Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

234. Етапи планування окремих слідчих дій.

Планування окремої слідчої дії включає три стадії :

- визначення часу, місця проведення, кінцевої мети та змісту майбутньої слідчої дії, кола питань, які треба з”ясувати та обставин, що потребують встановлення

- встановлення (вибір) конкретних ресурсів – інформаційних, психологічних, технічних, що знаходяться у слідчого, та визначення їх співвідношення з конкретною метою, якої необхідно досягти.

- безпосереднє розроблення організаційно-тактичного змісту слідчої дії із визначенням послідовності застосування тактичних прийомів та тактичних операцій.

235. Форми планів розслідування. Форми планування:усна та письмова.

236. Планування за бригадним методом розслідування у багато епізодичних справах.237. Форми планування окремих слідчих дій.

238. Загальні положення тактики огляду місця події.

Слідчий огляд – це передбачена ст. КПК України слідча дія, яка полягає у безпосередньому сприйнятті, дослідженні й фіксації слідчим об’єктів з метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з’ясування обставин розслідуваної події.

Принципи:-принцип єдності /спільності/ керівництва оглядом, так звана единоначальність у проведенні огляду.

-Своєчасність /або невідкладність/.-Об’єктивність /неупередженість/.-Повнота огляду.-Планомірність /системність/.-Цілеспрямованість.-Задоволення потреби у використанні н-т-засобів, методів і допомоги спеціалістів, та допомоги громадськості.-Безпечність проведення с/огляду.-Залучення до огляду співробітників оперативних підрозділів і використання інформації, отриманої оперативним шляхом.-Дотримання криміналістичних правил поводження з оглядуваними об’єктами.

Завдання огляду місця події можуть бути:

1. вивчення й фіксація обстановки місця події з метою з’ясування характеру і мехаізму події;

2. виявлення та вилучення слідів злочину, які у подальшому можуть слугувати речовими доказами у справі;

3. з’ясування ознак, що характеризують осіб, учасників вчинення злочину /їх кількість, наближений вік, фізичні дані, наявність у них певних звичок, навиків, психічних відхилень, а також обізнаності їх про життєвий устрій, розпорядок роботи потерпілому тощо/;

4. фіксація особливостей, притаманних потерпілому чи іншим об’єктам посягання;

5. встановлення обставин, що відображають об’єктивну сторону злочину: час і спосіб його вчинення, дії злочинця на місці події, наслідки злочину, наявність зв’язків між діями злочинця та його наслідками;

6. виявлення ознак, що вказують а мотиви та цілі вчиненого злочину;

239. Учасники, етапи і об’єкти огляду.

Розрізняють три етапи огляду місця події:

  1. підготовчий етап;

  2. робочий /дослідницький/ етап;

  3. заключний /завершальний/ етап.

Підготовчий етап охоплює дві стадії:

  1. підготовка слідчого до виїзду на місце події;

  2. дії слідчого на місці події до початку робочого етапу.

Після закінчення підготовчого етапу розпочинається власне огляд місця події – його робочий (дослідницький) етап, котрий свою чергу складається з двох стадій:

а) загальний огляд (статична стадія);

б)детальний огляд (динамічна стадія).

Статична стадія складається:

  1. ознайомчо-орієнтаційна підстадія;

  2. статично-оглядова підстадія (статичної стадії робочого етапу).

Підготовчий етап охоплює дві стадії:

1)підготовка слідчого до виїзду на місце події;

2)дії слідчого на місці події до початку робочого етапу.

Об’єктами слідчого огляду можуть бути:

1)будь-які фрагменти матеріального середовища;2)речові об’єкти;3)матеріально фіксовані сліди,4)тіло живої людини.

Учасників огляду місця події умовно можна поділити на 5 груп.

Відповідальним за проведення огляду, як вже наголошувалось, є слідчий чи інша особа, у провадженні якої перебуває справа, або якій доручено виконання цієї слідчої дії.

Якщо у зв’язку з подією злочину, огляд розпочав оперативний працівник, а під час огляду прибув слідчий цього ж відомства, керівництво переходить до слідчого.

Оперативний працівик у цій ситуації виконуватиме доручення слідчого.˚Наступна група учасників – це працівники міліції та спеціалісти. Працівники міліції забезпечують охорону та дисципліну на місці проведення слідчої дії, допомагають у встановленні свідків та очевидців.Вживають оперативні заходи до виявлення й затримання підозрюваних, встановлення потерпілих, обмінюються інформацією, отриманою в ході огляду, вирішують разом зі слідчим інші завдання.

Вони покликані допомагати слідчому у вирішення питань, що вимагають спеціальних знань у тих чи інших сферах науки, техніки, мистецтва.

˚Третя група учасників – особи, що присутні на огляді.

Це поняті та представники закладів, установ, організацій, у яких проводиться огляд.

Участь понятих регламентується законом: ними можуть бути особи, не зацікавлені в результатах розслідування справи, що здатні за своїм інтелектом та фізичними можливостями сприймати й розуміти значення всіх дій, виконуваних під час слідчого огляду.

Для того, що не відчувати труднощі з підбором понятих у безлюдних місцевостях, а також щоб не допустити залучення до справи понятими заінтересованих осіб, а також завчасного розголошення даних про хід розслідування, а саме огляду, понятих доцільно підбирати до початку слідчого огляду /особливо до виїзду на місце події/.

Присутність представників ю/осіб, на території яких проводиться огляд, бажано тому, що вони можуть дати пояснення, надати необхідні документи, провести до потрібного місця, відкрити приміщення, організувати допоміжні роботи, надати іншу допомогу.

˚Четверта частина учасників – потерпілі, свідки, підозрювані, обвинувачені та захисники тощо.

Перераховані учасники к/процесу можуть бути корисними і необхідними хоча б тому, що вони більше за інших обізнані про об’єкт огляду, а також тому, що частина із них має бажання допомогти слідчому встановити істину, виконати роботу без порушень закону тощо.

  • Захисник допускається до огляду тільки після його вступу у справу,

5 група учасників – допоміжний персонал.

Його завдання – надавати допомогу технічну: розбір завалів, розкопки, водолазні роботи – огляди, охорона місця тощо.