Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

223. Логіко-інформаційна структура слідчої дії і тактичної комбінації в інформаційно-пізнавальній структурі слідчої дії повинні бути виділені наступні стадії:

1) тактичного забезпечення Завдання полягає в тому, щоб на основі прийнятого тактичного рішення організаційно і технічно забезпечити найбільш ефективне виробництво слідчої дії. 2)Орієнтуюча стадія має своєю метою створення початкової загальної моделі розслідуваної події, яка могла б служити інструментом пошуку джерел доказової інформації).3)Детальне дослідження спрямоване на встановлення окремих обставин розслідуваної події шляхом аналізу відповідних інформаційних вузлів. 4) заключна стадія. складаються і підписуються протокол слідчого дії, додатки, вилучаються і прилучаються до справи речові докази, фіксуються заяви присутніх осіб і т. д.

224 Класифікація слідчих дій: допит свідка, потерпілого, затримання підозрюваного, допит підозрюваного, обвинуваченого, експерта, очну ставку, огляд, ексгумацію трупа, освідування, пред'явлення для впізнання, відтворення обстановки й обставин події, обшук, виїмку, призначення експертизи, накладання арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв'язку. основні та додаткові. первинні та повторні. невідкладні та інші. обов'язкові й необов'язкові. за постановою слідчого і без неї. з дозволу (чи за рішенням) суду або без нього з санкції прокурора і без санкції. за участю понятих і без них

225. Слідча ситуація - це пізнана слідчим сукупність умов, в яких на даний момент здійснюється розслідування; слідча ситуація - це інформаційна модель, яка склалася у суб'єкта дока­зування на основі пізнання реальних умов, за яких здійснюється розслідуван­ня. При побудові (пізнанні) слідчої ситуації слідчий враховує чинники: 1) інформаційного характеру стосовно події злочину; 2) процесуального й тактичного характеру; 3) психологічного характеру; 4) організаційного характеру.

226. Слідчі ситуації класифікують за різними основами, але найбільш повну класифікацію запропонував Л.Я. Драпкін: - прості та складні ситуації; - проблемні та конфліктні; - типові та специфічні; - закриті та відкриті; - одноелементні та багатоелементні (комплексні); - суворого суперництва та несуворого суперництва.

Існують також інші класифікації слідчих ситуацій, складені з урахуванням їх змісту і напрямку розслідування (О.Я. Баев, В.П. Бахін, А.В. Дулов, В.Е. Коновалова та ін.). Таким чином можна виділити такі ситуації:

- сприятливі та несприятливі; - конфліктні та безконфліктні; - типові та специфічні (нетипові); - початкові, проміжні, кінцеві.

227. тактичне рішення - це вольовий акт слідчого, який полягає у визначенні мети, а також засобів і способів її досягнення. Звідси будь-яке тактичне рішення повинно відповідати низці вимог: законності, етичності, обґрунтованості, своєчасності, реальності виконання. Тактичне рішення складається з трьох частин:

1)  інформаційної (полягає в аналізі та оцінці слідчої ситуації та її компонентів, процесуальних цілей та ін.);

2) організаційної (містить висновки про розподіл функцій, форми та напрями взаємодії, резервні можливості, виконання необхідних організаційних заходів);

3)  операційної (полягає у визначенні мети тактичного впливу, способів її досягнення, прогнозуванні результату реалізації рішення)*.