Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

95.Класифікація слідів.

Найзагальніша класифікація з — поділ слідів на три групи:

• сліди-відображення передають зовнішню будову тієї частини слідоутворюючого об'єкта, яка контактує з матеріалом, що сприймає сліди;• сліди-предмети — матеріальні об'єкти особистого, побутового, виробничого призначення, залишені на місці події чи винесені звідти;

• сліди-речовини — частинки лакофарбових покриттів, потожирової речовини, сипких, рідких та газоподібних тіл, які залиша­ються на предметах на місці події чи зникають звідти.

За видом об'єктів, що утворюють сліди, розрізняють сліди люди­ни, зброї, знарядь, інструментів, виробничих механізмів, транспорт­них засобів; за механізмом утворення — сліди нашарування, відшарування, локальні, периферичні, об'ємні та поверхневі. Слід нашарування утворюється в результаті відокремлення частинок від об'єкта, І утворює сліди та нашарування їх на об'єкті, який сприймає сліди, Слід відшарування утворюється внаслідок відокремлення частинок від об'єкта, що сприймає сліди.

За зоною взаємодії (контакту) об'єктів сліди поділяють на ло­кальні та периферичні. Локальний слід утворюється в місці контакті,; периферичний — за його межами.

За ступенем деформації поверхні, що сприймає сліди, розрізняють сліди поверхневі та об'ємні. Об'ємні сліди утворюються в разі руй­нування об'єкта або його пластичної деформації. Поверхневі сліди поділяються на забарвлені та безбарвні. Забарвлені можуть бути на­несені барвником; вони бувають слідами нашарування та відша­рування. Безбарвні сліди утворюються безбарвною речовиною (на­приклад, потожировою).

Безбарвні сліди, у свою чергу, поділяються на видимі, маловидимі (слабовидимі), тобто такі, що спостерігаються за певних умов (на­приклад, на просвіт при боковому освітленні), і невидимі, тобто такі, які неможливо виявити не тільки візуально, а й за допомогою оптич­них засобів (лупи, мікроскопа).

96. Загальні правила виявлення, фіксації та вилучення слідів.

Матеріальні сліди виявляють, фіксують і вилучають під час огля­ду місця події. Методи та засоби виявлення і фіксації слідів залежать від виду поверхні та матеріалу об'єкта, що сприймає їх. Для виявлен­ня слідів застосовують візуальні прийоми огляду — на просвіт, у ко­сому, розсіяному, затемненому світлі; інструментальні прийоми вияв­лення слідів — огляд у концентрованих променях світла, з лупою, мікроскопом та іншими приладами; спеціальні засоби для виявлення невидимих слідів — магнітні та феромагнітні порошки, хімічні препа­рати, випромінювання — ультрафіолетових, інфрачервоних, рентге­нівських, радіоактивних, лазерних джерел тощо.

Засобами фіксації слідів, виявлених на місці події, є протоколюван­ня, фотографування, копіювання, моделювання, вилучення предмета разом зі слідом. Оглядаючи предмет з метою виявлення слідів, необ­хідно дотримуватись такої послідовності:

першими фіксувати сліди запаху та мікрочастинок; виявляти та фіксувати невидимі сліди пальців рук, сліди кон­такту;

останніми фіксувати видимі сліди;

забороняється наносити сторонні сліди на об'єкт, що утворює сліди;

якщо фіксація сліду пов'язана з ризиком його пошкодження, предмет вилучають разом зі слідами; забезпечувати збереження слідів та їх копій від пошкоджень.