Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична психолог_я (Бедь).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Логічні помилки в доказі висунутого юристом положення1

  1. Помилка щодо слідства — ігнорування можливості існування багатьох причин. Якщо встановлюється багато причин, то з них виявляється конкретна, що обумовила цю подію.

  2. Помилка поспішного узагальнення — не враховуються всі об­ставини, що є причиною явища (події), із приводу якого ро­биться узагальнення.

  3. Помилка спірної підстави: як аргумент, що підтверджує тезу, ви­сувається таке положення, що саме по собі потребує доказу (є спірним).

  4. Порочне коло або коло в доказі: теза виводиться з посилань, а посилання, у свою чергу, виводяться із тези (утворюється коло, що не доказує ні тези, ні посилань).

При роботі над цим додатком автор спирався на такі джерела: Ивин А. А. Основы теории аргументации. — М.: Владос, 1997; Кондаков Н. И. Логический словарь. — М.: Наука, 1971.

  1. Підміна тези: почавши доказувати одне положення (тезу), через якийсь час заміняють його іншим положенням (тезою), порушу­ючи тим самим закон тотожності.

  2. Аргументація до людини — замість аргументів посилаються на людину, авторитет якої підтримує висунуту тезу (замість обґру­нтування помилкової тези посилаються на людину, яка підтри­мує її і має негативну характеристику).

  3. Аргументація до публіки — прагнучи довести висунуту тезу, юрист вдається не до об'єктивних аргументів, а намагається впливати на почуття людей.

Додаток 12

Характерні жести, знання яких важливе для судового оратора

Жести руками

Відкриті долоні - чесність, відвертість.

Долоня, повернена вгору - прохальний жест. З такою позицією легше домог­тися виконання прохання, тому що вона не демонструє тиску від того, хто просить.

Долоня, повернена униз (дивиться в підлогу) - владність. З боку того, хто ви­користовує подібну позицію, відчувається психологічний тиск. Руки, перехрещені на грудях, - спроба сховатися, відсторонитися від ситуації. Негативна реакція.

Схрещені на грудях руки зі стиснутими в кулаки долонями - посилений жест схрещених рук. Вороже ставлення. Можливість психічної атаки. Схрещені руки з пальцями, що щільно обіймають передпліччя (охоплення рук) - нега­тивно-придушене ставлення до ситуації.

Схрещені руки з позицією великих пальців вертикально спрямованих вгору -почуття захисту (перехрещені руки), упевненість (демонстрація великих пальців).

Одна рука перехоплює другу, що вертикально йде вздовж тіла, в ділянці пе­редпліччя, ліктя або плеча: більш легка форма перехрещених рук. Руки вільно опущені, але одна ніби потискує другу - спроба зберегти емоцій­ний спокій.

Одною рукою робить жест ніби поправляє гудзик на рукаві другої, браслет годинника, манжету - прихована знервованість. Руки за спиною:

Одна рука охоплює другу в ділянці долоні - самовпевненість, владність, почуття переваги.

Одна рука охоплює зап'ястя іншої - спроба самоконтролю. Одна рука перехоплює верхню зону передпліччя другої - спроба самоконтро­лю, але виражена сильніше, ніж у попередньому випадку. Роль великого пальця - демонстрація агресивності, сили, напористості, почуття переваги.

Руки в кишенях, великі пальці зовні - упевненість, зарозумілість, що атакує жест. У жінок - агресія, панівний характер.

Великі пальці, що стирчать із задніх кишень - панівний характер.

Закінчення додатка 12

Жести ногами

Носки ноги - показник зацікавленості - своїм напрямком показує на того, в кому людина зацікавлена або знаходить його привабливим. Широко розставлені ноги:

У позиції стоячи - агресія, впевненість, готовність до дій, активність. У позиції сидячи - упевненість, внутрішня розслабленість. Перехрещування ніг (жест нога за ногу) - захист, тенденція до замкнутості. У цілому жест інтерпретується залежно від контексту ситуації. Перехрещені ноги і перехрещені руки - несхвалення, несприйняття, посиле­ний захист.

Американська позиція "шістка" (щиколотка однієї ноги лежить на коліні другої) - активність, упевненість самовпевненість.

Перехрещені ноги і сплетені пальці навколішках - самозосередження, замкнутість.

Перехрещені щиколотки - захист, напруження, негативне ставлення, знерво­ваність, страх.

Жести біля щоки або біля підбо­ріддя

Рука як опора підтримує голову - нудьга, співрозмовнику не цікаво те, про що ви говорите.

Долоня зімкнута, вказівний палець спрямований вгору - жест оцінки інфор­мації, що надходить.

Рука на щоці, але не тримає голову - інтерес. Погладжування підборіддя - ухвалення рішення.

Проведення пальцями по губах (або під носом) - ознака можливої брехні. Почухування підборіддя - міркування й оцінка.

Захоплення носа в пучки трохи нижче перенісся в поєднанні з закритими очима - зосередження.

Рука біля щоки - щока упирається на складені в кулак пальці, а вказівний палець випрямлений у напрямку до вилиці - міркування, замисленість. Вказівний палець торкається носа, інші прикривають рот - підозріливість, скритність, недовіра.

Торкання або потирання носа - брехливість того, хто це робить. Вказівний палець торкається щоки, а інші розташовуються під підборід­дям - критична оцінка.

Рука погладжує шию - невдоволення, заперечення, гнів.

Потирання вуха - нетерпіння, бажання перервати, знервованість.

Особа ледве схилена вбік і спирається на долоню або кулак - "телефонна

поза" - внутрішній монолог, нудьга.

Рухи головою

Голова трохи нахилена вбік - інтерес.

Голова опущена - негативне, критичне ставлення.

Обидві руки закинуті за голову - почуття впевненості або переваги в усьому. Голова тримається прямо або трохи піднята - нейтральна позиція. Голова трохи піднята, повіки трохи прикриті або куточки очей примруже­ні, погляд спрямований униз - зарозумілість, зневага, перевага. Голова ледь опущена, погляд з-під лоба - несхвальне ставлення до ситуації, настороженість.

Руки за голову в поєднанні з позицією ніг у вигляді "четвірки " - прагнення демонструвати володіння ситуацією, самовпевненість, почуття переваги.