Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_robot_nach_klasi_2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
910.34 Кб
Скачать

Ігри на стежині „здоров’я”

Гра 1. Мисливці за ліками

Гравці діляться на 2-і команди. Команда „Дичина” та команда „Мисливці”. По наміченій доріжці йде команда „Дичина” і ховає в різних місцях лікарські рослини (напр., шипшину, м’яту, шавлію, калину, малину та ін.) – це дичина. Через декілька хвилин по тій же стежині (маршруту) відправляється на полювання друга команда й намагається відшукати заховану „дичину”. Ведучий дає на розшуки певний час (5-10 хвилин). За кожну знайдену лікарську рослину нараховується 2 бали.

Виграє та команда, яка швидше й більше знайде лікарських рослин.

Гра 2. Збери свій букет

Бажаючим, їх може бути 5-10 чоловік, пропонується зібрати букет із лікарських рослин. На це дітям дається 5 хвилин. Виграє той, хто найбільше всіх збере лікарських рослин і вірно назве їх. Оцінює відповіді журі.

Гра 3. Естафета здоров’я

В естафеті беруть участь дві команди та ведучий. Кожна команда придумує собі назву (бажано називатися якоюсь лікарською рослиною) та оздоровчий девіз (напр., здоровому – все здорово, в здоровому тілі – здоровий дух).

Команди стають в дві шеренги, один за одним. Ведучий роздає кожному картки з назвами лікарських рослин. Перед командами на певній відстані стоять столики, де розкладено рослини або їх малюнки. Після вигуку „Старт!” перші учасники біжать до столиків і беруть рослину, назва якої написана в картці. Потім повертаються до команд, передаючи естафету. Перемагає команда, яка швидше закінчить естафету та вірно назве лікарські рослини.

Гра 4. “Квітки” грають у м’яча

Кожний гравець вибирає собі назву якої-небудь лікарської рослини (напр., лопух, кропива, троянда, ромашка і т. ін.). „Квітки” стають біля стіни в одну лінію. Ведучий кидає м’яча в стіну й голосно кричить: ”Кропива, лови!” або „Подорожник, спіймай!”. Названа квітка повинна спіймати м’яча на льоту та кинути в стіну й назвати іншу квітку. Спіймати м’яча нелегко, якщо він впав, „квітки” розбігаються, а той, хто м’яча не спіймав, піднімає його з землі й кричить: „Квітки, стояти!” й пробує влучити в кого-небудь м’ячем. „Квітка”, в яку влучили, бере м’яч і також кричить: „Квітки, стояти!”, у свою чергу кидаючи м’яча в гравців. У такій манері йде гра. Але якщо гравець промахнувся і м’яч падає на землю, то він одержує штраф (напр., розповісти про свою „квітку”) або штраф придумують гравці.

Гра 5. Естафета „Чи знаєш ти лікарські рослини?” на стежині „Здоров’я”.

Учасники гри діляться на дві команди по 5 чоловік. Кожній команді треба пройти чотири етапи (тури) випробувань.

1 тур. „Брейн-ринг”. Ведучий швидко читає опис лікарської рослини, а команди по черзі повинні відгадати, що це за рослина. Кожній команді загадується по 5 рослин. Вірна відповідь оцінюється в 2 бали.

2 тур. Відгадай рослину. Командам пропонуються гербарії з 10 лікарських рослин, гравці повинні вірно назвати рослини. Вірна відповідь оцінюється в 2 бали.

3 тур. Ліки на стежині. Ведучий називає лікарські рослини. Команди повинні по черзі назвати, при яких захворюваннях застосовується ця лікарська рослина. Кожній команді пропонується 5 лікарських рослин. Вірна відповідь оцінюється в 3 бали.

4 тур. Розташуй на стежині. Ведучий дає кожній команді по 6 рослин (стільки зупинок на стежині „Здоров’я”). Їх потрібно вірно розташувати на стежині по зупинках. Кожна вірно розташована рослина оцінюється в 4 бали, враховується швидкість виконання завдання.

Цей етап можна проходити безпосередньо на зупинках у природі, а можна командам надати карти-схеми стежини ”Здоров’я”, де вони за допомогою позначок показують розташування лікарських рослин.

Гру та тури оцінює журі.

Назви зупинок:

Зупинка №1. „Лікарський город”.

Зупинка №2. „Ліки під ногами”.

Зупинка № 3. „Лікарський сад”.

Зупинка № 4. „Овочеве коло”.

Зупинка № 5. „Плодовий сад”.

Зупинка № 6. „Хвойна куртина”.

Зона відпочинку – Березовий гай.

Гра 6. Назви рослину.

Діти стають в коло, ведучий з м’ячем – у центрі цього кола. Ведучий кидає одному з учасників м’яча, той повинен спіймати й назвати одну з лікарських рослин, якщо не зможе, то він вибуває з гри. Виграє той, хто останнім залишиться в грі. Переможець нагороджується призом.

Гра 7. Лікарська абетка

На великому листі ватману малюють коло та ділять його на 30 частин. У кожний сектор вписують букву алфавіту. На середину кола кладуть пляшку, горлечко якої є вказівною стрілкою. Гравці стають в коло й по черзі крутять пляшку. На яку букву покаже стрілка, на ту й треба назвати лікарську рослину. Виграє той, хто назве більше рослин. Переможець нагороджується призом.

Гра 8. Зелена лікарня

Керівник гуртка роздає дітям картки з назвами хвороб. Один з вихованців обирається „лікарем” зеленої лікарні. Гуртківці по черзі називають „лікарю” свої хвороби, а він призначає їм лікування лікарськими рослинами. Як тільки „лікар” помиляється, на його місце стає той, кому він призначив невірне лікування. Гра продовжується. Найкращий „лікар” той, хто вилікує більше хворих

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]