на її запрошення або дозвіл, погоджений з іншою Стороною. (ст. 2)

Лютий 2011- порушення питання про встановлення морського кордону(особлива цікавість рос.сторони до Керч-Єнікальського каналу. )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]