Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

148. Поняття технічної підробки підпису.

Технічна підробка підпису передбачає наслідування почерку особи, від імені якої виконується підпис, або використання різних технічних пристосувань. Способами підробки підписів є такі:

- утворення підпису шляхом звичайного наслідування іншій особі;- копіювання підпису на просвіт;- передавлювався через копіювальний папір;- передавлювався дійсного підпису загостреним предметом на інший документ з наступною обвідкою;- виготовлення з дійсного підпису факсиміле (точне відтворення підпису фотомеханічним способом; підписи, нанесені за допомогою факсиміле, мають мікроструктуру штрихів, специфічну для металевих кліше);- використання комп'ютерних можливостей сканування дійсного підпису з наступною комп’ютерною розпечаткою на документі..

149. Ознаки технічної підробки підписів і способи їх виявлення.

Ознаки технічної підробки підпису охоплюють: сліди зупинок пишучого приладу у вигляді стовщень або надривів штрихів, нетвердість рухів, наявність у штрихах і біля них часток іншого барвника, звивистість і тупі закінчення штрихів, підрисовку штрихів, вдавлені борозенки, які не завжди співпадають з чорнильною обводкою та ін.

У процесі дослідження підпису необхідно встановити дійсний він чи підроблений. Під час експертизи підписів вирішуються такі типові питання: чи не скопійовано даний підпис з якого-небудь підпису за допомогою технічних засобів, якщо так, то яких саме; чи не скопіювало підпис на досліджуваному документі з якого-небудь підпису, поданого для порівняння.

Під час експертизи досліджуваний підпис рекомендується порівнювати із зразками підписів особи, від імені якої він виконаний. Експерту подаються вільні (6-8) та експериментальні (до 10) зразки підписів цієї особи.

150. Сучасні можливості технічної експертизи документів, порядок підготовки матеріалів до дослідження.

Технічною експертизою документів можна дати відповідь на такий перелік завдань.

Установлення фактів і способів унесення змін до документів (підчистка, травлення, дописка, переклеювання фотокарток, літер тощо) та виявлення їх первинного змісту. Виявлення залитих, замазаних, вицвілих та інших слабко видимих або невидимих текстів (зображень) на різних матеріалах, а також текстів (зображень) на обгорілих та згорілих документах за умови, що папір, на якому вони зображені, не перетворився на попіл. Установлення виду та ідентифікація приладів письма за штрихами. Визначення відносної давності виконання документа або його фрагментів, а також послідовності нанесення штрихів, що перетинаються. Установлення цілого за частинами документа. Установлення документа, виготовленого шляхом монтажу із застосуванням копіювально-розмножувальної та комп'ютерної техніки. Ідентифікація особи, яка надрукувала машинописний текст, виготовила зображення відтиску печатки за особливостями навичок виконавця.

151. Підготовка спалених документів до експертизи, сучасні можливості їх експертного дослідження.

Обвуглені документи рекомендуєтья зафіксувати розчином силікатного клею, цукру, лаком для волосся. Не слід намагатися розпрямити документи. Обвуглені об’єкти належить акуратно вилучити і упакувати в коробку, стіни якої слід спочатку помазати клеєм і вистелити ватою. Помістивши шар обвуглених об’єктів їх перекривають ватою, потім в ящик кладуть ще один шар документів та закривають кришкою вистеленою ватою.