Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник для сам. роботи новий.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 4.6 Договір майнового найму, оренди, підряду, перевезення. Спадкове право.

ПЛАН самостійного вивчення теми

  1. Поняття і місце застосування майнового найму, порядок укладення.

  2. Договір оренди між організаціями: права та обов’язки сторін.

  3. Договір підряду: поняття, види, сторони, предмет договору, відповідальність сторін.

  4. Договір перевезення: поняття, загальна характеристика, види договорів.

  5. Міжнародні перевезення.

  6. Особливості прийняття вантажів від органів залізничного й автомобільного транспорту. Відповідальність сторін.

  7. Спадкове право: поняття, види спадкування.

[32] стор. 170-173; [6] стор. 249-260; [22] стор. 233-234; [37] стор. 123-125, 150-153, 170-174, 316-337, 347-349; [15] стор. 75-78; [6] стор. Кн..VI; [31] стор. 279-286; [12] стор. 494-504.

Кількість годин для самостійної роботи –3 (три)

Методичні вказівки

Згідно Цивільного кодексу України (ст. 759-786) визначити, що за договором майнового найму наймодавець зобо­в'язується надати найма­чеві майно у тимчасове користування за плату. В юридичній лексиці вживаються два терміни для озна­чення цього договору — «договір майнового найму» і «договір оренди», які мають майже однаковий пра­вовий зміст.

Сторонами договору є наймодавець і наймач, яки­ми можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Зміст договору полягає в передачі майна від наймодавця до наймача в тимчасове користування, а не у власність. Саме в цьому полягає головна відмінність договору майнового найму від договору купівлі-продажу. Другою його рисою є платний характер корис­тування. За цією ознакою договір майнового найму відрізняється від договору безоплатного користування майном.

Предметом договору майнового найму можуть бути лише речі індивідуально визначені та такі, що не мо­жуть бути знищені або істотно змінені в процесі ко­ристування ними, оскільки наймач при припиненні договору найму зобов'язаний повернути майно в тому стані, в якому він його одержав, з урахуванням нор­мального зносу, або у стані, обумовленому договором.

Договір майнового найму між громадянами на строк більше одного року повинен бути укладений у письмовій формі. Договір найму майна юридичних осіб повинен бути укладений у письмовій формі за винятком випадків, передбачених законодавством.

Строк договору майнового найму визначається за погодженням сторін, якщо інше не встановлено чин­ним законодавством. Коли договір майнового найму укладено без зазначення строку, він вважається укла­деним на невизначений строк, і кожна зі сторін впра­ві відмовитися від договору в будь-який час, попере­дивши про це в письмовій формі другу сторону за три місяці. У разі продовження користування майном після закінчення строку договору за відсутності запе­речень з боку наймодавця договір вважається понов­леним на невизначений строк і кожна зі сторін вправі в будь-який час відмовитися від договору, попередив­ши про це другу сторону за один місяць.

Договір майнового найму належить до двосторон­ніх, оплатних і консесуальних договорів.

Пропонується зразок договору майнового найму, який допоможе студентам чітко уявити собі цей вид договору.