Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zpu_shppory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
458.22 Кб
Скачать

36. Проблема кордонів України: стан та механізми її вирішення.

Сучасний стан та протяжність державного кордону України протяжність українського кордону становить близько 7 тисяч кілометрів (один з найпротяжніших в Європі).

Україна межує з сьома країнами:

  1. Польща,

  2. Словаччина,

  3. Угорщина,

  4. Румунія(проблемно)

  5. Молдова(проблемно)

  6. Росія (проблемно)

  7. Білорусь

Особливості делімітації та демаркації кордонів незалежної України З часу проголошення незалежності України у її відносинах із сусідніми державами постає питання кордонів.

  • 1991 Мінська угода щодо утворення СНД. Закріплено положення про взаємне визнання і поважання територіальної цілісності країн-учасниць Співдружності, недоторканості їх кордонів.

  • 1991 Заява Верховної Ради України 20 грудня 1991 р. з приводу Угоди про Співдружність незалежних держав зазначалося: "Кордон між Україною - з одного боку, та Росією і Білоруссю - з іншого, є державним кордоном України, який є недоторканим».

  • Догововір між Україною і Росією 1990 p.,

Високі Договірні Сторони відповідно до положень Статуту ООН і зобов'язань по Заключному акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів. (ст.2).

Високі Договірні Сторони будують відносини одна з одною на … суверенно рівності, територіальної цілісності, непорушності кордоні (ст. 3),

  • 1991 Закон України “Про державний кордон України” від 04.11.1991р (практична реалізація завдань щодо облаштування кордонів)

  • Указом Президента України від 16.12.1993р., що затвердив «Комплексну програму розробки державного кордону України»

  • Меморандум про співробітництво в охороні державних кордонів республіки Білорусь, Російської Федерації й України, підписаний главами держав у Москві 15 квітня 1994 р.

1. Охорона державних кордонів України, Російської Федерації і Республіки Білорусь з державами, що не входять у Співдружність Незалежних Держав, а також спільних державних кордонів буде здійснюватися з урахуванням забезпечення інтересів Сторін на умовах, що будуть визначатися відповідними двосторонніми або багатосторонніми угодами і домовленостями.

2. Для реалізації положень цього Меморандуму Сторони в тримісячний термін забезпечать узгодження і висновок двосторонніх і багатосторонніх угод і домовленостей.

3. До набрання чинності угод і домовленостей цей Меморандум розглядається як основа для взаємних практичних дій по охороні державних кордонів.

4. З метою строгого дотримання положень цього Меморандуму і реалізації укладених на його основі угод і домовленостей Сторони створять Спільну комісію.(витяг з Меморандуму 1994р.)

Договірно-правове оформлення державного кордону України

Україна – Білорусь.

1994 - Меморандум про співробітництво в сфері охорони державного кордону

1995- Договір про дружбу, співробітництво й добросусідство

  • визнання існуючих кордонів

  • відсутність територіальних претензій

1997- Договір про державний кордон між Україною та Білоруссю

Проте: Білорусь не має територіальних претензій до України, як не має подібних претензій і з української сторони. Ратифікації договору проблема фінансова. Після розпаду СРСР білоруські підприємства постачали українським суб’єктам господарювання свою продукцію за контрактами радянських часів. ВР не ратифікувала даний договір у зв’язку з проблемою боргів СРСР, бо оцінює укр..борг в 70 млн.дол. (200 млн.дол.=Білорусь; 50млн.дол. = Україна.) Зрештою, домовились про суму боргу в 134 млн.дол., проте Україна не поставила товари на виплачені Білоруссю гроші, адже вважає, що борг корпоративний, а не державний. Національними Зборами Республіки Білорусь до цього часу Договір про кордон не ратифіковано, що затримує позначення кордону на місцевості (демаркацію).

Сьогодні уряди знайшли механізм врегулювання: компенсації за рахунок постачань Білорусі української електроенергії за пільговими цінами.

Проблеми укр.-біл. кордону:

  1. необлаштування кордону ставить під сумнів підписання угоди з ЄС про спрощення безвізового режиму; угода про реадмісію осіб з ЄС 2008р. посилює проблему утримання нелегальних мігрантів, котрі проникають через держ. кордон.

  2. Постає проблема митного регулювання кордону.

2003 – Україна висунула пропозицію ратифікувати договір, при чому українська сторона бере на себе більшість витрат з облаштування кордону. Білорусь не погоджується.

2009- відбулось засідання українсько-білоруського міждержавного комітету. Досягли певних домовленостей:

  • Спільні напрями зовн.пол. стосовно ЄС

  • Інтенсифікація відносин з Грузією, Азербайджаном та Молдовою

  • Знову піднята тематика держ.кордону.

2010 - запланована зустріч Янукович-Лукашенко не відбулась.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]