Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

261. Тактичні прийоми обшуку в приміщенні

Обшук в приміщенні є найбільш розповсюдженою слідчою дією. Тактичні прийоми обшуку приміщення поділяють на загальні та окремі.

До загальних прийомів відносять:

-плановість та послідовність обстеження приміщення, використовуючи ексцентричний, концентричний, фронталь­ний прийоми дослідження підлоги, стелі, громіздких об'єктів;

-активне використання технічних засобів та спеціальних знань (спеціалістів);

-використання логічних та психологічних прийомів. Особлива увага звертається на дії осіб, які виявляють послужливість, прагнення у всьому полегшити роботу слідчого і таким чином залишити тайники не дослідженими, ство­рити неправильне уявлення, що шукати даремно;

-після добросовісної видачі об'єктів пошуку обшук не при­пиняється, зупиняється лише виїмка.

Обшук в окремій ізольованій квартирі слід розпочинати з обстеження жилого приміщення. Особи, які знаходяться в при­міщенні, крім господаря, запрошуються до іншої кімнати, на кух­ню, та за ними встановлюється спостереження. Під час обшуку із приміщення не дозволяється виходити. Особи, які знаходяться у приміщенні, можуть піддаватися особистому обшуку.

262. Тактика обшуку особи

Особистий обшук може бути зроблений лише особою однієї статі з обшукуванним при понятих тієї ж статі. Для цього виділяється окреме приміщення, з якого видаляються всі сторонні. У ході обшуку насамперед вилучається зброя, а також всі інші предмети, які можуть бути використані для опору (тютюн, балончики із газом і т.п.). Потім у напрямку зверху вниз ретельно досліджується одяг і взуття, оглядається вміст кишень, сумок та інші речі що знаходяться при обшукованому. При необхідності шви одягу, її підкладка можуть бути розпороті. Якщо особистий обшук сполучений з обстеженням тіла людини, для участі в ньому доцільно запросити фахівця-медика.

Тому попередньо, перш ніж роз­почати примусове обстеження, необхідно переконати особу, що піддається обшуку, добровільно видати сховані предмети. Для особистого обшуку тіла людини та застосування технічних засобів обов'язково запрошують спеціалістів - судового медика, рентге­нолога, хірурга. Обшук може проводитися в спеціально обладна­ному приміщенні, на виробництві, в медичній установі тощо.

263. Тактичні прийоми обшуку на відкритій місцевості

При проведенні обшуку на відкритій місцевості для забезпечення повноти й всебічності пошуків досліджувану територію необхідно розбити на окремі ділянки (сектора, квадрати) і закріпити за членами слідчої групи. Кожна така ділянка обстежується в певній послідовності. При проведенні пошуку слідчий не повинен випустити з уваги різного роду негативні сліди, що свідчать про можливості знаходження в тому або іншому місці замаскованої схованки. При обшуку на відкритій місцевості в ряді випадків рекомендується застосовувати службово-розшукових собак, особливо при розшуку особи злочинця.

264. Тактика виїмки. Виїмка поштово-телеграфної кореспонденції

Виїмка - це слідча дія, яка провадиться у випадках необхі­дності вилучення певних предметів і документів, коли точно відомо, де і в кого вони знаходяться.

Підставою проведення виїмки є мотивована постанова слідчого. Ця слідча дія не потребує санкції прокурора. Винятком є виїмка документів, що становлять державну таємницю. У цих випадках виїмка проводиться з санкції прокурора і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи. Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи проводиться лише за мотивованої постанови судді.

Виїмку поділяють на два види: а) виїмку поштово-телеграф­ної кореспонденції; б) виїмку звичайної документації та пред­метів у громадян і установ. У першому випадку виїмка прово­диться на основі постанови слідчого, санкціонованої прокурором; понятими залучаються особи лише цієї ж установи (пошти), а в другому - виїмка проводиться з ініціативи слідчого і його постанова не санкціонується прокурором. Це обумовлено тим, що під час виїмки в даному випадку не проводяться пошу­кові дії, а отже, в меншій мірі зачіпаються інтереси громадян.

У ході виїмки в громадянина предметів чи документів, що відносяться до інтимної сторони його життя, поняті можуть бути попереджені у відповідності з нормами чинного законо­давства про нерозголошення фактів, які стали їм відомими в ході цієї слідчої дії.

У тих випадках, коли виїмка пов'язана з вилученням пред­метів (документів) із маси однорідних об'єктів, що мають відно­шення до справи, для участі в ній доцільно залучати відповід­ного спеціаліста.

Під час відмови видати об'єкти, що підлягають виїмці, слідчий має право вилучити їх примусово. Якщо стає відомо, що ці об'єкти сховані зацікавленими особами, то слідчий може винести постанову про обшук, і провести його негайно, у відпо­відності з вимогами КГІК України.

Виїмка поштово-телеграфної кореспонденції здійснюються за наявності достатніх підстав вважати, що пошт,-телегр. кореспонденція (листи, телеграми, радіограми, бандеролі, посилки, пошт, контейнери, перекази) підозрюваного чи обвинуваченого ін. особам або інших осіб до підозрюваного чи обвинуваченого містить відомості про злочин або документи і предмети, що мають доказове значення у крим. справі. Огляд затриманої кореспонденції слідчий проводить у пошт.-телегр. установі з участю понятих (службовців цієї ж установи), а за необхідності — з участю спеціаліста і перекладача. При виявленні відомостей, документів чи предметів, що мають доказове значення, слідчий проводить їх виїмку, про що складається протокол копія якого вручається керівникові пошт.-телегр. Установи.