Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник для сам. роботи новий.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Злочини проти особи: загальна характеристика

Злочини проти особи – це діяння, що безпосередньо посягають на належні особі права і блага.

Конституція України проголосила людину, її права і свободи найвищою соціальною цінністю. Згідно з цим конституційним положенням у новому кримінальному законодавстві значно посилена охорона прав особи.

Злочини проти особи поділяють на кілька груп: злочи­ни проти життя; злочини проти здоров'я і такі, що підда­ють небезпеці життя і здоров'я; злочини проти свободи, честі й гідності особи; злочини проти статевої свободи і стате­вої недоторканності; злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина.

Злочини проти життя:

1) вбивство, тобто протиправне умисне або необереж­не позбавлення життя іншої людини. Умисне вбив­ство за обтяжуючих обставин (вбивство двох або більше осіб, малолітньої дитини, заручника, вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, та ін.) є особ­ливо тяжким злочином;

2) доведення до самогубства. Об'єктивна сторона цього злочину – жорстоке поводження з потерпі­лим, шантаж, примус його до протиправних дій, сис­тематичне приниження людської гідності, внаслідок чого сталось самогубство або замах на самогубство;

3) погроза вбивством. Погроза вбивством є пси­хічним насильством щодо особи. Вона визнається злочином, якщо є реальні підстави побоюватися здій­снення погрози.

Злочини проти здоров'я:

1) тілесні ушкодження, тобто протиправне умисне або необережне заподіяння шкоди здоров'ю іншої лю­дини. За ступенем тяжкості розрізняють тяжкі, се­редньої тяжкості, легкі тілесні ушкодження;

2) побої і катування, під якими розуміють удари та інші насильницькі дії, що завдали фізичного болю і не заподіяли тілесних ушкоджень;

3) катування, тобто навмисне завдання сильного фі­зичного болю, фізичних чи моральних страждань з метою примусити потерпілого або іншу особу вчи­нити дії, які суперечать їхній волі.

До злочинів, що піддають небезпеці життя і здо­ров'я, належать навмисне зараження ВІЛ чи іншою не­виліковною інфекційною або венеричною хворобою, зали­шення в небезпеці, незаконна лікувальна діяльність, неза­конне здійснення дослідів над людиною, насильницьке донорство і деякі інші злочини.

Кримінальний, кодекс передбачає відповідальність за злочини проти свободи, честі й гідності особи, а саме: незаконне позбавлення свободи чи викрадення людини, умисну підміну дитини, торгівлю людьми, експлуатацію дітей, незаконне влаштування до психіатричної установи.

До злочинів проти особи належать злочини проти статевої свободи і статевої недоторканності, серед яких найбільш небезпечним є зґвалтування.

Демократизація суспільного і політичного життя Укра­їни закономірно викликала посилення кримінально-пра­вової охорони виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина. Кримінальний ко­декс визнає злочином умисне порушення таємниці голо­сування, порушення недоторканності житла, порушення таємниці листування та інших видів кореспонденції, пере­шкоджання законній професійній діяльності журналіста, безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пен­сії й низку інших діянь.