Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична психолог_я (Бедь).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

МІЖРЕГІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

МАУП

В. В. Бедь

ЮРИДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

2-ге видання, доповнене, перероблене

Київ 2004

ББК 88.4я73 Б38

Рецензенти: М. В. Костицький, д-р юрид. наук, проф. О. В. Іванов, канд. психол. наук

Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом (протокол № 6 від 30.09.02)

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист № 14/18.2-683 від 01.04.02)

Бедь В. В.

Б38 Юридична психологія: Навч. посіб. — 2-ге вид., доп. і переробл. — К.: МАУП, 2004. — 436 с.: іл. — Бібліогр.: с. 426­430.

ISBN 966-608-376-0

Навчальний посібник підготовлено відповідно до програми дисципліни "Юридична психологія" юридичних факультетів вищих навчальних закладів. Включає розділи загальної частини (предмет, завдання і система юридичної психології; методологічні і загальнопсихологічні основи; соціально-психо­логічні аспекти юридичної діяльності) і особливої частини (правова психоло­гія, кримінальна психологія, психологія слідчих дій, психологічні аспекти у діяльності учасників судового процесу — судді, прокурора, адвоката, особли­вості психологічної консультації та судово-психологічної експертизи, виправ­на психологія).

Для студентів, аспірантів і викладачів юридичних факультетів, а також для працівників правоохоронних органів і тих, хто цікавиться проблемами юри­дичної психології.

ББК 88.4я73

Isbn966-608-376-0

© В. В. Бедь, 2004

© Міжрегіональна Академія

управління персоналом (МАУП), 2004

ВСТУП

Потреба використання психологічних знань у різноманітних сферах юридичної практики динамізувала розвиток прикладних га­лузей психологічної науки, пов'язаних з освітою, медициною, управлінням, спортом. Не обминула ця проблема і правової галузі. На стику психології і юриспруденції виникла юридична психологія, головне завдання якої — сприяти вирішенню складних правових проблем, посиленню боротьби з правопорушеннями і злочинами.

Психологічні знання потрібні кожному юристу. Вони дозволяють глибше пізнати психічні особливості особистості, властивості й спе­цифіку її поведінки, діяльності, спілкування тощо. Знання психоло­гічних закономірностей, застосування в юридичній діяльності психо­логічних методів і прийомів підвищує ефективність праці юриста, до­помагає глибше зрозуміти мотиви вчинків людей, регулювати відносини з ними, виявити неординарні риси індивідуальності особи­стості. Відомий психолог О. Лазурський писав, що "індивідуальність людини визначається не тільки своєрідністю її внутрішніх психічних функцій, наприклад особливостей її пам'яті, уяви і т. п., але не мен­шою мірою і ставленням до явищ, що її оточують, — тим, як кожна людина реагує на ті чи інші об'єкти, що вона любить і ненавидить, чим цікавиться і до чого байдужа..."1.

За специфікою досліджуваних проблем і практичної спрямованості юридична психологія невіддільна від юридичної науки і практики. Водночас юридична психологія є прикладною галуззю психології і ба­зується на загальній та соціальній психології. У зв'язку з цим вивчення юридичної психології студентами юридичного факультету передбачає знання основних положень загальної і соціальної психології.

При підготовці і написанні навчального посібника автор перед­бачав:

  1. розкрити основні поняття, категорії і систему юридичної пси­хології, її методологічні основи і методи, які використовуються на практиці;

  2. викласти необхідні загальнопсихологічні і соціально-психоло­гічні основи відповідно до курсу юридичної психології;

Лазурский А. Ф. Классификация личностей. — Пг.: Госиздат, 1921. — С. 361.

  1. розглянути проблеми правової соціалізації особистості, факто­ри і умови формування правосвідомості і причини її деформа­ції;

  2. розкрити психологічні аспекти криміналізації особистості, ме­ханізми злочинної поведінки і особистості злочинця, а також психологічних слідчих дій;

  3. викласти психологічні питання перевиховання правопорушни­ків;

  4. надати допомогу студентам у вивченні психологічних проблем у діяльності юриста.

У ході роботи над книжкою автор використовував публікації з проблем юридичної психології і матеріали досліджень, а також до­свід юридичної практики і досягнення галузевих юридичних наук. При аналізі окремих теоретичних, методологічних і практичних пи­тань юридичної психології висловлено власний погляд автора на їх порозуміння і розв'язання.

І. Загальна частина

Розділ 1

ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА ЮРИДИЧНО ПСИХОЛОГІ

Психологічна наука, вивчаючи психічне життя людини, відкриває за­кономірності, знання яких необхідне кожному, хто покликаний вплива­ти на людей, спрямовувати їхні діяння, виховувати їх. Сказане повною мірою стосується діяльності юридичних кадрів. Видатний російський вчений, який вже понад сорок років працює в царині юридичної психо­логії і правознавства, доктор юридичних наук, професор О. Ратінов від­значає: "Правова теорія не відмовлялася і не могла відмовитися від ви­користання даних психології. Реальна потреба в цьому була настільки очевидною і настійною, що вона змушувала юристів у наукових дослі­дженнях звертатися до тверджень загальної психології, котрі приклада­лися і пристосовувалися до розв'язання правових питань або до само­стійного психологічного вивчення і узагальнення слідчої і судової прак­тики і розробки на цій основі психологічних рекомендацій. Досить сказати, що кримінально-правова наука не змогла б вирішити питання про підстави кримінальної відповідальності без дослідження психічного ставлення суб'єкта до своїх дій та їх результатів. У покаранні виховна, виправна функція також має свій важливий психологічний аспект"1.

Юридична психологія як окрема психологічна дисципліна має свої особливі завдання, вивчає ті закономірності людської психіки, що пов'язані з участю людей в галузі суспільних відносин, які регу­люються правом (правовідносини).