Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична психолог_я (Бедь).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Психологічні правила забезпечення інтенсивності, осмисленості і стійкості спостереження при огляді місця події

  1. Самостимулювання уваги. Якщо юридичний працівник усві­домлює і подумки нагадує собі, що успішне спостереження ві­діграє дуже важливу роль у попередженні, припиненні і розслі­дуванні правопорушень, то його увага посилюється.

  2. Вольове напруження. Мобілізувати волю можна думкою про те, що не буває злочинів і злочинців, які б не залишали ніяких слідів. Вольовим зусиллям потрібно терпляче і наполегливо шукати сліди злочину, здійснювати самоконтроль і самоуправ­ління увагою.

  3. Обґрунтований розподіл і переключення уваги. Існує залежність повноти і точності сприйняття спостережуваного від часу, про­тягом якого воно здійснюється. Тому при огляді найважливі­ших точок і зон місця події кожен об'єкт чи предмет, що викли­кає підозру, слід розглядати пильно на менше 2-3 хвилин.

  4. Забезпечення комплексності сприйняття в ході спостереження. Необхідно, спостерігаючи, і дивитися, і слухати, і нюхати, і за необхідності пробувати на смак, і торкатися (не порушуючи при цьому слідів).

  1. Врахування адаптаційної залежності чуттєвості. Адаптація зо­ру при переході людини зі світла у темряву відбувається про­тягом 15-20 хвилин, а з темряви на світло — максимум за 20­40 секунд. Адаптація нюху настає: до запаху йоду — за 50-60 секунд, камфори — за 90 секунд, горілого і тютюнового ди­му — за 3-5 хвилин.

  2. Вербалізація виявленого. Уявне промовляння слів і речень, які відображають розуміння виявленого і його оцінку, асоціатив­но вмикає можливість використання знань, пов'язаних із ци­ми словами, і тих, що зберігаються в пам'яті.

  3. Складання уявної картини. Побудова картини події за резуль­татами спостереження на місці події дає змогу юристові роз­ширити місце огляду і здійснювати пошук слідів злочину в найбільш ймовірних місцях.

  4. Критичність спостереження. Поспішність висновків, надмірна самовпевненість, малообґрунтовані припущення є причиною грубих помилок при огляді місця події. Тому в ході спостере­ження не можна піддаватися суб'єктивним, поверхневим пояс­ненням і самовпевненим висновкам, а треба постійно звертати увагу на суперечливі версії, негативні обставини (відсутність слідів, предметів і т. п.).

  5. Збереження психологічної врівноваженості. У процесі огляду місця події намагатися не реагувати емоційно на перешкоди (настрій натовпу, шум, сторонні розмови, вид крові, зойки і крики потерпілих і т. п.), долати почуття сильного хвилюван­ня, страху, тривоги, володіти собою, зберігаючи спокій.

  1. Використання мікроперерв. Єдиний спосіб підтримати тривалу підвищену спостережливість — короткочасні пере­рви (п'яти-семихвилинні перерви через годину-дві активної роботи).

  2. Врахування добової динаміки спостережливості. Необхідно виявляти підвищену увагу до її якості в години, коли очікуєть­ся її спад (у перші 30 хвилин роботи, після їжі, ввечері, вночі, особливо з 0 до 5 години ранку).

  3. Виключення ілюзій (обманних сприйняттів). Юристу слід ма­ти на увазі можливість їх виникнення і перевіряти виниклі сум­ніви, а якщо зберігаються — повідомляти по інстанції.