Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

228. Поняття, види і принципи тачних операцій.

Тактична операція – це комплекс слідчих дій, оперативно-розшукових, організаційних та інших заходів, спрямованих на досягнення з урахуванням наявної у к/с ситуації завдань щодо розслідування злочинів і об”єднаних загальним (спільним) задумом та реалізованих під єдиним керівництвом у відповідності з раніше складеним планом. На відміну від тактичної комбінації як комплексу тактичних прийомів у рамках однієї слідчої дії, тактична операція може осягати кілька взаємопов”язаних слідчих дій та інших заходів, наприклад :слідчі дії;оперативно-розшукові заходи...

Необхідною умовою розгляду т/о як одного цілого, як комплексу є виявлення внутрішньосистемних зв”язків даного утворення.

Системний аналіз т/о дозволяє виділити такі види зв”язків :

- за метою т/о (всі заходи в кінцевому результаті повинні бути направлені на її досягнення);

- за змістом особистої методики доказування;

Зрештою будь-яка тактична операція спрямована на збудування певної системи доказування за :

- послідовністю проведення тих чи інших заходів;- часом та місцем її проведення;- єдиним змістом т/о, якщо навіть окремі елементи її виконуються різними посадовими особами, що узгодили головні параметри спільної діяльності; - відображення змісту окремих дій в одному погодженому плані;- організацією роботи співробітників, залучених до проведення т/о : забезпечення всіх різноманітних видів в середині т/о за умови необхідної організації взаємодії слідчого з працівниками інших служб органів внутрішніх справ.

Зрештою будь-яка тактична операція спрямована на збудування певної системи доказування за :

- послідовністю проведення тих чи інших заходів;- часом та місцем її проведення;- єдиним змістом т/о, якщо навіть окремі елементи її виконуються різними посадовими особами, що узгодили головні параметри спільної діяльності;- відображення змісту окремих дій в одному погодженому плані;- організацією роботи співробітників, залучених до проведення т/о : забезпечення всіх різноманітних видів в середині т/о за умови необхідної організації взаємодії слідчого з працівниками інших служб органів внутрішніх справ.

229. Підготовка до проведення тактичних операцій.

Зрештою будь-яка тактична операція спрямована на збудування певної системи доказування за :

- послідовністю проведення тих чи інших заходів;- часом та місцем її проведення; єдиним змістом т/о, якщо навіть окремі елементи її виконуються різними посадовими особами, що узгодили головні параметри спільної діяльності;- відображення змісту окремих дій в одному погодженому плані; - організацією роботи співробітників, залучених до проведення т/о : забезпечення всіх різноманітних видів в середині т/о за умови необхідної організації взаємодії слідчого з працівниками інших служб органів внутрішніх справ.

230. Поняття тактичної комбінації.

Тактична комбінація – поєднання (сполучення) тактичних прийомів в рамках однієї із слідчих дій з метою вирішення конкретного завдання у відповідній ситуації.

Класифікація т/к :

  1. За видами слідчих дій, у рамках яких проводяться т/к;

  2. За тактичними завданнями, які вирішуються під час їх проведення (систему т/завдань);

  3. За змістом т/к:

а) т/комбінації, направленні на забезпечення повноти виявлення та закріплення слідів б) т/комбінації, пов”язані з забезпеченням необхідних для проведення слідчої дії обставин, які поділяються у свою чергу :

- т/к, націлені на відтворення такої обстановки, коли потерпілий чи свідок може пригадати окремі обставини-т/к, покликані усувати або нейтралізувати нег. наслідки суперечливої ситуації- т/к, направлені на попередження можливих спроб обв. (підозр.) здійснювати втечу під час проведення окремої слідчої дії в) тактичні комбінації як засіб психологічного впливу слідчого на обвинуваченого (підозрюва), які протидіють встановленню істини у справі.