Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

320. Класифікація злочинів проти особи

, Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини, Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, Вбивство через необережність, Доведення до самогубства, Умисне тяжке тілесне ушкодження, Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, Умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання, Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, Умисне легке тілесне ушкодження, Побої і мордування, Катування, Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження, Погроза вбивством, Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, Неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, Зараження венеричною хворобою… Злочини проти волі, честі та гідності особи Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, Захоплення заручників, Підміна дитини, Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, Експлуатація дітей, Незаконне поміщення в психіатричний заклад Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи Зґвалтування, Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, Примушування до вступу в статевий зв'язок, Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, Розбещення неповнолітніх.

321. Класифікація злочинів проти життя, здоров’я, волі і гідності особи

Злочинами проти здоров'я називаються суспільно небезпечні умисні чи необережні дії (або бездіяльність), спрямовані на заподіяння шкоди здоров'ю іншої особи. Спрямованими на заподіяння шкоди здоров'ю визнаються лише ті злочини, безпосереднім головним об'єктом яких є здоров'я іншої особи (потерпілого). Злочини проти волі, честі та гідності особи Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, Захоплення заручників, Підміна дитини, Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, Експлуатація дітей, Незаконне поміщення в психіатричний заклад

322. Криміналістична характеристика злочинів проти життя, здоров’я, волі і гідності особи

Основні елементи криміналістичної характеристики таких злочинів: Спосіб вчинення вказує на особу злочинця і дозволяє висувати версії, орієнтує слідчого на комплекс слідів і речових доказів, що можуть бути виявлені у процесі розслідування. Спосіб приховування: знищення слідів злочину; приховування чи знищення знарядь і засобів; інсценування під нещасний випадок чи самогубство; знищення трупа (спалювання, утоплення, розчленування, закопування); спотворення трупа з метою приховування особи потерпілого. Час, місце та обстановка події злочину — це найчастіше безлюдна місцевість чи квартира, в якій потерпілий може бути один. Місце злочину, як і обстановка, є надзвичайно важливим джерелом інформації, бо воно містить велику кількість слідів і речових доказів, що визначають напрям розслідування і висунення слідчих версій. «Слідова картина» події (сліди злочину). «Слідову картину» утворюють обставини і сліди події злочину. Особа злочинця. Соціальний і психологічний портрет злочинця (наркомани, психи). Особа потерпілого. Особа потерпілого дозволяє висунути версії щодо вбивці, мотивів учинення злочину, в окремих випадках щодо віктимної поведінки потерпілого.

344. Напрямок розслідування та планування на етапах слідства Однією з важливих умов швидкого і повного розслідування злочинів є його планування. За змістом--це пізнавальний процес, що має на меті виявити всі необхідні обставини події, яка розслідується, встановити істину в справі. За змістом планування складається з таких елементів: визначення обставин і питань, що підлягають з'ясуванню, кола необхідних слідчих дій і доручень органам дізнання, термінів їх проведення. Отже, план розслідування дозволяє на кожному етапі слідства відповісти на питання про те, що, як і коли найдоцільніше з'ясувати для розкриття злочину. Планування здійснюється з точним дотриманням законності за розробленими криміналістикою правилами. Головними його принципами є індивідуальність і динамічність.

345. Використання спеціальних знань і технічних засобів слідчим, прокурором-криміналістом і судом відрізняється від інших форм їх застосування своєю процесуальною і криміналістичною спрямованістю на збирання, фіксацію, дослідження і використання фактичних даних про обставини конкретного злочину і винність причетних до нього осіб, процесуальний порядок проведення слідчих (судових) дій. Слідчий (прокурор-криміналіст) застосовує свої професійні криміналістичні знання, прийоми, методи і засоби криміналістичної техніки з метою знаходження, фіксації і вилучення доказів. Умови їх застосування і отриманий результат фіксуються в протоколах слідчих дій, а також криміналістичними способами фіксації (у вигляді фотознімків, зліпків, схем, звуко- і відеозапису тощо), які разом з протоколом мають значення процесуального джерела відомостей про встановлені факти.

346. Форми профілактичної діяльності різняться за етапами розслідування злочинів. На етапі порушення кримінальної справи орган дізнання і слідчий виконують профілактичну роботу обмеженими процесуальними засобами: за допомогою бесід, попереджень, контролю за рухом та розподілом матеріальних засобів (якщо у вчиненій події відсутні ознаки злочину, вживають адміністративних заходів).Основна робота з профілактики здійснюється на наступному етапі розслідування, коли зібрано всю інформацію, досліджено механізм злочину і встановлено його причини. Наприклад, дотримуючись принципу збереження таємниці слідства, на цьому етапі слідчий рідко виступає перед колективом, де вчинено крадіжку, і не розкриває способи її вчинення. Він найчастіше вносить подання і ще до кінця слідства зобов'язує керівництво організації ліквідувати причини таумови вчинення злочину (встановити охоронну сигналізацію, посилити пропускний режим, огородити територію, освітити конкретні ділянки території сховища чи складу тощо).На заключному етапі розслідування судового розгляду організовуються виїзні сесії суду на виробництві, вносяться подання, окремі ухвали та ін.