Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_robot_nach_klasi_2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
910.34 Кб
Скачать

2.Перевірка домашнього завдання.

На попередніх уроках ми дізналися, що існує чимало цінностей українського народу. Які? ( Мова, обряди, традиції )

Вчитель. Крім свого практичного значення, українська хата мала ще й духовний образ. Завдяки цьому хата була для людини і храмом, і рідним краєм, і батьківщиною, і матір’ю.

- Діти, а як ви гадаєте, в чому кожен із нас відчуває першу потребу? ( В їжі та дахові над головою ). І сьогодні на уроці ми з вами будемо знайомитися ще з однією національною цінністю – національним харчуванням. Будемо говорити про національну їжу та здоров’я.

( Запис теми в зошити )

3.Сприймання і освоєння учнями нового матеріалу.

Вчитель. Не попливе рікою пароплав, не поїде не поїде по рейках тепловоз, не підніметься вгору космічний корабель, якщо двигун не отримає пального. Щоб рости, працювати, бігати, гратися необхідна енергія, сила.

Ця енергія виробляється організмом людини з їжі. Їжа – джерело енергії. Завдяки їжі наш організм підтримує постійну температуру, їжа потрібна організмові і як будівельний матеріал. Наша їжа не однакова за своїм складом і значенням для організму. До складу продуктів харчування входять: білки, жири, вуглеводи.

Білки Жири Вуглеводи

м’ясо, риба, яйця, мало рослинне, хліб, картопля,

молоко, квасоля масло вершкове крупи, фрукти

б удівельний матеріал тепло робота м’язів

нові клітини ріст людини зігрівання організму дихання фізична праця робота серця

Крім білків, жирів і вуглеводів люди повинні споживати вітаміни. Сьогодні можна купити вітаміни в аптеці, але можна і споживати їх з продуктами.

Вітаміни – це речовини, необхідні для життя людини, її росту, розвитку. Існує багато вітамінів. Для зручності їх називають буквами латинського алфавіту: А, Б, С. Вітамін А впливає на ріст дитячого організму, підвищує стійкість до інфекційних захворювань. Ці вітаміни містяться у маслі, молоці, яєчному жовтку, печінці, моркві тощо. Добова потреба у вітаміні А 1-2 г. (3 курячі яйця, 100 г масла, 50-70 г печінки).

Вітаміни групи В впливають на перебіг багатьох процесів обміну речовин та діяльності нервової системи. Ці вітаміни містяться в бобах, сої, квасолі, крупах, хлібі грубого помолу, капусті, цибулі, яблуках. Норма за добу складає до 2-х міліграм (200г лущеного гороху, 300г гречаної крупи). При дефіциті вітамінів групи В починається захворювання «бері-бері» (слабкість).

Інститут раціонального харчування закликає дотримуватися таких вимог харчування:

- Їжте 4-5 разів на день. Керуйтеся правилом: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові».

- Безладне харчування – шкідлива звичка.

- Дотримуйтеся вимог роздільного харчування – білки з вуглеводами не сумісні. А поодинці вони сумісні з живими продуктами (зеленню, фруктами, овочами соками, ягодами).

- Їсти треба помірно: «Від помірної їжі – сила, від непомірної – могила».

- Не захоплюйтеся солодощами та борошняними виробами.

Треба їсти свіжу й гарячу їжу, яка б не обпікала. Перша страва завжди повинна бути рідкою. Найкорисніша їжа – варена. Смажені та тушковані продукти важкі для організму. Харчування має бути повноцінним. Споживайте корисну й різноманітну їжу: молоко, молочні продукти, рибу, яйця, крупи, овочі, фрукти. Не забувайте про народну мудрість: «Чим довше жуєш, тим більше проживеш». А також і цей вислів: «Після їжі стій або пройди 1000 кроків».

Діти. Для того, щоб бути здоровим, треба дотримуватися певних правил харчування:

1. Дотримуватися режиму дня.

2. Їсти помірно. Краще недоїдати ніж переїдати.

3. Не захоплюватися солодощами. Це шкідливо для зубів, приводить до ожиріння.

4. Уникати вживання несвіжих продуктів.

5. Обов’язково їсти варену їжу.

6. Їсти різноманітну їжу. Не забувати про вітаміни.

7. Старанно пережовувати їжу.

8. Після їжі – активний відпочинок.

9. Обов’язково мити руки перед їжею.

Вчитель. Записати ці правила у зошит, а також придумати свої – це й буде вашим домашнім завданням. Сьогодні ми так багато говоримо про їжу, а які ж страви є традиційними для українців?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]