Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

1.Предмет криміналістики.

Предмет – способи вчинення злочину та методи його розкриття, мотиви, цілі вчинення злочину.

2.Завдання криміналістики.

Завдання криміналістики визначаються її соціальною функцією — сприяти своїми прийомами, методами і засобами справі боротьби зі злочинністю. Загальним завданням криміналістики є забезпечення швидкого і повного розкриття злочинів, викриття винних, запобігання та припинення усіх кримінально караних посягань. Боротьба зі злочинністю — це головне завдання усіх наук кримінального циклу. Специфічними завданнями криміналістики є: 1) вивчення закономірностей, які становлять предмет криміналістики; 2) розробка технічних засобів, тактичних прийомів і методичних рекомендацій щодо збирання, дослідження і використання доказів; 3) удосконалення тактичних і методичних основ досудового й судового слідства, основ судової експертизи; 4) удосконалення криміналістичних методів попередження злочинів; 5) вивчення можливості використання зарубіжного досвіду в боротьбі зі злочинністю.

3.Криміналістика в системі наук.

Криміналістика взаємозв'язана з галузевими та міжгалузевими юридичними науками і посідає серед них певне місце. Сутність цього зв'язку полягає в тому, що галузеві правові знання є для криміналістики методологічною основою, їх принципи та методи забезпечують розробку криміналістичного інструментарію для збирання, дослідження і використання доказів у рамках додержання законності, забезпечення конституційних прав і свобод громадян. У зв'язку з цим криміналістика не тільки збагачується даними правових знань, а й удосконалює засоби і методи правових наук та норми права.

4.Криміналістика і кримінальне право.

Дані кримінального права про поняття злочину, ознаки його складу, форми вини, стадії злочинної діяльності тощо є відправними для формування елементів криміналістичної характеристики, побудови слідчих версій, планування розслідування і розробки методики розслідування окремих видів злочинів взагалі. Криміналістика вивчає слідчу практику, при цьому вона звертає увагу перш за все на нові засоби і способи злочинної діяльності, які в законі нерідко одержують статус кваліфікуючих ознак. Таким чином, криміналістичні знання сприяють удосконаленню кримінального права.

5.Криміналістика і кримінальний процес.

Норми кримінально-процесуального права регулюють діяльність, пов'язану з порушенням кримінальних справ, попереднім розслідуванням, судовим розглядом і виконанням покарань. Вони визначають її порядок, зміст і регулюють відношення, які виникають при цьому. Зв'язок криміналістики з кримінальним процесом найбільш тісний, тому що перша поповнює процесуальні норми тактичним криміналістичним змістом. У процесуальних нормах реалізуються наукові рекомендації, тактичні рішення і психологічні прийоми узагальнення в процесі провадження слідчих дій. Будь-які криміналістичні рекомендації, створені технічні засоби й методики збирання, дослідження і використання доказів мають відповідати букві та духу кримінально-процесуального закону.

Завдяки розробці нових засобів і методів криміналістики удосконалюється слідча практика. Так, нові засоби дали змогу поширити використання звукових слідів (звукової інформації) в оперативній практиці і надати звуковим слідам статусу джерела доказів )