Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_Укр Мова_2013.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Двнз «приазовський державний технічний університет»

Н. Півень, с. Артюх, г. Шелест

Українська мова

За професійним спрямуванням

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Маріуполь – 2013

УДК 378 (075.8)

ББК

Р е ц е н з е н т и: доктор технічних наук, професор В.В. Чигарьов

кандидат філологічних наук, доцент О.А. Щепка

кандидат філологічних наук, доцент Т.М. Наумова

Півень Н., Артюх С., Шелест Г. Українська мова за професійним спрямуванням [навчальний посібник] / Н. Півень, С. Артюх, Г. Шелест. – Маріуполь : ДВНЗ «ПДТУ», 2013. 138 с.

Навчальний посібник орієнтований на вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» і відповідає основним вимогам державного освітнього стандарту.

Він покликаний формувати мовну й мовленнєву професійну спрямованість у майбутніх фахівців у тісному та безпосередньому зв’язку з фундаментальними навчальними дисциплінами. Застосування міжпредметних зв’язків при вивченні української мови у вишах технічного профілю сприяє поглибленню знань студентів про українську мову й мовлення, систематизації та узагальненню їх основних мовних норм, допомагає опануванню особливостей спеціальної термінології з професійно орієнтованих дисциплін, що спрямовано на оволодіння лексикою майбутнього фаху, формування та розвиток умінь і навичок щодо оформлення професійної документації тощо.

Посібник може бути корисним як для викладачів, так і для студентів вишів технічних профілю.

Н. Півень, С. Артюх, Г. Шелест, 2013

Передмова

Розбудова сучасної національної системи освіти неможлива без досягнення якісно нового рівня у вивченні базових навчальних дисциплін, у тому числі й українською мовою. Сьогодні ми можемо говорити про широке впровадження української мови (україномовне телебачення, радіо; збільшення кількості періодичних видань, надрукованих українською мовою; відновлення забутих українських традицій; відродження культури українського народу тощо), та разом із тим актуальною залишається проблема функціонування й викладання української мови у вишах технічного профілю в умовах білінгвізму.

Автори навчального посібника на підставі проведеного соціологічного опитування студентів і викладачів вишів Донецької області (дисертаційна робота Півень Н.М. «Педагогічні умови забезпечення міжпредметних зв’язків ділової української мови з фундаментальними дисциплінами у підготовці бакалаврів технічного профілю»: Приазовський державний технічний університет – м. Маріуполь, Донецький національний технічний університет – м. Донецьк, Донбаська державна машинобудівна академія – м. Краматорськ, Донбаська національна академія будівництва й архітектури – м. Макіївка, Автомобільно-дорожній інститут Донецького національного технічного університету – м. Горлівка) пропонують навчальний посібник з української мови для студентів вишів.

Посібник спрямований на вивчення мови майбутньої спеціальності в тісному зв’язку з фаховими дисциплінами. Він включає суто мовний теоретичний і практичний матеріал, покликаний удосконалювати мовні й мовленнєві знання, уміння й навички, підвищувати культуру писемного й усного зв'язного мовлення з української мови у майбутніх фахівців.

Рекомендований посібник має чітку та доступну структуру, значну кількість вправ і тестових завдань на засвоєння набутих знань, а також вправи, які надають можливість студентам перевірити самостійно опрацьований навчальний матеріал. Кожна тема закінчується проблемними питаннями для самоперевірки, а також наявністю фахових текстів для самостійного перекладу. Під час виконання перекладу студенти можуть скористатися запропонованим згідно з напрямом спеціальності словником, що подається в кінці посібника.

Як фактичний матеріал автори пропонують тексти з каталогу навчально-методичної документації, рекомендованої для студентів ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет».