Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

185. Поняття функціональних ознак зовнішності.

З анатомічними ознаками тісно пов'язані функціональні ознаки. Хоча вони і є різними за своїм вираженням, однак у деяких випадках одна виступає причиною, наслідком іншої. Тут простежується зв'язок органа і функції. Скороченість однієї ноги – анатомічна ознака, а в результаті цього кульгавість – це функціональна ознака. Ці два види ознак зовнішності особи взаємо пов'язуються між собою і в інших подібних випадках.

Функціональні (динамічні) ознаки є загальними; вони характеризують людину як живу динамічну систему. Функціональні ознаки проявляються насамперед у русі. До функціональних ознак належать хода, міміка, жести, мова, голос, спосіб поведінки, навички злочинної професійної діяльності (способи злому, відкривання замків, проникнення у сховище, вчинення вбивства).

186. Поняття особливих прикмет зовнішності.

Особливі прикмети — це особливості зовнішності, що рідко зустрічаються й різко вирізняють одну людину з-поміж інших через їх неповторність і незвичність. До них належать невідповідності розміру окремих частин тіла (рук, ніг, голови, носа, вух тощо); кольорові аномалії, тілесні нарости, шрами, татуювання, викривлення хребта, горб, родимки, бородавки, особливості ходи, жестикуляції, мови, голосу тощо.

Особливі прикмети можуть бути помітні, тобто такі, що очевидно спостерігаються, кидаються в очі. У такому разі їх називають помітними ознаками. Вони, як правило, розташовані на відкритих частинах тіла, тому з першого погляду привертають увагу незвичайністю (форма, розмір, колір). Помітні ознаки дають змогу одразу ж вирізнити окрему особу з групи людей.

Особливі прикмети й помітні ознаки поділяються на анатомічні (статичні) та функціональні (динамічні)

187. Поняття «словесного портрета» і методика його складання.

Словесний портрет — це метод опису зовнішності людини з метою її ідентифікації за ознаками зовнішності. Опис здійснюється з верху до низу, у двох положеннях обличчя особи (фас та правий профіль). Кожна ознака зовнішності характеризується розміром, формою, положенням відносно інших частин тіла. Правила опису по методу словесного портрета базуються на взаємозв’язаних принципах системності і повноти. Принцип системності визначає послідовність (черговість) опису. Принцип повноти передбачає докладну характеристику.

Також для успішного застосування методу словесного портрета користуються такими поняттями: елементи й ознаки зовнішності.

188. Розшук злочинця за словесним портретом.

При розшуку злочинців, що зникли, і без звістки зниклих осіб "словесний портрет" використається для підготовки пошукових вимог з докладним описом ознак зовнішності розшукуваних, у тому числі характеристики "особливих прикмет" і "помітних ознак", що дає можливість особам, що здійснюють розшук, створити й міцно удержати в пам'яті уявний образ розшукуваного. Джерелами відомостей про ознаки зовнішності розшукуваного можуть бути матеріали карної реєстрації, архівні матеріали й особисті справи, фотознімки, дані, отримані в результаті допиту, особистого спостереження, огляду місця події. "Словесний портрет" злочинця, що зник, особистість якого не встановлена, складається, як правило, за показниками потерпілих і свідків-очевидців, а також за даними, отриманим при аналізі обставин здійснення злочину. Вивчення виявлених на місці події слідів і інших речовинних доказів дозволяє іноді одержати відомості про зовнішність злочинця, його фізичних особливостях. Найцінніші щодо цього доріжка слідів ніг, сліди рук, зубів, знарядь злому й деякі інші сліди й предмети. Вони іноді дають можливість судити про ріст, полової приналежності, статурі, фізичних недоліках злочинця. Наприклад, по відбитках пальців і місцю їхнього розташування можна визначити зразковий ріст злочинця, по розмірі отвору, через яке він проникнув на місце події, - його статура. При реєстрації невпізнаних трупів і без звістки зниклих осіб ознаки зовнішності по можливості докладно описуються в реєстраційних картах, використовуваних для ідентифікаційних цілей.