Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

294.Інф та наук-практ джерела крим-ної методики

Джерелами криміналістичної методики є: - Право; - Практика боротьби зі злочинністю; - Наука. Їх положення дали початок і живлять сучасний розвиток даного розділу криміналістики. Норми права визначають загальні умови кримінального судочинства і тому лежать в основі вироблення загальних положень криміналістичної методики і кожної приватної криміналістичної методики окремо. Вивчення практики розкриття, розслідування та запобігання злочинів сприяє виробленню ефективних рекомендацій з розслідування окремих видів злочинів. Наукові знання і насамперед положення попередніх частин крим-налістікі та інших галузей наук, дозволяють найбільш ефективно вирішувати проблеми боротьби зі злочинністю, і зокрема розслідування злочинів.

Інколи сюди ще відносять: організаційно-методичні, інформаційно-теоретичні і методологічні основи. До першого і другого з них належать вивчення та узагальнення слідчої практики, вивчення способів вчинення злочинів, методи розкриття та розслідування, що дозволяє формулювати принципи методики, розробляти криміналістичну характеристику, класифікувати злочини. Третє джерело — методологічні основи, їх суть полягає в установленні на основі пізнання механізму здійснення і класифікації злочинів закономірних зв'язків між елементами криміналістичної характеристики, формуванні нових методіврозкриття та розслідування злочинів, розробки програм та алгоритмів діяльності слідчого в типових ситуаціях.

295. Ст-ра крим-ної методики

Методика розслідування складається із двох основних частин: 1) загальні наукові положення (поняття, задачі, методика, зміст та структура) 2) окремі методики (розслідування окремих видів злочинів). Названі частини складають структуру криміналістичної методики, яку необхідно відрізняти структури окремих методик, розслідування різних видів злочинів, наприклад убивств, дорожньо-транспортних злочинів, крадіжки тощо.

296. П-ття методики розслід окремого злоч

Методика розслідування окремих видів злочинів являє собою систему оптимальних прийомів і засобів діяльності слідчого в специфічних умовах розслідування різних видів злочинів, розроблену для найкращого вирішення задач слідства на певній теоретичній і методичній основі з урахуванням кримінально-процесуальних вимог кримінально-правової і криміналістичної характеристик злочинів.

Зміст методики розслідування окремих видів злочинів складається з двох груп питань. Одна група складається з загальних вихідних теоретичних і методичних положень, які стосуються криміналістичної характеристики злочинів, принципів підходу до розробки засобів розслідування, структури розслідування і змісту його частин. Інша група являє собою методичні питання розслідування конкретних видів злочинів, що реалізують загальнотеоретичні, методичні положення і рекомендації криміналістичної техніки і слідчої тактики в специфічних умовах розслідування різноманітних злочинів.