Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

74 Та 81 урср на конфер в сан-франциско

Участь УРСР в установчій конференції ООН.

 В Сан-Франціско в США 25 квітня 1945 р. відкрилась установча конференція, що ма­ла створити міжнародну організацію безпеки.

Напружена робота йшла над основоположними документами майбутньої організації — Статутом, Реґламентом тощо. Уточнювалася структура організа­ції, головні органи, розміри внесків, принципи обрання непостійних членів Ради Безпеки.

Україну офіційно було запрошено до Сан-Франциско ЗО квітня 1945 р. Президія Верховної Ради УРСР затвердила делегацію на чолі з Народним комісаром закордонних справ України Д.Мануїльським.

Українська делегація 6 травня 1945 р. прибула до Сан-Франциско й активно прилучилася до роботи конференції. Вона зробила значний внесок у розробку положень Статуту ООН. Неабиякий міжнародний авторитет України засвідчує обрання Д.Мануїльського головою Першого комітету першої комісії конференції, який розробляв текст преамбули і перший розділ Статуту про цілі та принципи ООН. В інших комісіях плідно працювали члени української делегації І.Сенін, академік О.Палладій, професор В.Бондарчук. П.Погребняк, М.Петровський.

Д.Мануїльський, окрім виконання функцій безпосередньо на форумі, мав зустрічі з американською громадськіс­тю, провів прес-конференцію, роз'яснюючи внутрішній і зовнішній курс УРСР. Підвищенню престижу та значущості роботи делегації сприяла також активність її членів — українських вчених П.Погребняка та В.Бондарчука. Після завершення конференції вони на зворотному шляху відвідали Канаду, де мали зустрічі з громадськістю.

Конференція в Сан-Франціско, в якій узяли участь 50 держав, схваливши всі документи й назву об'єднання — "Організація Об'єднаних Націй", завер­шилась 26 червня 1945 р. підписанням Статуту ООН.

Президія Верховної Ради УРСР 22 серпня 1945 р. ратифікувала Статут ООН, а 24 жовтня ратифікаційна грамота України була передана на зберігання державі, на території якої був підписаний цей міжнародний документ. 24 жовтня 1945 р. Статут набув чинності. Цей день щорічно відзначається як День Об'єднаних Націй.

Звичайно, не слід перебільшувати внесок УРСР в успішну роботу конферен­ції. Основні проекти документів були підготовлені й узгоджені великими держа­вами на попередніх зустрічах. І найголовніше — делеґація УРСР виступала фактично як "гілка" делегації СРСР, одержуючи від неї вказівки й настанови.

Контроверсійна участь української дипломатії у формуванні й становленні ООН ускладнювалася проблемністю спроб узгодити позиції ідеологічно протилежних держав. Українська делегація у такій ситуації фактично підтверджувала свою залежність відвертою та постійною підтримкою Москви. Саме контроверсійність спричинилася до того, що було прийнято рішення про використання принципу одностайності під час голосування в Раді Безпеки. В іншому випадку, як стверджували у Москві, Києві та Мінську, добитися ефективності в прийнятті глобальних рішень на теми міжнародного миру та стабільності було б неможливо. Це й зрозуміло, оскільки будь-яке серйозне рішення, скажімо, західних членів РБ, на засадах більшості в разі обструкції СРСР чи Китаю не могло бути виконаним. І навпаки.

Не менш суттєві дискусії виникали і з приводу складу учасників установчої конференції Об'єднаних Націй. Фактичним приводом для згоди Заходу на прийняття УРСР у такій ролі стала позиція Рузвельта, переконаного, що "Україна була слабкою ланкою в радянській системі". Принагідне зауважимо, що проблеми суверенітету, по-перше, активно висувалися багатьма західними опонентами СРСР як такі, що потребують свого розв'язання. По-друге, Москва мало приховувала намір прикритися членством УРСР і БРСР в ООН, щоб відвернути можливі закиди на адресу своєї національної політики.

На установчій конференції ООН, детально розглянутій у попередньому розділі, особливе невдоволення СРСР, УРСР та БРСР викликали пропозиції окремих країн вирівняти членів новостворюваної міжнародної організації у правах, незалежно від того, до якої Групи держав вони належать — великих, середніх чи малих. Причому відповідна пропозиція Австралії" піддавалась обструкції під приводом того, що відбувалася нібито безпосередня підтримка таких пропозицій делегаціями "імперіалістичних держав", насамперед США та Великобританії. Насправді ж про означену ініціативу австралійської делегації можна говорити хіба що в провокативному контексті. Адже заздалегідь було зрозуміло, що ні американці, ні, тим паче, представники СРСР не зацікавлені в тому, щоб відбулося таке вирівнювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]