Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

265.Прийоми та засоби фіксації результатів обшуку та виїмки

Результати обшуку та виїмки підлягають фіксації за допо­могою протоколювання, фотографування, вимірювання, безпо­середнього вилучення предметів. Виявлена під час обшуку схо­ванка спочатку фотографується масштабним методом. Пізніше, після відкриття, речі знову фіксуються, попередньо оглядають­ся. Якщо під час обшуку чи виїмки вилучається велика кількість об'єктів-документів, то їх вилучають та пакують, а ог­ляд проводять в кабінеті слідчого за участю спеціаліста з засто­суванням технічних засобів. У деяких випадках обшук за складних та значних справ повністю фіксують відеокамерою або кінозйомкою.

Основним засобом фіксації результатів обшуку і виїмки є протоколювання. Якщо перераховані об'єкти були упаковані, вказується спосіб упаковки, характерні ознаки пакувального матеріалу. В ході виявлення тайника в протоколі обшуку фіксується місце його розташування, розміри і розміщені в ньому предмети.

У випадках, коли в ході обшуку чи виїмки є скарги і заяви присутніх, ці скарги і заяви записуються в протокол. Протокол складається у двох примірниках, один із яких під розписку вручається обшукуваному чи особі, в якої проводилась виїмка.

266. Поняття допиту та його види

Допит — це слідча дія, яка має на меті одержання інформації про обставини розслідуваного злочину від свідків, потерпілих, підозрюваних і обвинувачених. Залежно від джерела одержання інформації розрізняють такі його. види: допит свідків, потерпілих, підозрюваних і обвинувачених.

Предметом допиту можуть бути рзного роду обставини, що мають вдношення до розслдувано под.

Види допиту рзн. Залежно вд процесуального положення допитуваного розрзняють:

" допит свдка; " допит потерплого; " допит пдозрюваного;

" допит обвинувачуваного.

Якщо в пдстав класифкац лежить вк допитуваного, допит длиться на: " допит малолтнього; " допит неповнолтнього;

" допит дорослого.

Допит може бути проведений без участ третх осб, або з хньою участю, а саме: за участю захисника, експерта, фахвця, батькв або законних представникв неповнолтнього, педагога, перекладача.

267. Психологічні властивості тактики допиту.

Допит проводять негайно після порушення кримінальної справи. Такий допит повинен бути докладним — слід з’ясувати деталі вчиненого злочину, оскільки саме вони, як правило, мають значення при виявленні злочинця, а також при подальшій перевірці показань потерпілого. Потерпілий іноді з почуття сорому не хоче повідомляти подробиці. Слідчий повинен роз’яснити, що це необхідно для встановлення об’єктивних обставин злочину, а також те, що під час розслідування зберігатиметься таємниця одержаних даних, а на суді ця категорія справ слухається у закритому засіданні. При допиті не всі потерпілі однаковою мірою можуть відтворити ознаки зовнішності злочинця. Це залежить від суб’єктивних та об’єктивних чинників, що мають вплив на сприйняття. Потерпіла, яка має аналітичний тип сприйняття, може докладно повідомити прикмети злочинця, хоча бачила його не довго. Однак частіше зустрічаються особи з синтетичним типом сприйняття, які уявно запам’ятовують образ у цілому. Вони не здатні відтворювати особливості зовнішності злочинця, однак можуть його впізнати. У цих випадках доцільно використовувати фоторобот, рисований суб’єктивний портрет тощо.

268. Підготовка до допиту.

Перш ніж приступитися до підготовки допиту, слідчий визначає коло осіб, у яких йому необхідно одержати показання, а також черговість їх виклику на допит. Із числа тих, хто тією чи іншою мірою обізнаний про обставинах, що підлягають з'ясуванню, у першу чергу звичайно допитують осіб, не зацікавлених наприкінці розслідування, що розташовують більше великою інформацією. Підготовка допиту включає кілька елементів. 1. Аналіз вихідних даних і визначення предмета допиту. Предмет допиту визначається виходячи з обставин, що підлягають доведенню по конкретному справі й передбачуваному ступеню поінформованості в них даної особи. Вивчення особистості допитуваного. Відомості про людину, з яким має бути зустрітися на допиті, досить важливі для слідчого. Чим. більше він збере про нього даних і чим краще довідається допитуваного, тим правильней вибере й успешней використає тактичні прийоми.