Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

Українсько-румунський кордон

Територіалне питання є наріжною проблемою відносин Україна-Румунія.

Проблема кордону:

-сухопутний

-морський

Сухопутний

1991- вимога скасувати Протокол про уточнення проходження радянсько-румунського державного кордону 1948 і повернути Румунії «історичні» землі: округи Герца, Пн. Буковину і Бессарабію.

1993- початок двосторонніх переговорів

1994-1995 –Румунія денонсувала денонсувала Угоду про режим державного кордону між СРСР і Румунією від 1961 р.

червень 1997- Договір про дружбу і співробітництво між Румунією та Україною.

1. Договірні Сторони згідно з принципами і нормами міжнародного права та принципами Гельсінського Заключного Акта підтверджують як непорушний існуючий між ними кордон і тому утримуватимуться тепер і в майбутньому від будь-яких зазіхань на цей кордон, а також від будь-яких вимог чи дій, спрямованих на загарбання і узурпацію частини чи всієї території іншої Договірної Сторони.

2. Договірні Сторони укладуть окремий договір про режим кордону між двома державами та вирішать питання про делімітацію їхнього континентального шельфу та виключних економічних зон в Чорному морі на основі принципів і процедур, погоджених шляхом обміну листами між міністрами закордонних справ, який відбудеться одночасно з підписанням цього Договору. Домовленості, узгоджені шляхом такого обміну листами, набудуть чинності одночасно з набуттям чинності цим Договором.(ст. 2)

2003 – Договір про державний кордон на суходолі. Закріплюється сухопутний кордон за договором 1961р. Договір підписаний під впливом атлантичної інтеграції Румунії до НАТО.

Морський.

Найскладнішою проблемою двосторонніх відносин залишається делімітація континентального шельфу і розмежування ВЕЗ у Чорному морі, включаючи о. Зміїний.

Зміїний – невеликий острів, розташований у північно-західній частині Чорного моря.Острів має важливе військово-стратегічне, економічне і політичне значення для України, які останнім часом зросли. Основною причиною цього стало відкриття у 2001 році компанією ГАО «Чорноморнафтогаз» за 40 кілометрів на південь від острова промислових запасів нафти і газу(100 млн. кб. Газу; 210 т. нафти).

Румунська сторона вже експлуатує нафтове родовище на захід від Зміїного, звідки по дну моря прокладено трубопровід до нафтотерміналу неподалік від порту Констанца.

Проблема. Державний кордон між Україною і Румунією закінчується на зовнішній межі їх територіальних морів, в районі якої розташований о. Зміїний, що значною мірою ускладнює процес делімітації. (див. ст. 1 Договору про режим українсько-румунського Державного кордону, співробітництво та взаємну допомогу з прикордонних питань, підписаного в Чернівцях 17 червня 2003 р.,). Де-юре, після ратифікації Договору про режим українсько-румунського Державного кордону 2004 р., Румунія не має до України територіальних претензій. На даний момент ключовим у дискусії є питання про статус острова Зміїний, а не про те, кому він належить, оскільки не йдеться про вимогу відчуження на користь Румунії певної ділянки суші.

16 вересня 2004 р. - Румунія подала позов проти України до Міжнародного Суду ООН у спорі, що стосується встановлення єдиного морського кордону між двома державами у Чорному морі з метою розмежування континентального шельфу і виключних економічних зон, що їм належать.

Позиція України. Зміїний – це острів, бо зо Конвенцією з морського права 1982р.від останньої точки острова як державного кордону – 200км. Континентального шельфу.

Позиція Румунії. Зміїний- це скеля, бо в такому випадку держ.кордон рахується від останньої точки суходолу. Румунія стверджує, що Україна знехтувала принципами і процедурами і що метод делімітації, запропонований Україною під час переговорів, не відповідає відповідним положенням Додаткової Угоди 1997 р.

2008 – звернення Румунії в Гаазький суд щодо встановлення кордону.

2 лютого 2009 – Суд прийняв рішення

  1. Зміїний визнаний островом

  2. Його територія не впливає на поділ континентального шельфу

  3. Крайні точки: м. Тарханкут

гирло Дунаю

Результат. Поклади поділено 50% на 50%, в той час як Україна претендувала на 90%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]