Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

175. Поняття експериментальних зразків і порядок їх отримання.

Експериментальні зразки відбираються під диктовку чи шляхом самостійного написання підозрюваним (обвинуваченим) за пропозицією слідчого або судді і обов'язково у їхній присутності. При цьому використовується текст досліджуваного документа або складається спеціальний текст з використанням окремих слів, їх поєднань чи цифр з досліджуваного. При необхідності дослідити рукописний текст експерту надають експериментальні зразки - на 5-10 аркушах. Експериментальні зразки підписів отримують на кількох аркушах паперу через деякі проміжки часу. Експериментальні зразки відбираються на окремих аркушах паперу (по 5-6 підписів на кожному аркуші) або на таких самих бланках, що й досліджуваний документ.

176. Почеркознавче дослідження підписів та підготовка до них. Підпис - особливий вид рукопису, який відображає прізвище особи або умовні письмові знаки і має посвідчувальне значення. Підпис виконується власноручно. Особливістю підпису є малий обсяг графічного матеріалу та графічні ознаки. До графічних ознак підпису відносяться:

розчерк (напрямок завершального штриха);

співвідношення рядків основи письма та верхніх закінчень штрихів; гладіолаж (зменшення розміру штрихів до кінця підпису); положення підпису відносно тексту документа (топографічна ознака). Підписи можуть мати різну транскрипцію - літерну, безлітерну, змішану.

Методика дослідження підписів базується на загальних почеркознавчих положеннях (охоплює чотири основні стадії), але має певну специфіку. Дослідження підпису слід розпочинати з таких ознак, як транскрипція, загальний вигляд, ступінь виробленості. При дослідженні підпису, виконаного з наслідуванням або спотворенням, виявляються ознаки, які є відмінними чи збігаються.

177. Вимоги, що ставляться до порівняльного зразка письма, почерку і підпису.

До порівняльних зразків письмової мови ставляться відповідні вимоги:- обсягу, - походження, - часу виконання, - тактики отримання. У методичних вказівках для правоохоронних органів йде мова, що зразки за обсягом повинні бути до п'яти сторінок машинописного тексту і до 10 сторінок рукописного тексту.

Але треба пам'ятати, що придатність матеріалу насамперед залежить не тільки і не стільки від обсягу, скільки від його якості, від характеру особливостей, що відображають навички письмової мови.

Методикою судово-почеркознавчої експертизи розроблено вимоги до порівняльних зразків (за аналогією зі зразками для авторознавчої експертизи): достовірність (безсумнівність); - зіставлюваність (порівнянність); - належна якість; - достатність.

178. Питання, що вирішуються почеркознавчою експертизою.

Згідно з НАУКОВО-МЕТОДИЧНИМИ РЕКОМЕНДАЦІЯМИ з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз вони є такими: Чи виконано рукописний текст (рукописні записи) певною особою (вказати повністю прізвище, ім’я та по батькові)? Чи виконані декілька рукописних текстів (рукописних записів) однією особою? Чи виконано рукописний текст навмисно зміненим почерком? Чи виконано рукописний текст у незвичних умовах під впливом збиваючих факторів (природних, штучних)? Чи перебувала особа, яка виконала рукописний текст, у незвичному стані?Чи володіє особа, яка виконала рукопис, навичками написання спеціальними шрифтами?Аналогічні питання можуть вирішуватись і щодо виконавців підписів.

Крім перелічених можуть бути поставлені також такі питання:Особою якої статі виконано рукописний текст?

До якої групи за віком належить виконавець рукописного тексту?Якщо дослідженню підлягає підпис (підписи), питання формулюються таким чином:

Чи виконано підпис від імені А. у …(вказується назва документу та його реквізити) самим А. або іншою особою? Чи виконано підпис в незвичних умовах під впливом збиваючих факторів (природних, штучних)? Чи виконано А. рукописний текст (рукописні записи) у… (вказується назва документу та його реквізити), електрофотографічну копію якого надано на дослідження? Чи виконано підпис від імені А., зображення якого міститься в електрофотографічній копії (вказується назва документу та його реквізити), самим А. чи іншою особою?