Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

242. Використання науково-технічних засобів у слідчому огляді.

Одним із (способів) методів фіксації місця події є фотозйомка і відеозапис. Традиційними видами фотозйомки є орієнтовна, оглядова, вузлова, детальна.

Орієнтовна фотозйомка передбачає зйомку місця події разом з прилеглими будівлями, приміщеннями, об’єктами. Вона виконується, як правило, панорамним методом (лінійна і кругова панорама).

Оглядова фотозйомка ставить за мету сфотографувати об’єкт без прилеглої території.

Вузлова фотозйомка має за мету фіксування окремих вузлів місця події, які є найбільш важливими для розслідування і зосереджують значну кількість слідів (злом дверей і знаряддя злому, труп і пістолет, що лежить поруч).

Крім цих видів застосовується детальна фотозйомка, що має за мету фіксацію окремих слідів або речових доказів у масштабі. У випадках, коли на місці події знайдені сліди або речові докази (дрібні частки, сліди рук) і вони не можуть бути вилучені внаслідок різних причин, виконується крупномасштабна фотозйомка.

Поряд з фотозйомкою може бути проведений відеозапис. Він застосовується у випадках, коли подія ще не завершена (пожежа, екологічна катастрофа, автопригода), або в інших випадках, коли слідчий вважає це за потрібне.

Застосування лупи, світофільтрів, ультрафіолетових освітлювачів, запилюючих порошків до результатів, уявного аналізу у багатьох випадках додає деяку кількість виявлених ознак, правильна оцінка котрих багато в чому визначає можливість розгляду знайденого як речового доказу.

243. Роль спеціалістів в слідчому огляді.

Вони покликані допомагати слідчому у вирішення питань, що вимагають спеціальних знань у тих чи інших сферах науки, техніки, мистецтва.

На етапі розслідування злочину слідчий і спеціаліст разом аналізують отримані на початковому етапі розслідування злочину дані про подію злочину та можливих його учасників на підставі отриманої кожним із них інформації. На основі такого обміну інформацією розроблюються та висуваються слідчі версії, узгоджуються заходи для їх перевірки, визначаються конкретні виконавці та розроблюється узгоджений план розслідування справи.

244. Поняття негативних обставин та їх роль для розпізнання інсценування злочинів.

Негативні обставини – це реальні явища у вигляді матеріальних відображень /хоча можуть проявлятись і як ідеальні відображення у вигляді специфічних показань чи поведінки/ певних супутніх злочинним діянням процесів, котрі своєю наявністю чи відсутністю на місці події, за своїм розміщенням, локалізацією або іншими суттєвими ознаками не відповідають встановленим фактичним даним, суперечать механізму розвитку події.

Негативні обставини можуть виникати внаслідок випадковостей, помилкових діянь злочинців чи інших учасників події, або ж навіть навмисних дій осіб, заінтересованих у протидії розслідуванню.

Саме негативні обставини особливо є цінними для викриття цих інсценувань злочинів, тобто штучного створення особою, заінтересованою у відповідному /бажаному для неї/ завершенні розслідування, обстановки, що не відповідає фактично відбутому на цьому місці події.

Негативні обставини, що можуть бути виявлені під час огляду місця події за своїм характером можуть бути поділені на дві групи: 1) пов'язані з відсутністю слідів, які у зв'язку з аналізом обставин мають бути, і 2) пов'язані з наявністю слідів у разі, коли природний перебіг подій не передбачає їх.Під час огляду трупа-странгуляційна борозна мала посмертний характер,тому настання смерті не є наслідком самогубства. Подібні обставини є негативними і свідчать про інсценування події. Наявність слідів лещат на замку, дужку якого перепиляно за заявою потерпілого, також є негативною обставиною-наявність слідів, яких за природним розвитком події не повинно бути. Порушення логіки розвитку подій в 1 і 2 випадках є показником інсценування події (у 1 випадку -відсутність належних слідів, у 2 -наявність їх там, де вони не повинні бути). На такі суперечності слід звертати увагу при зіставленні характеру події і тих версій, які виникають у процесі огляду місця події, окремих слідів і речових доказів. До негативних обставин можуть бути віднесені й такі, як невиправдано ускладнена картина події, а саме: безліч розкиданих речей, що не обумовлено метою події; надмірне пошкодження тих чи інших предметів обстановки; ви¬везення значної кількості викраденого майна за час, протягом якого це неможливо зробити.