Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник для сам. роботи новий.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Зразок позовної заяви про відшкодування моральної шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду

До Мінського районного суду

м.Києва

позивач: Васильченко Іван Григорович,

яка мешкає за адресою ...

відповідач: Мінське районне управління

головного управління МВС

України у м. Києві,

юридична адреса...

вартість позову 50 000 грн.

Позовна заява

20 квітня 1996 року, приблизно о 4 годині ранку я проходив по вул. Героїв Дніпра. У дворі будинку №4 побачив чоловіка, який лежав на асфальті.

Я підійшов до нього, щоб переконатися, що з ним. Переконавшись, що у нього відсутні ознаки життя, я повідомив про це працівників міліції, які записали мої дані і повідомили про подію в районне відділення міліції

В цей же день мене затримали, а 23 квітня 1996 р. я був заарештований прокурором Мінського району м. Києва і мені було пред'явлено обвинувачення по ст. -94 КК України.

21 вересня 1996 року відносно мене кримінальна справа була закрита за відсутністю в моїх діях складу злочину. В цей же день мене звільнили із слідчого ізолятора, тобто я більше п'яти місяців був незаконно позбавлений волі.

У зв'язку з незаконними діями працівників органів попереднього слідства та прокуратури я був позбавлений конституційного права на навчання (до арешту я навчався на другому курсі СПТУ №6 м. Києва). Знаходження в місцях позбавлення волі привело до порушення моїх нормальних життєвих зв'язків, погіршення відносин з оточуючими людьми. По місцю проживання зі мною перестали вітатися сусіди, а на вулиці говорять, що я "вбивця", – у мене немає іншого виходу, як змінити місце проживання.

Окрім цього, підчас незаконного утримання в місцях позбавлення волі я захворів і після звільнення знаходився на лікуванні, але так і не відновив здоров'я.

Моральну шкоду, завдану мені незаконними діями працівників слідства Мінського РУГУ МВС України у м. Києві - незаконне пред'явлення мені обвинувачення у вбивстві, арешт та позбавлення волі протягом п'яти місяців і одного дня, - я оцінюю на суму 50 000 грн., яку повинно відшкодувати Мінське РУГУ МВС України у м. Києві.

На підставі ст. J40, 443Г ЦК України, ст. 13 Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду", керуючись пп. 3. 9 Постанови №4 Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди".

Прошу:

Стягнути з Мінського РУГУ МВС України у м. Києві моральну шкоду в сумі 50 000 гривень.

Додаток:

  1. Постанова про закриття кримінальної справи (копія).

  2. Постанова про звільнення з-під варти (копія).

  1. Лікарняний лист.

  2. Довідка з військкомату про стан здоров'я до арешту

  3. Відмова Мінського РУГУ МВС України у задоволенні поданого мною позову.

6. Копія позовної заяви.

25 жовтня 1996 р. Підпис (Васильченко І. Г.)

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте умови дійсності.

  2. Розкрийте поняття: „недійсний правочин”, „фіктивний правочин”, „удаваний правочин”, „нікчемний правочин”.

  3. Чому недійсний правочин не створює юридичних наслідків?

  4. Визначити види шкоди за ЦКУ.

  5. Назвіть незаконні дії, які завдають шкоду фізичній особі.

  6. Ким відшкодовується шкода, завдана малолітньою, неповнолітньою та недієздатною особами?

  7. Розкрийте поняття „джерело підвищеної небезпеки і відшкодування шкоди, завданої цим джерелом”.