Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

Українсько-молдавський кордон

Вся довжина українсько-молдовського кордону становить 1222 км, з них — 29 км (2,4 % загальної довжини), через які виникла напруженість у відносинах двох країн.

до 1940 р. - частина Молдови (лівобережжя Дністра) входила до складу України як автономна республіка, а інша частина — до Румунії.

28 червня 1940 р. Румунія повернула Бессарабію СРСР

2 серпня 1940 р. була утворена Молдавська РСР, що до 1991 р. перебувала у складі Союзу РСР.

23 жовтня 1992 р. - Базовий Договір про добросусідство, дружбу та співробітництво, (ратифікований в 1996р.Причина: нерозв'язання територіального питання між країнами.

Зміст проблеми: З проголошенням незалежності між Україною і РМ з питань встановлення кордону виникли непорозуміння через географічні зміни у гирлі річки Прут(дунайське побережжя) і через побудову молдовською стороною широкомасштабного нафтового терміналу без згоди України, фактично із захопленням української території+ рухомі кордони у зв’язку з Придністровською проблематикою.

1 березня 1995 р- Угода про співробітництво з прикордонних питань. Початок роботи з делімітації і демаркації державного кордону. (це пришвидшило процес розподілення власності СРСР. Основний об’єкт суперечок-залізниця.)

14 липня 1995 р. – початок делімітації державного кордону між Україною і Республікою Молдова спільною українсько-молдовською комісією.

2 березня 1998 р - Директиви з делімітації державного кордону з Республікою Молдова, в яких зазначено:

-погодитись із пропозиціями молдовської сторони про визначення проекту лінії державного кордону в районі населеного пункту Бессарабяска південною окраїною цього населеного пункту із залишенням його (з рефрижераторним депо) на території Республіки Молдова тільки за умови передачі у власність Україні ділянки території населеного пункту Паланка, якою проходить (7,7 км) автомобільний шлях Одеса — Ізмаїл. При цьому межа державного кордону має визначатися північною стороною дороги, а земельна ділянка (975,5 га) може бути здана в оренду Молдові терміном на 99 років. Відтинок берегової лінії річки Дунай (375 м) має залишатися у власності України.

18 серпня 1999 p.- Двосторонній договір "Про державний кордон" з Республікою Молдова (ратифікований 2000р.) + додатковий протокол (Республіка Молдова передає у власність Україні ділянку автомобільної дороги Одеса — Рені в районі населеного пункту Паланка та земельну ділянку, по якій вона пролягає. На переданій ділянці діє юрисдикція України).

Результат. на автотрасі, яку передано у власність України, поставити прикордонні пости на початку і наприкінці дороги (7,7 км). Молдовський порт, за наполяганням Республіки Молдова, частково охопив і територію України, яку було передано в довгострокову оренду(99р.). Київ погодився також не розчленяти бессарабський залізничний вузол і додав до молдовської території ще 480 м на р. Дунай. Внаслідок, було втрачено землі, порушено безпековий баланс регіону, зявився новий конкурент на р. Дунай у галузі перевезення вантажів.

Придністров’я., Довжина кордону з невизнаною Придністровською Молдовською Республікою - 386 км. Це зона стратегічних та економічних інтересів України. Понад 80 % усіх імпортних товарів Придністровської Молдовської Республіки ввозиться з України. Готову металопродукцію також відвантажують через українські порти: Одесу та Іллічівськ. Транзит вантажів із Придністров'я до країн СНД територією України становить понад 80 млн. доларів (без транзиту енергоносіїв).

Водночас українсько-молдовський придністровський відрізок кордону є джерелом контрабанди, нелегального обігу товарами, нелегальної торгівлі зброєю, безконтрольного переміщення молдовського та українського населення через неврегульовані прикордонні ділянки.

2006. – встановлення нового модифікованого укр.-молд. кордону. Україна не пропускала товари без дозволу молдовської сторони. Для розв'язання складних питань тристоронніх відносин було залучено представників ОБСЄ та ЄС. Загострення двосторонніх відносин.

2010- початок процесу демаркації кордону.

На сьогодні неузгодженим залишається питання проведення демаркації центральної ділянки україно-молдовського державного кордону (Придністровський сегмент), ділянок в районі н.п. Джурджулешть (делімітаційні точки №№ 712-713) та в районі буферного гідровузлу Дністровської ГЕС-2, а також винесення на місцевість лінії державного кордону на між трьома делімітаційними точками.

39. Політика України щодо інтеграційних проектів на пострадянському просторі.

Інтеграційні проекти на пострадянському просторі:

  • СНД (див. пит. 54)

- ЄЕП ()

- Митний Союз (

- ОДКБ

  • ЄврАзЕС

  • ГУАМ

(дехто відводить сюди також і ШОС разом з ОЧЕС, проте входження в ці організації не пострадянських країн, на мою думку, є аргументом проти. Тому в даному питанні їх не розглядатиму)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]